Η δημοσιογράφος Σβέτα Σενγκάρ έκανε το πείραμα και τα αποτελέσματα που είδε ήταν θεαματικά
Έκοψα τη ζάχαρη για 6 μήνες – Τι συνέβη στο πρόσωπο και το σώμα μου
Είναι ευρέως γνωστό πως η ζάχαρη, ιδιαίτερα σε υπέρμετρες ποσότητες, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Το ποιες και πόσο σοβαρές είναι αυτές, μπορεί κανείς να το διαπιστώσει μόνο εάν σταματήσει τη ζάχαρη.
Αυτό έκανε η δημοσιογράφος του Today, Σβέτα Σενγκάρ, η οποία κατέγραψε την εμπειρία της. Όπως ανακάλυψε, η διακοπή της κατανάλωσης ζάχαρης αποδείχθηκε ο δρόμος για να ξαναβρεί το πρόσωπο, το σώμα και εν τέλει τον εαυτό της.
Η απόφαση που της άλλαξε τη ζωή, ήρθε μετά τη διάγνωσή της με υποθυρεοειδισμό που την οδήγησε στην υιοθέτηση διαφορετικών διατροφικών συνηθειών. Διαβάζοντας για τα προβλήματα που προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό, έβαλε αυτή την γλυκιά απόλαυση στη λίστα των «απαγορευμένων».
Η Σβέτα Σενγκάρ ξεκίνησε να αποφεύγει τα γλυκά, τη ζάχαρη στα ροφήματα και οτιδήποτε παρασκευάζεται με επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως επιδόρπια, καραμέλες και ανθρακούχα αναψυκτικά. Αρχικά διαπίστωσε πως το να σπάσει κάποιος τα «δεσμά» της ζάχαρης απαιτεί υψηλό επίπεδο πειθαρχίας. «Το κόψιμο των γλυκών απολαύσεων ήταν λίγο πιο δύσκολο από το αναμενόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σταδιακά όμως, συντονίστηκε όλο και περισσότερο με τις πραγματικές ανάγκες του σώματός της, έμαθε να διαχειρίζεται τις λιγούρες της και την επιθυμία για γλυκά, και πλέον προσέχει πολύ τις διατροφικές επιλογές της.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης είναι λιγότερο από 50 γραμμάρια (περίπου δηλαδή 12 κουταλάκια του γλυκού). Επομένως η λήψη λίγης ζάχαρης δεν θεωρείται επιβλαβής. Γενικά, οι μελέτες που επισημαίνουν τους κινδύνους φλεγμονής από τη ζάχαρη αναφέρονται σε άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνιστώμενη.
Οι αλλαγές
Η πρώτη εμφανής αλλαγή που παρατήρησε ήταν στο πρόσωπο. Καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, το πρήξιμο στα μάγουλα άρχισε να υποχωρεί, αποκαλύπτοντας το σχήμα του προσώπου της που, όπως γράφει, «δεν ήξερε ότι ήταν αυτό». «Ήταν σαν να αποκαλυπτόταν ένας κρυμμένος θησαυρός θαμμένος κάτω από στρώματα που είχε προκαλέσει η ζάχαρη». «Το πρόσωπο που έβλεπα στον καθρέφτη δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είχα συνηθίσει να βλέπω. Και αυτό μου προκάλεσε έναν απίστευτο ενθουσιασμό».
«Η κατανάλωση περισσότερης από τη συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ως φούσκωμα ή πρήξιμο. Η φλεγμονή που προκαλεί η υπερβολική ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει ελαφρύ φούσκωμα», λέει η διατροφολόγος Ναταλί Ρίζο.
Και η μεταμόρφωσή της δεν σταμάτησε εκεί. Τα επίπεδα ενέργειάς της αναγεννήθηκαν. «Έπαψα να ταλαιπωρούμαι από τις ακανόνιστες, απότομες ανόδους και πτώσεις ενέργειας λόγω της κατανάλωσης ζάχαρης. Αντίθετα, ο οργανισμός μου έμαθε να διατηρεί μια σταθερή ενέργεια όλη την ημέρα και μάλιστα με ευκολία».
Και μετά ήρθαν τα αποτελέσματα στο δέρμα. «Απαλλαγμένη πλέον από τα δεσμά της φλεγμονής που προκαλείται από τη ζάχαρη, η επιδερμίδα μου απέκτησε μια νέα λάμψη. Παρατήρησα επίσης λιγότερα σημάδια και ακμή στο πρόσωπό. Ήταν και για το δέρμα μια αναζωογόνηση. Αποκαλύφθηκε μια επιδερμίδα που δεν είχα γνωρίσει ποτέ».
Η Rizzo επισημαίνει πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ακμή, σπυράκια και εξάρσεις εκζέματος, δηλαδή πολλούς από τους κοινούς ερεθισμούς στο δέρμα.
«Οι τελευταίοι έξι μήνες χωρίς ζάχαρη ήταν τουλάχιστον καταπληκτικοί. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ότι θέλω να ενδώσω στις περιστασιακές λιγούρες, αλλά μετά σκέφτομαι το δέρμα μου και τα συνολικά επίπεδα ενέργειάς μου. Το πρωί, τρώω ένα μεγάλο μπολ με φράουλες, πορτοκάλια, μήλα και βατόμουρα, και αυτό είναι αρκετό», αναφέρει η Σβέτα Σενγκάρ και προσθέτει:
«Σε όποιον σκέφτεται μια ζωή χωρίς ζάχαρη, προσφέρω αυτή τη συμβουλή: Οπλιστείτε με γνώση, εμπιστευτείτε τη διαδικασία και, πάνω απ’ όλα, μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Ο δρόμος μπορεί να είναι δύσκολος μερικές φορές, αλλά οι ανταμοιβές είναι αμέτρητες. Σήμερα απολαμβάνω τη ζωντάνια που ανακάλυψα και την αναγέννηση του προσώπου, του σώματος και του εαυτού μου».