15.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025

Υπέρταση – Ο ύπουλος εχθρός της υγείας μας. Οι 3 βλάβες που προκαλεί

Must read

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια κατάσταση όπου η πίεση του αίματος στις αρτηρίες είναι υψηλή και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ανακοπή καρδιάς, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιαγγειακές νόσους.

Συνήθως επηρεάζει τους ενήλικες και μπορεί να είναι η αιτία για μια σειρά από νοσήματα.

Η υπέρταση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και για τον λόγο αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, όταν έχουν ήδη συμβεί κάποιες επιπλοκές. Επιπλέον, μπορεί να αναφερθούν συμπτώματα όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ή ρινορραγίες, τα οποία όμως πολλές φορές δεν αποδίδονται στην αρτηριακή υπέρταση.

Η υπέρταση είναι μια “σιωπηλή κατάσταση” και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα μας για χρόνια πριν τα συμπτώματα γίνουν εμφανή. Συνεπώς, είναι σημαντικό να τη διαγιγνώσκουμε και να την αντιμετωπίζουμε εγκαίρως με βάση τις οδηγίες του ιατρού μας.

Συγκεκριμένα, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε τρία σημεία του σώματός μας:

Αρτηρίες

Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες και δυνατές. Το αίμα ρέει ελεύθερα και ανεμπόδιστα μέσα από υγιείς αρτηρίες και αγγεία.

Η υπέρταση εντούτοις κάνει τις αρτηρίες πιο σκληρές, πιο σφιχτές και λιγότερο ελαστικές, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Αυτή η βλάβη περιορίζει τη ροή του αίματος, ενώ η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καρδιά

Η υπέρταση κάνει την καρδιά να δουλεύει πολύ σκληρά. Η αυξημένη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία αναγκάζει τους μυς της καρδιάς να αντλούν συχνότερα και με περισσότερη δύναμη από ό,τι θα έπρεπε να κάνει μια υγιής καρδιά.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση της καρδιάς με κίνδυνο για αρρυθμίες, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και έμφραγμα.

Εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος βασίζεται σε μια υγιή παροχή αίματος, πλούσιου σε οξυγόνο, για να λειτουργεί σωστά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπεία μπορεί όμως να μειώσει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Οι προσωρινές παρεμποδίσεις της ροής του αίματος στον εγκέφαλο ονομάζονται παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (συχνά αναφέρεται ως μικρό εγκεφαλικό, έχει παρόμοια συμπτώματα με το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη).

Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη και την ικανότητα για μάθηση, ομιλία και λογική σκέψη.

Πόσο συχνά πρέπει να με παρακολουθεί ένας γιατρός αν έχω αρτηριακή υπέρταση;

Στην αρχική περίοδο μετά την διάγνωση, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την ειδική διερεύνηση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική ρύθμιση της πίεσης, οι επισκέψεις στον γιατρό γίνονται κάθε λίγες εβδομάδες.

Άτομα με καλά ρυθμισμένη πίεση πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τον γιατρό τους, συνήθως κάθε 6 μήνες.

Σε άτομα με επιπλέον προβλήματα υγείας (υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδη διαβήτη, κάπνισμα, προχωρημένη αρτηριοσκλήρυνση, καρδιοπάθεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική βλάβη, δύσκολα ρυθμιζόμενη υπέρταση, κ.λπ.) η παρακολούθηση από τον γιατρό πρέπει να γίνεται κάθε 2 ή 3 μήνες.

Αττική Οδός – Έρχεται μείωση στα διόδια!

«Σιωπηλό» έμφραγμα: Τα συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν

Εκλογές 2023: Οδηγίες για ετεροδημότες και εκλογικές μεταδημοτεύσεις – Πώς ψηφίζετε

Κίνα – Ανακαλύφθηκε νέα μέδουσα με 24 μάτια και θανατηφόρο τσίμπημα

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα