Η συνδυασμένη ποιότητα ζωής και η μακροζωία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάλληλη διατροφή και την επαρκή σωματική δραστηριότητα.
Ωστόσο, τι συμβαίνει στην Ελλάδα όσον αφορά αυτά τα δύο στοιχεία; Ο δρ. Ιωάννης Δ. Μωρρές, PhD, επικουρικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας, Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, Τρίκαλα, απαντά σε αυτήν την ερώτηση μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, απολαμβάνει ένα εύκρατο κλίμα και έντονη ηλιοφάνεια καθ’ όλο το έτος, προσφέροντας πλούσιους φυσικούς πόρους όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ελιές και όσπρια. Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ρυθμίζει το βάρος και προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία. Το ευνοϊκό κλίμα και η έντονη ηλιοφάνεια διευκολύνουν επίσης την εφαρμογή της φυσικής δραστηριότητας, που αποτελεί σημαντικό μέρος της Μεσογειακής Διατροφής, χωρίς να απαιτείται έντονη προσπάθεια.
Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής. Οι Έλληνες εμφανίζουν συχνά ανεπαρκή επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ή ακόμα και καθιστική ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Επίσης, περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων ενηλίκων δεν ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή, και ένας στους δύο είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, υψηλότερα ποσοστά από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τους παίδες και εφήβους στην Ελλάδα ως από τους πλέον παχύσαρκους παγκοσμίως. Εν ολίγοις, οι αριθμοί είναι ζοφεροί αλλά δυνητικά αναστρέψιμοι χάριν του οπλοστασίου που λέγεται Μεσογειακή Διατροφή.
Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι πολυπαραγοντικές και συνδέονται με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, καθώς και με προβλήματα ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικής ποιότητας. Η οικονομική κρίση και η αύξηση της ανεργίας έχουν οδηγήσει μέρος της κοινωνίας σε φθηνότερες και λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Επιπλέον, η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει την κατάσταση, ενώ η εκπαιδευτική ποιότητα στη χώρα είναι χαμηλή, κάτι που επηρεάζει την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.
Συνεπώς, παρά τις προκλήσεις, υπάρχει ακόμα δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης μέσω βελτιωμένης εκπαίδευσης και ενίσχυσης των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Η βελτίωση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την αύξηση της ποιοτικής και ποσοτικής εκπαιδευτικής παρέμβασης με εκτεταμένα προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, έχοντας ως επίκεντρο την παρακαταθήκη της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή την Μεσογειακή Διατροφή. Ενδεικτικά, εισαγωγή εκτενών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που, ανάμεσα σε άλλα, θα καλλιεργούν με συστηματικό τρόπο απτή και επικαιροποιημένη βασική γνώση για την σημαντικότητα της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου και στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, για την αναγκαία αναλογία /ποσότητα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, για την ανθρώπινη ενεργειακή δαπάνη βάσει ύψους, βάρους, ηλικίας και φυσικής δραστηριότητας, και για την αποκωδικοποίηση των σωματικών/ψυχολογικών μας συμπτωμάτων κατά την διαδικασία πρόσληψης και πέψης τροφής.
Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν επίσης να αναπτύξουν περαιτέρω την ικανότητα των εκπαιδευομένων να παρασκευάζουν/συντηρούν σωστά το φαγητό τους, να γνωρίζουν την προετοιμασία/σημαντικότητα υγιεινών σνακ και συχνών γευμάτων, να διαβάζουν και να ερμηνεύουν την ταυτότητα των διατροφικών προϊόντων όπως αυτή αναγράφεται στις συσκευασίες ή περιγράφεται σε σχετικές αναφορές [πχ, τρόπος παρασκευής, θερμίδες, ποσοποιοτικές πληροφορίες περί λίπους, υδατάνθρακα, πρωτεΐνης, κτλ].
Η εισαγωγή συστηματικής και εκτενούς εκπαιδευτικής παρέμβασης μπορεί επίσης, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Μωρρέ, να στοχεύσει οι εκπαιδευόμενοι να αναπτύξουν, δεξιότητες συμπεριφορικής τροποποίησης, διάπλαση αθλητικής συνείδησης, εσωτερική παρακίνηση για καθημερινή φυσική δραστηριότητα με πρόσημο την ευχαρίστηση και την αξιακή εκτίμηση της υγείας και όχι με αυτοσκοπό την καλλίγραμμη «σιλουέτα».
Επίσης, μπορεί να στοχεύσει στην αναγνώριση και διόρθωση λανθασμένων αθλητικών και διατροφικών προτιμήσεων, στην αποτροπή σχηματισμού και πραγμάτωσης τροφολαγνικών και αθλητικολαγνικών προτύπων, στην γνωστοποίηση της επιρροής των συναισθημάτων στις διατροφικές μας επιλογές, στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης ως προς την «ψηλάφιση» της συναισθηματικής μας υγείας, στην επίγνωση της κατάστασης που ονομάζεται συναισθηματική πείνα, στην συναισθηματική απενοχοποίηση-απευαισθητοποίηση σε περίπτωση περιοδικής ή παροδικής αδυναμίας προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή, κτλ.
Εν κατακλείδι, καταλήγει ο επίκουρος καθηγητής Ιωάννης Μωρρές, καλούμαστε να ενεργοποιηθούμε με όπλο την Μεσογειακή Διατροφή ώστε να βελτιστοποιήσουμε την ζωή μας στο πλαίσιο μίας συντεταγμένης και ευνομούμενης πολιτείας.
Το ψάρι που μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά
Horeca 2024: Η Ελλάδα «μαγνήτης» για νέες τουριστικές επενδύσεις από διεθνείς ομίλους ξενοδοχείων
Συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για τις Γλωσσικές Τεχνολογίες