Μετάλλαξη Όμικρον: Το απλό κόλπο για να αυξήσεις τα αντισώματά σου μετά το εμβόλιο

Μετάλλαξη Όμικρον: Το απλό κόλπο για να αυξήσεις τα αντισώματά σου μετά το εμβόλιο
Μετάλλαξη Όμικρον: Το απλό κόλπο για να αυξήσεις τα αντισώματά σου μετά το εμβόλιο

Η συνήθεια που βελτιώνει την παραγωγή των αντισωμάτων.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, έρχεται να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το πώς οι εμβολιασμένοι -κυρίως οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι- μπορούν να δώσουν ένα push στην παραγωγή αντισωμάτων, αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής καθηγήτρια κινησιολογίας Μάριαν Κόχουτ το μυστικό βρίσκεται στη σωματική άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης διάρκειας 90 λεπτών!

Αυτά τα άτομα έχουν υβριδική ανοσία στον κορωνοϊό

Όπως αποδείχτηκε, αερόβιες δραστηριότητες όπως είναι το περπάτημα, το τζόκινγκ ή το ποδήλατο αμέσως μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ή της γρίπης, ενισχύουν σημαντικά την παραγωγή των αντισωμάτων με την προϋπόθεση η συγκεκριμένη γυμναστική να αγγίζει τα 90 λεπτά σε διάρκεια.

Το πείραμα

Η Κόχουτ και η επιστημονική της ομάδα χρησιμοποίησαν δύο ομάδες εμβολιασμένων με Pfizer-BioNTech, η μία εκ των οποίων ασκήθηκε για 90 λεπτά αμέσως μετά τον εμβολιασμό, ενώ η άλλη δεν προχώρησε σε κανενός είδους άσκηση. Η σύγκριση των αντισωμάτων των δύο ομάδων κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν ασκηθεί αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους, εμφάνισαν αυξημένη ανοσιακή αντίδραση σε σχέση με όσους… χαλάρωσαν στον καναπέ τους. Πείραμα το οποίο πραγματοποιήθηκε και σε δύο ομάδες τρωκτικών, οι οποίες παρουσίασαν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Μάλιστα, σε καμία περίπτωση μετά την άσκηση δεν παρατηρήθηκε αύξηση των παρενεργειών του εμβολιασμού.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα αυτά αφορούν αυστηρά σε άσκηση των 90 λεπτών, καθώς στα 45 λεπτά, τα αποτελέσματα της ομάδας που έκανε αερόβια άσκηση δεν παρουσίασαν αυξημένη ανοσιακή αντίδραση. Πλέον, αναμένεται να εξεταστεί αν στα ίδια αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει και αερόβια άσκηση διάρκειας 60 λεπτών.

Moderna ή Pfizer: To απόλυτο crash test

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι ένας ορισμένος χρόνος άσκησης μπορεί να βελτιώσει την ανοσιακή απόκριση του σώματος τόσο στο εμβόλιο κατά της Covid-19 όσο και στα αντιγριπικά εμβόλια», τόνισε η Κόχουτ.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό νευροεπιστήμης και ανοσολογίας «Brain, Behavior and Immunity».