Η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών στον παγκόσμιο πληθωρισμό μέχρι το τέλος του 2023 και την αρχή του 2024, συνυπάρχοντας στην ίδια κατηγορία με την Αργεντινή, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, όπως αναδεικνύει ο σχετικός πίνακας της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Επίσης, βρέθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην κορυφή της ευρωπαϊκής ηπείρου μαζί με την Τουρκία, παρουσιάζοντας πληθωρισμό 71,12%. Παρότι δεν επιτύχαμε την κατάσταση της Τουρκίας (αν και αυτό ενδεχομένως παρηγορεί την κυβέρνηση), η Ελλάδα εμφάνισε επίπεδα πληθωρισμού στην αρχή του 2024 παρόμοια ή ελαφρώς υψηλότερα από χώρες όπως η Ρωσία (σε κατάσταση πολέμου) και η Νορβηγία (με υψηλούς μισθούς που προκαλούν αυξημένη ζήτηση).
Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ήταν 8,33%, ενώ σε άλλες χώρες των Βαλκανίων κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως στη Σλοβενία με 2% και στη Βόρεια Μακεδονία με 1,9%.
Η σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Ισπανία είχε πληθωρισμό 7,45%, η Ιταλία 4,1%, ενώ η Ελλάδα ξεχώρισε με 8,33%. Μόνο η Μάλτα με 10,1% εμφάνισε υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει την πρόοδό της στην καταπολέμηση του πληθωρισμού τροφίμων χρησιμοποιώντας έναν ευρύτερο εναρμονισμένο κοινοτικό δείκτη που περιλαμβάνει και άλλα είδη εκτός από τα τρόφιμα, όπως τα καπνά και τα ποτά. Με αυτόν τον τρόπο, ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε από 8,33% σε 7,1% τον Δεκέμβριο του 2023 και από 8,94% σε 7,6% τον Ιανουάριο του 2024. Ωστόσο, η καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών είναι διαφορετική και πιο δυσοίωνη, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια κατά 25,8%.
Ένα από τα παραδείγματα είναι η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου κατά 67% στην Ελλάδα, ενώ και άλλα προϊόντα έχουν αντίστοιχες αυξήσεις. Ακόμα και με τον τρόπο μέτρησης της κυβέρνησης, ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνικών προϊόντων της Ε.Ε. έφτασε στις 130 μονάδες τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας συσσωρευμένες ανατιμήσεις άνω του 30% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Πότε «πέφτουν» οι Αργίες του 2024 – Τι ισχύει με την Καθαρά Δευτέρα
Οι τροφές που μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου και δεν πρέπει να τρως αν είσαι πάνω από 40
Ροχαλητό ΤΕΛΟΣ: Αυτή είναι η λύση των 30 δευτερολέπτων που θα σας «σώσει»