30.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Κεραμέως – 16.000 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα μέσα στο 2024

Must read

Με δηλώσεις της, η υπουργός Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν το Δημόσιο και τη δημόσια ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, η υπουργός επισήμανε ότι το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο θα συζητηθεί σε περίπου ένα μήνα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι προσλήψεις αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τις δημόσιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με αύξηση του προσωπικού και των εναέριων μέσων, καθώς και τη συμμετοχή των εθελοντών.

Η Κεραμέως τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων φορέων, όπως η Ελληνική Αστυνομία, οι δήμοι και οι Ένοπλες Δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και άλλων κρίσεων.

Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στην επένδυση σε μέτρα πρόληψης, όπως η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και η χρήση του ευρωπαϊκού τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ως σημαντικά εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι δηλώσεις

Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου γίνεται μια συζήτηση επί του προγραμματισμού προσλήψεων για την επόμενη χρονιά στο Δημόσιο, επιβεβαίωσε ο η υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, είπε η υπουργός. Από που προκύπτει ο αριθμός. Έχουμε έναν πολύ αυστηρό κανόνα στο δημόσιο. Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Κρατάμε αν θέλετε, σφιχτό το σώμα του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα εισάγουμε διαρκώς κίνητρα για να βελτιώσουμε την απόδοση, την παραγωγικότητα του δημοσίου. θέλουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό».

Η Υγεία, συμπλήρωσε,  έχει τη μερίδα του λέοντος. «Θα είμαστε απολύτως συνεπείς στην προτεραιότητα που δίνουμε στην Υγεία με βάση τις ανάγκες που έχει η χώρα μας. Είμαστε στη διαδικασία που καταγράφουμε τις ανάγκες που έχουν οι φορείς σε όλη τη χώρα, σε όλα τα υπουργεία, σε όλους τους τομείς. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, έρευνας, μελέτης προκειμένου να παρουσιάσουμε σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000, προσλήψεις».

Αξιολόγηση και μπόνους παραγωγικότητας

«Το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται με συγκεκριμένες παραμέτρους που συνδέονται πλέον και με το μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο είναι πολύ μια πολύ σημαντική παράμετρος. Όσο πιο αποτελεσματικός είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, τόσο καλύτερα αμείβεται», είπε.

Στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην αποτίμηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες:  Για παράδειγμα πηγαίνω σε ένα ΚΕΠ, εξυπηρετούμαι κι εν συνεχεία καλούμαι να απαντήσω με sms εάν η εξυπηρέτηση ήταν αποτελεσματική, είπε.

«Ο στόχος είναι πάντοτε πώς θα κάνουμε το δημόσιο καλύτερο, πώς το δημόσιο θα γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Είναι η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του νόμου που συνδέει άμεσα την αξιολόγηση με τη στοχοθεσία. «Θέτουμε στόχους συγκεκριμένους για δημοσίους υπαλλήλους, αξιολογούμε εν συνεχεία και συνδέουμε αυτό και με τα μπόνους παραγωγικότητας.»

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μετά από 42 χρόνια

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ακόμη πως ξεκίνησε η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, μετά από σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια. «Ξεκίνησε τον Ιανουάριο από έναν σύμβουλο εκπαίδευσης, άρα εξωτερικός του σχολείου, σύμβουλος επί παιδαγωγικών θεμάτων και έναν σύμβουλο επί της ειδικότητας».

Για τους υπόλοιπους λοιπόν δημοσίους υπαλλήλους, πρόσθεσε, υπάρχει ιεραρχική αξιολόγηση από προϊσταμένους και ούτω καθεξής, το οποίο είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής και ήδη παίρνουμε τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά προφανώς μπαίνει το νερό στο αυλάκι.

«Και τονίζω ότι εδώ υπάρχει και η παράμετρος του της σύνδεσης με την παραγωγικότητα. Όσο πιο παραγωγικός ίσως πιο αποτελεσματικός είσαι, τόσο καλύτερα να αμείβεσαι. Μπαίνουμε λοιπόν σε μια νέα φιλοσοφία που απαιτούμε από το δημόσιο να είναι καλύτερο κι έχουμε βάλει μπροστά και άλλους σημαντικούς στόχους που συνδέονται άμεσα με ένα καλύτερο δημόσιο, όπως ταχύτερες προσλήψεις. Το σημαντικό όμως είναι ο πολίτης να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στο ΚΕΠ και ούτω καθεξής. Άρα η προσπάθεια είναι για πιο στοχευμένες προσλήψεις, για πιο γρήγορες διαδικασίες και πιο αποτελεσματικές».

Ερωτηθείσα ειδικά για τους γιατρούς, η κυρία Κεραμέως απάντησε ότι υπάρχει ήδη μια αύξηση στις αποδοχές, το 10% και το υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει μια δέσμη κινήτρων για υγειονομικούς, για γιατρούς οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε ακριτικές περιοχές.

«Σας θυμίζω ότι μετά από 14 χρόνια αυξήθηκαν συνολικά οι αποδοχές στους δημοσίους υπαλλήλους με το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκε η νέα κυβέρνηση τον Ιούλιο που μας πέρασε πριν από ένα μήνα. Και να τονίσω ότι στην αύξηση αυτή υπήρξε μια ιδιαίτερη αύξηση σε ότι αφορά σε αυτούς που κατέχουν θέση ευθύνης περίπου 30% Θεωρούμε ότι είναι καταλυτικός ο ρόλος τους στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, της Διοίκησης και γι αυτό και θέλουμε να τους ανταμείβουμε καλύτερα. Η αξιολόγηση και το μπόνους παραγωγικότητας συνδέονται. Στόχος μας είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να υπηρετήσουν στο Δημόσιο, να θέλουν πραγματικά να υπηρετήσουν», είπε η κ. Κεραμέως.

Χανιά – “Σου ετοιμάζω την κάσα” Έτσι έπιασαν τον εκβιαστή αστυνομικό στην Κρήτη

Χάρτινα Καλαμάκια: Μια Εναλλακτική Λύση ή Ένας Κρυφός Κίνδυνος;

Αξέχαστες αποδράσεις – Κυνηγώντας τα ηλιοβασιλέματα στον παράδεισο

Κι όμως υπάρχει! Το χάπι που καταργεί γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα