17.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Συνέντευξη | Θεόδωρος Πιπέρος – Γενικός Χειρουργός

Must read

Ερωτ: Σήμερα όλοι έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στον COVID, αλήθεια τι γίνεται με τις άλλες παθολογικές καταστάσεις;

Σίγουρα το 2020 είναι η χρονιά του COVID. Όλη η ανθρωπότητα ασχολείται με την πανδημία και τις επιπτώσεις της τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο. Δυστυχώς τα θύματα μέχρι στιγμής είναι εκατοντάδες χιλιάδες και θα αυξηθούν αφού το δεύτερο κύμα αποδεικνύεται πολύ ισχυρό παγκοσμίως.

Όμως εμείς που ασκούμε την καθημερινή ιατρική και βρισκόμαστε σε νοσοκομεία και κλινικές που δεν νοσηλεύουν περιστατικά COVID, παρατηρούμε κάτι που είναι αξιοσημείωτο: έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα περιστατικά εμφραγμάτων μυοκαρδίου, λοιμώξεων αναπνευστικού εκτός COVID, οξέων χειρουργικών συμβαμάτων.

Αυτό μπορεί να φαίνεται ενθαρρυντικό, όμως για εμάς είναι αρκετά ανησυχητικό. Γνωρίζουμε ότι με βάση την επιδημιολογία κάποιες καταστάσεις που δεν επηρεάζονται από τον COVID δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζουν μείωση.

Όμως η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά που όταν προσέλθουν για εξέταση βρίσκονται σε παραμελημένη κατάσταση. Πρόσφατα είχα ασθενή με μάζα εξελκωμένη στο μαστό που αιμορραγούσε για 3 μήνες και δεν επισκεπτόταν ιατρό γιατί φοβόταν τον κορωνοϊό.

Αντίστοιχα υπάρχουν πολλές ανάλογες αναφορές από συναδέλφους

Δεν είναι τυχαία και η πρόσφατη αναφορά-έκκληση από την Καθηγήτρια κ.Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ να προσέρχονται οι ασθενείς για εξέταση στα νοσοκομεία επί οποιουδήποτε συμπτώματος.

Ερώτ: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να υποτιμούμε;

Απαντ: Ως χειρουργός θα πω ότι σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμούμε οποιοδήποτε κοιλιακό πόνο. Ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα όπως μετεωρισμού κοιλίας, εμέτων, πυρετού. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε την απώλεια αίματος από τον πρωκτό που μπορεί να υποκρύπτει μια σοβαρή αιτία, αλλά συχνά αποδίδεται σε αιμορροϊδες. Ταυτόχρονα οι ασθενείς σε περιπτώσεις γνωστών νοσημάτων, όπως παρουσίας κηλών ή χολοκυστοπάθειας θα πρέπει να εξετάζονται σε κάθε περίπτωση επιδείνωσης ή μεταβολής της κατάστασής τους.

Είναι εξαιρετικά οδυνηρό να αναγκαζόμαστε να χειρουργήσουμε για περιτονίτιδα από σκωληκοειδίτιδα επειδή ο ασθενής καθυστέρησε να εξεταστεί, η να επεμβαίνουμε σε παραμελημένη διάτρηση ή περίσφιξη κήλης με συνθήκες πολύ κακές για μελλοντικές επιπλοκές.

Οι ασθενείς πρέπει να αναφέρουν το σύμπτωμα στον ιατρό τους και μόνο αυτός μπορεί να αξιολογήσει το επείγον ή μη μιας κατάστασης.

 

Ερωτ: Γίνονται όμως σήμερα χειρουργικές επεμβάσεις με τον COVID;

Απαντ: Ασφαλώς και γίνονται. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας που τηρούνται από όλες τις Κλινικές όσον αφορά τη διαχείριση χειρουργικών περιστατικών. Ασφαλώς και επεμβαίνουμε σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση όπως σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα, διάτρηση, αποφρακτικό ειλεό, εντερορραγία, θρόμβωση αιμορροϊδων, αποστήματα. Όπως επίσης σαφώς χειρουργούμε και τα ογκολογικά περιστατικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς αντιμετώπιση.

Όμως σε όλες τις περιπτώσεις τηρούμε αυστηρά τα πρωτόκολλα αφού πάνω απ’όλα είναι η ασφάλεια τους ασθενούς μας αλλά και του υγειονομικού προσωπικού των Νοσοκομείων. Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε test COVID πριν υποβληθούν σε επέμβαση, ενώ είναι πολύ αυστηρά τα πρωτόκολλα και στα ιατρεία.

 

Ερωτ: Είναι ασφαλείς οι ασθενείς που χειρουργούνται;

Απάντ: Φυσικά, όπως ανέφερα όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε test COVID, ενώ πρέπει να ενημερώσουμε ότι έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο στα Νοσοκομεία. Επίσης όλοι οι εργαζόμενοι εξετάζονται τακτικά  ώστε να διασφαλιστεί ότι ουδείς ασθενείς δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Πάντως σε καμία περίπτωση οι χειρουργημένοι ασθενείς δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς COVID.

 

Ερώτ: Ο Νοέμβριος ήταν ο Μήνας των Ανδρών. Αλήθεια οι άνδρες ποια συμπτώματα παραμελούν;

Απάντ: Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες απευθύνονται πολύ πιο δύσκολα στον ιατρό για εξέταση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως οι αιμορροϊδες όπου η συχνότητα διάγνωσης πάθησης 4ου βαθμού είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη στους άνδρες από τις γυναίκες. Η περιοχή του πρωκτού είναι ιδιαίτερη και πολλοί εξετάζονται αφού η κατάσταση καταστεί επείγουσα.

Επίσης σε περιπτώσεις κηλών (βουβωνοκήλης-ομφαλοκήλης) συνήθως υποτιμούν ή κρύβουν την κατάσταση φορώντας μια ειδική ζώνη και έρχονται να εξεταστούν όταν το πρόβλημα διογκωθεί και πλέον χρειάζονται άμεση επέμβαση.

Επίσης η απώλεια αίματος από τον πρωκτό είναι κάτι διαλάθει της προσοχής. Ο φόβος της δακτυλικής εξέτασης και ης κολονοσκόπησης όμως οδηγεί πολλές φορές σε αποτελέσματα πολύ άσχημα.

Η σύστασή μου είναι ότι όλοι οι άνδρες στα 50 έτη πρέπει να υποβάλλονται σε ολική κολονοσκόπηση, να κάνουν εξέταση PSA και κλινική εξέταση για τον προστάτη και να μην διστάζουν να αναφέρουν συμπτώματα στον ιατρό τους.

Ερώτ: Τελικά βλέπουμε φως στο τούνελ της Πανδημίας;

Η απάντηση βρίσκεται στο εμβόλιο και την τήρηση των προληπτικών μέτρων. Ευτυχώς η επιστημονική έρευνα ξεπέρασε τις προβλέψεις και σε χρόνο ρεκόρ θα έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Εγώ θα προσέλθω άμεσα για εμβολιασμό μόλις επιτραπεί και καλώ και όλο τον κόσμο να εμπιστευτεί το μόνο όπλο με διάρκεια. Ας μην ξεχνάμε ότι με τα εμβόλια έχουμε ξεχάσει πολλές ασθένειες που παλαιότερα ήταν θανατηφόρες. Όμως μέχρι να φτάσουμε σε σημείο επαρκούς εμβολιασμού, η λύση για την προστασία μας και την προστασία των αγαπημένων μας είναι η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας. Μάσκα παντού, αποφυγή συγχρωτισμού και μετακινήσεων.

Φυσικά αναφορά στον ιατρό μας σε κάθε σύμπτωμα. Γιατί όταν βγούμε από την πανδημία δεν πρέπει να βρεθούμε σε καταστάσεις οδυνηρές παραμελημένων ασθενών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα