17.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Κουπόνι 100 ευρώ για τρόφιμα: Ποια τα κριτήρια – Τι θα ισχύσει

Must read

Κουπόνι 100 ευρώ για τρόφιμα: Ένα από τα μέτρα που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση για την ακρίβεια είναι το voucher για τα σούπερ μάρκετ.

Η άνοδος των τιμών έχουν ταρακουνήσει την κυβέρνηση που βλέπει τον κόσμο να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Συγκεκριμένα, το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα έχει φέρει «βαρυχειμωνιά» στα νοικοκυριά, ενώ μπήκαν στον «πάγο» τα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Έτσι, πλέον, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ένα έκτακτο βοήθημα πριν το Πάσχα με σκοπό να βοηθήσει τους ασθενέστερους οικονικά.

Κουπόνι 100 ευρώ για τρόφιμα: Λεπτομέρειες για την ενίσχυση

Παρότι, η φόρμουλα με την οποία θα δοθεί η ενίσχυση δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, θα πρόκειται, μάλλον για ένα κουπόνι ύψους 100 ευρώ για την αγορά τροφίμων.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για «στοχευμένες παρεμβάσεις αυτών που έχουν μεγάλη ανάγκη». «Οφείλουμε», είπε, «να ενισχύσουμε την κοινωνία για να μετριάσουμε την αύξηση» και έκανε λόγο για «συνεπή και σώφρονα δημοσιονομική πολιτική».

Τα κριτήρια της συγκεκριμένης ενίσχυσης θα είναι εισοδηματικά.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα πρόκειται για μία εφάπαξ ενίσχυση, ή αν θα είναι ένα επίδομα που θα παρέχεται κάθε μήνα όσο διαρκεί πληθωριστική κρίση.

«Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι πρόβλημα κοινωνικό, που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο δυσκολεύει πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην καθημερινότητα και στην ζωή τους. Η Κυβέρνηση δρα, στηρίζοντας τον κόσμο και παράλληλα διασφαλίζοντας μια σταθερή και ασφαλή πορεία για την χώρα» δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει τις σημαντικές ανατιμήσεις που έχουν δει τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο, με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν για τον πληθωρισμό.

Κουπόνι 100 ευρώ για τρόφιμα: Όλα όσα είχε πει ο Σταϊκούρας
«Θα σκεφτείτε να προβείτε σε μειώσεις στον ΦΠΑ στα τρόφιμα;», είχε ρωτηθεί την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ΕΡΤ:

«Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά με τα οποία ενεργούμε.

Ο δημοσιονομικός χώρος.

Να είμαστε σίγουροι ότι όποια παρέμβασή μας πάει στον πολίτη και δεν χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Να είμαστε βέβαιοι ότι η παρέμβαση θα αφορά μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

«Τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα» σημείωσε, ωστόσο, στη συνέχεια εμφανίστηκε αντίθετος σε βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν θα δούμε έκτακτο επίδομα στα τρόφιμα, απέφυγε όμως να απαντήσει σαφώς. «Είναι πιο πιθανό να δούμε έκτακτο επίδομα στα νοικοκυριά το Πάσχα παρά μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;», ρωτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:

«Μόνιμη μείωση οποιουδήποτε φόρου δεν μπορεί να γίνει. Σε όποια χώρα έγινε είναι βραχυπρόθεσμη. Επιλέξαμε να μειώσουμε φόρο, τον ΕΝΦΙΑ. Καθόμαστε και μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 1 δισ. μόνιμα. Όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του πολίτη, θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Στο πορτοφόλι του θα περισσέψουν λιγότερα λεφτά προκειμένου να τα αξιοποιήσει κάπου αλλού».

Από που προκύπτει η ιδέα

Η ιδέα βασίζεται σε αντίστοιχα μοντέλα επιδότησης που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, ακόμα ναι η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την ραγδαία αύξηση των τιμών.

Η συγκεκριμένη ιδέα έχει κατατεθεί ήδη στους τεχνοκράτες της Κομισιόν και ταυτόχρονα βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο. Στόχος η ενίσχυση να φτάσει στους ευάλωτους, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος τα χρήματα να απορροφηθούν απευθείας από τις επιχειρήσεις, χωρίς να επωφεληθούν οι πολίτες.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους φόβους που έχει το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα μια τέτοια λύση να εξετάζεται ως εναλλακτική της μείωσης του ΦΠΑ. Αντίστοιχα εντελώς απίθανο μοιάζει το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Στα καύσιμα.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς θα πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι τεχνοκράτες των Θεσμών, όπως και να συζητηθεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

Ειδικό βάρος στην απόφαση έχει το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχει εξαιρετικά μικρότερο βάρος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος σε σχέση με την μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό 24% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Που θα βρεθούν τα χρήματα

Παρόλα αυτά παραμένει άγνωστο από που θα αντληθούν τα συγκεκριμένα κεφαλαία, εφόσον αποφασιστεί μια τέτοια δράση. Πρόθεση είναι να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο το δημοσιονομικό κόστος και ακριβώς για αυτό το λόγο εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο ως πηγή χρηματοδότησης να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από κοινοτικά προγράμματα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

Η πρόταση για το νέου τύπου ανάχωμα στην ακρίβεια στηρίζεται σε μοντέλα που εφαρμόζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις 130 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Τα νοικοκυριά με ένα άτομο θα λάβουν 135 ευρώ, με δύο άτομα 175 ευρώ και για κάθε επιπλέον άτομο θα δοθούν επιπλέον 35 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Αυστρία με πακέτο βοήθειας 1,7 δις. ευρώ για σχεδόν όλα τα νοικοκυριά, που θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ για το ενεργειακό κόστος, ποσό που θα διπλασιαστεί για όσους έχουν ανάγκη ενώ και το Βέλγιο χορηγεί σε όλα τα νοικοκυριά επίδομα 100 ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα