Η βελτίωση της υγείας της καρδιάς ενώ κοιμάστε είναι πράγματι εφικτή. Συχνά, ο ύπνος αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.
Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο καρδιολόγο, Dr. Rigved Tadwalkar, MD, αρκετός ύπνος επιτρέπει στο σώμα να αναπαυθεί και να ανακάμψει, ρυθμίζοντας ορμόνες που επηρεάζουν παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση, η φλεγμονή και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία είναι κρίσιμα για την υγεία της καρδιάς.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία να περιλάβει τον ύπνο στα μέτρα για την καλή καρδιαγγειακή υγεία, παράλληλα με άλλους παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση.
Για όσους είναι επικεντρωμένοι στην υγεία της καρδιάς, η σωστή στάση ύπνου είναι σημαντική. Καρδιολόγοι συστήνουν τον ύπνο στο πλάι για καλύτερη αναπνοή, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας. Ο Dr. Renato Apolito επισημαίνει ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ο ύπνος στο πλάι διατηρεί ανοιχτούς τους αεραγωγούς, βελτιώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων όπως η υπέρταση και η κολπική μαρμαρυγή.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Επίσης, ο ύπνος μπρούμυτα δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να προκαλέσει άπνοια και να επηρεάσει αρνητικά τη θέση του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης.
Η στάση ύπνου επίσης επηρεάζει την πλάτη. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να καθιστά δύσκολο τον ύπνο, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε μια στάση που προσφέρει άνεση και ποιότητα ύπνου. Σε περιπτώσεις υπνικής άπνοιας ή πόνου στην πλάτη, ο ύπνος στο πλάι είναι προτιμώμενος.
Τέλος, η στάση ύπνου στο πλάι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος στο πλάι βελτιώνει το γλυμφατικό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο είναι σημαντικό για τη νευρολογική υγεία. Συνεπώς, η στάση ύπνου στο πλάι είναι ευνοϊκή τόσο για την υγεία της καρδιάς όσο και για την εγκεφαλική λειτουργία.
Γενικά, ο ύπνος στο πλάι ενδείκνυται για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, με τη στάση στη δεξιά πλευρά να θεωρείται ακόμα πιο προστατευτική για την καρδιά.
«Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να είναι ευεργετικός για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια ή ορισμένες καρδιακές αρρυθμίες», λέει ο Dr. Salazar. «Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μεταβάλλει τη θέση της καρδιάς στο στήθος λόγω της έλξης της βαρύτητας, με αποτέλεσμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Όταν κοιμάστε στη δεξιά πλευρά, η καρδιά συγκρατείται στη θέση της από τους πνεύμονες και το μεσοθωράκιο».
Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά για καλύτερη πέψη
«Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά βοηθά συχνά στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης», λέει ο Dr. Vuppuluri. «Όταν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά, ο κάτω οισοφαγικός σφικτήρας είναι ψηλότερα από το στομάχι. Επομένως, είναι λιγότερο πιθανό το οξύ του στομαχιού να εισρεύσει στον οισοφάγο».
3 απλά βήματα για καλύτερο ύπνο
Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την σωματική και πνευματική μας υγεία. Παρόλο που οι βραδινές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο, εξίσου σημαντικό είναι και τι κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Ασκηθείτε καθημερινά (σωματικά και πνευματικά)
- Μείνετε συνεπείς με τις ώρες ύπνου
- Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο
Ασκηθείτε καθημερινά
Η καθημερινή άσκηση, τόσο η σωματική όσο και η πνευματική, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. «Κάντε γυμναστική καθημερινά και ασκήστε και το μυαλό σας με δραστηριότητες, όπως διάβασμα ή σταυρόλεξα», συμβουλεύει ο Dr. Apolito. «Αυτό θα βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σας να “δώσουν το σήμα” για τον ύπνο, με αποτέλεσμα να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και περισσότερο».
Μείνετε συνεπείς με τις ώρες ύπνου
Οι σταθερές ώρες ύπνου δεν είναι μόνο για τα παιδιά. «Το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, συμβάλλει στη ρύθμιση του εσωτερικού σας ρολογιού, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας», εξηγεί η Dr. Tadwalkar. «Αν χρειαστεί, αντισταθείτε στον πειρασμό να κοιμηθείτε περισσότερο από μία ώρα πέρα από την συνηθισμένη ώρα αφύπνισης σας, καθώς αυτή η συνήθεια διαταράσσει την σταθερότητα του κύκλου ύπνου σας».
Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο
Η Dr. Tadwalkar συνιστά επίσης την υιοθέτηση μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο. «Επανεξετάστε τις δραστηριότητές σας πριν τον ύπνο», λέει. «Αποφύγετε τις διεγερτικές ασχολίες, όπως η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Αντιθέτως, επιλέξτε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως διάβασμα ή τεχνικές χαλάρωσης, στέλνοντας σήμα στο σώμα σας ότι είναι ώρα να ηρεμήσει».
Επιπλέον, ξεχάστε το αλκοόλ πριν τον ύπνο. «Ενώ το αλκοόλ μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας κάνει να νιώσετε υπνηλία, στην πραγματικότητα διαταράσσει τα βαθύτερα στάδια ύπνου και τον ύπνο REM, συχνά προκαλώντας σας να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ανήσυχοι, χωρίς να μπορείτε να ξανακοιμηθείτε ξεκούραστα», λέει ο Dr. Apolito.
Βροχές και καταιγίδες το επόμενο διάστημα – Τι καιρό θα κάνει την Κ. Δευτέρα
Έκτακτα μέτρα και κλειστοί δρόμοι από τις 12:00 στο κέντρο της Αθήνας
Ζωγράφου: Βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη και έκαψαν 5 σχολικά, 3 ΙΧ και 3 μοτοσικλέτες