25.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η επόμενη ημέρα των εκλογών – Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και οι διερευνητικές εντολές

Must read

Η επόμενη ημέρα των εκλογών, αλλά και όσα θα συμβούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον

Κι αυτό επειδή πέρα από το κύριο σενάριο που προβλέπει νέα προσφυγή στις κάλπες για τη δημιουργία μιας αυτοδύναμης και σταθερής κυβέρνησης, παράλληλα προωθούνται σχέδια για συνασπισμούς ειδικού σκοπού.

Η επόμενη ημέρα

Σήμερα το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, θα επισκεφθεί το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για να του παραδώσει τον φάκελο με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας θα κατευθυνθεί προς το προεδρικό μέγαρο για να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από την ισορροπία μεταξύ των σταθερών διατάξεων του Συντάγματος και των μεταβλητών εκλογικών ποσοστών των κομμάτων. Συνολικά, ο θεσμικός κώδικας προβλέπει πέντε διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την τελική κατανομή των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Υπάρχουν προβλέψεις για αυτοδύναμη κυβέρνηση, συγκυβερνήσεις νικητών, ηττημένων ή μειοψηφίας και για υπηρεσιακή.

Η πιο πιθανή εξέλιξη φαίνεται να είναι η δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα μας οδηγήσει σε νέες εκλογές, μάλλον στις 25 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, η παράδοση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων από τον Πρόεδρο της Βουλής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενεργοποιεί αυτομάτως τη διαδικασία ορισμού κυβέρνησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Συντάγματος.

Αυτοδυναμία (;)

Το πρώτο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης προβλέπει ορισμό ως πρωθυπουργού τον αρχηγό του κόμματος που θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη νέα Βουλή. Το συγκεκριμένο σενάριο θεωρείται απίθανο καθώς με το σύστημα της απλής αναλογικής απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 45%-46% για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Όταν καμία πολιτική ομάδα δεν επιτυγχάνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Η πρώτη εντολή θα παραχωρηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει τρεις ημέρες για να εξετάσει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει τις μονοκομματικές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις, καθώς αυτές εξασφαλίζουν την απαραίτητη σταθερότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, είχε δηλώσει επίσης ότι θα κρατήσει τη διερευνητική εντολή, καθώς αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο υπαρκτό σενάριο συνεργασίας σε ρεαλιστικό επίπεδο αφορά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αθροίζουν τουλάχιστον 151 βουλευτές, ωστόσο η μαθηματική προϋπόθεση δεν αρκεί για να καλύψει το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη. Ειδικά δε ο όρος που θέτει το ΠΑΣΟΚ για διορισμό ενός τρίτου αγνώστου προσώπου που δεν θα έχει επιλεγεί από τον λαό για τη θέση του πρωθυπουργού μοιάζει προσχηματικός και ναρκοθετεί κάθε πιθανότητα σύμπλευσης. Υπό αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στην αιτιολόγηση που θα παρουσιάσουν τα δύο κόμματα για τη μη συνεργασία.

Αλέξης Τσίπρας

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα