H φρεγάτα ΥΔΡΑ συμμετείχε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε μια επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στην Υεμένη,
Πιο συγκεκριμένα, η φρεγάδα ΥΔΡΑ έριξε σε δύο drones (UAVs) προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο προστασία στο πλοίο. Τα drones που απείλησαν το πλοίο απομακρύνθηκαν, επιτρέποντας στη φρεγάτα να συνεχίσει την αποστολή της ανεμπόδιστα. Αυτή αποτελεί την πρώτη συμμετοχή της φρεγάτας στην επιχείρηση “Ασπίδες”.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».
Η σημασία της συμμετοχής στην επιχείρηση “Ασπίδες” για την Ελλάδα είναι διπλής φύσης. Ως μία από τις κύριες δυνάμεις στην εμπορική ναυτιλία, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη έναντι μιας από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η διαταραχή που προκλήθηκε από τις επιθέσεις των Χούτι προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα κόστη μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας, επηρεάζοντας τις τιμές και τον πληθωρισμό στις αγορές της Δύσης.
Συγχρόνως, η Ελλάδα, ως ναυτική δύναμη και βρίσκοντας στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ, έχει στρατηγικό ενδιαφέρον στη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, καθώς επηρεάζεται άμεσα ο στρατηγικός ρόλος του Πειραιά. Παράλληλα, η συμμετοχή σε τέτοιες επιχειρήσεις εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτονομία και ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας.
Η επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES έχει κυρίως αμυντικό χαρακτήρα και στοχεύει στην προστασία και τη δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Συνεργάζεται στενά με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, αλλά δεν συμμετέχει στις επιθέσεις επί του εδάφους της Υεμένης που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση της απειλής των Χούτι.
Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης στην περιοχή συνδέεται με τον προβληματισμό στην Ουάσιγκτον σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζεται χωρίς προοπτική για άμεση επίλυση. Παρά τις αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη, οι Χούτι συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά πλοίων, οδηγώντας σε έναν αντιπαραγωγικό διάλογο στην Ουάσιγκτον σχετικά με την ανάγκη χερσαίας επέμβασης στην περιοχή. Οι αντίθετοι σε αυτή την ιδέα υποστηρίζουν ότι ο χρόνος μπορεί να εξαντλήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες των Χούτι και να περιορίσει τις επιθέσεις τους. Μια χερσαία επέμβαση θα μπορούσε να επιδείνωσει την κρίση και να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο μετά τη Γάζα.
Η Αθήνα εξέφρασε από την αρχή ενδιαφέρον για συμμετοχή σε διεθνή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκροτηθεί ευρωπαϊκή δύναμη ναυτικής ασφάλειας να διευκολύνει αυτές τις επιλογές.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει τη διοίκηση της ευρωπαϊκής δύναμης με το στρατηγείο της στη Λάρισα, ενώ επικεφαλής είναι ο αντιπλοίαρχος Β. Γρυπάρης και επιχειρησιακός διοικητής ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio».
Η ετοιμότητα της φρεγάτας ΥΔΡΑς απαιτούσε σημαντική προσπάθεια εξοπλισμού και σύνθεσης πληρώματος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αποστολής.
Η ΥΔΡΑ διαθέτει ποικίλο οπλισμό και συστήματα προστασίας, όπως 16 πυραύλους ESSM, δύο συστήματα Phalanx για αντιαεροπορική προστασία, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών για εγγύς απειλές, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και συστήματα εντοπισμού drones. Επιπλέον, διαθέτει οργανικό ελικόπτερο και ομάδα των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Τα τρία άλλα πλοία της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES διαθέτουν ενισχυμένο οπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα. Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio», είναι ένα πλοίο 7.700 τόνων με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα και πολλαπλά συστήματα πυραύλων. Η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen» διαθέτει πολλαπλά συστήματα πυραύλων και πυροβόλα για την εγγύς προστασία. Η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» είναι εξοπλισμένη με αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυραύλους επιφανείας και εξελιγμένο ραντάρ.
“Επίδομα Πάσχα” Γιατί κόπηκε και η αμηχανία στο γαλάζιο στρατόπεδο
Συντάξεις Απριλίου: Ανατροπή με τις πληρωμές – Πότε θα «μπουν» τα χρήματα