Μια πρόσφατη έρευνα προτείνει πως η λήψη πολυβιταμινών ίσως συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Συγκεκριμένα, η καθημερινή χρήση πολυβιταμινών φαίνεται να μειώνει τον ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου κατά δύο έτη σε σχέση με άτομα που λάμβαναν εικονικά φάρμακα, σύμφωνα με μια έκθεση στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».
Ωστόσο, αναρωτιούνται εάν η υγιεινή διατροφή μόνη της θα μπορούσε να έχει παρόμοια αποτελέσματα.
Ο Δρ. Richard Caselli, ειδικός σε νευρολογία στο κλινικό κέντρο «Mayo» στην Αριζόνα, δηλώνει ότι αν και η πολυβιταμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν είναι σαφές εάν έχει σημαντική επίδραση σε ατομα που τρέφονται υγιεινά.
Προσθέτει ότι παραμένει αμφίβολο εάν η διαφορά είναι πραγματικά σημαντική.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Chirag Vyas, ερευνητή στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ο οποίος τονίζει τη σημασία της πρόληψης της γνωστικής εξασθένησης, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.
Η έρευνα εξέτασε την επίδραση ενός συμπλήρωματος εκχυλίσματος κακάο, μιας πολυβιταμίνης ή και των δύο στην υγεία.
Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την εταιρεία Mars Inc., ανακάλυψε ότι η πολυβιταμίνη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω οι μηχανισμοί πίσω από αυτή την επίδραση και να δοθεί έμφαση σε μια γενική υγιεινή ζωής για την προστασία του εγκεφάλου.
Τι είναι η δίαιτα 30-30-30 που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους!
93χρονος στον Άλιμο έκρυβε χειροβομβίδες, πιστόλια και σφαίρες στο σπίτι του!