Σήμερα, Τετάρτη 13 Μαρτίου, ξεκινά η εφαρμογή του «Καλαθιού της Σαρακοστής», μιας απόφασης που έχει λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ισχύει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου.
Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί μια επέκταση του υφιστάμενου «Καλαθιού του Νοικοκυριού», προσθέτοντας τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, με στόχο να διασφαλίσει πως κάθε νοικοκυριό θα έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.
Οι τιμές του χαλβά, της ταραμοσαλάτας και της μελιτζανοσαλάτας έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Το «Καλάθι της Σαρακοστής» περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:
- Χαλβάς
- Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
- Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τόνισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των νοικοκυριών σε ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, ιδίως κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Οι τιμές του χαλβά έχουν αυξηθεί κατά 46,2% φέτος, ενώ η ταραμοσαλάτα έχει αυξηθεί κατά 97,7% και η μελιτζανοσαλάτα κατά 122,6%.
Επίσης, η τιμή της λαγάνας έχει αυξηθεί, ιδίως για εκείνες με έξτρα υλικά όπως ελιά, λιαστή τομάτα, μανιτάρια κ.λπ.
Ακολουθούν οι τιμές του χαλβά φέτος σε σχέση με το 2023:
Βανίλια ή κακάο (400 γρ.)
2023: 2,36€
2024: 3,45€
+ 46,2%
Με αμύγδαλο (400 γρ.)
2023: 2,60€
2024: 3,78€
+ 45,4%
Στο «κόκκινο» η τιμή της ταραμοσαλάτας και της μελιτζανοσαλάτας
Ταραμοσαλάτα (450 γρ.)
2023: 1,74€
2024: 3,44€
+ 97,7%
Μελιτζανοσαλάτα (250 γρ.)
2023: 1,06€
2024: 2,36€
+ 122,6%
Ποσό θα αγοράσουμε φέτος τη λαγάνα;
2023 – 2024
Απλή
Παραδοσιακή με σουσάμι 3 – 3,50€ 3,15 – 3,70€
(750 γρ.)
Δεν θα ξεπεράσει το 5% η όποια αύξηση γίνει
*Μόνο η τιμή στο σουσάμι έχει «τσιμπήσει»
*Πάνω από 4€ μόνο οι λαγάνες με έξτρα υλικά (ελιά, λιαστή τομάτα, μανιτάρια κ.ά.)
“Ασπίδες” – Η εμπλοκή της φρεγάτας “ΥΔΡΑ”. Έριξε εναντίον 2 UAV
Καιρός: Σε ποιες περιοχές αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη
Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας
Πληρώνουμε ενώ δεν θα έπρεπε: Το κόλπο – ντροπή με το κουβέρ που κάνουν πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα