24.9 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ” ΤΗΣ HELPHELLAS : ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ.

Must read

Πριν από δύο χρόνια η Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS, λαμβάνοντας υπόψη το όραμα για ενεργητική συμμετοχή, διάθεση για κοινωνική προσφορά, ανιδιοτελή αγάπη και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, έθεσε ως στόχο της από την έναρξη λειτουργίας της τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Εθελοντών» για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών κάθε είδους.

Σε μια χώρα που είναι πασίδηλο ότι οι ανθρώπινοι πόροι δεν επαρκούν σε περίοδο φυσικών καταστροφών, αποτελεί αναγκαιότητα η αξιοποίηση του ανθρωπίνων αλλά και υλικών πόρων που ως τώρα παραμένουν μη αξιοποιήσιμοι από την Πολιτεία, που είναι η δύναμη και βούληση των Ενεργών Πολιτών, αλλά και πρωτοβουλίες του Ιδιωτικού Τομέα.

Η δεδομένη κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση αυτή και εκ μέρους της Πολιτείας που πολλές φορές μέσω των θεσμικών της οργάνων αγνοούσε τη δύναμη αυτή, αλλά και των εθελοντών – ενεργών πολιτών που έχουν ανάγκη καλύτερης διαχείρισης, οργάνωσης, συντονισμού και αξιοποίησης της διάθεσης τους να συμβάλλουν ενεργά και πιο αποδοτικά την ώρα των κρίσεων και των φυσικών καταστροφών.

Το «Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Εθελοντών ΗELPHELLAS» έχει ως στόχο του την αρωγή και υποβοήθηση της Πολιτείας και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το συντονισμό και τη συνδρομή εθελοντών πάσης φύσεως και ειδικοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς δράσης.

Με τη δημιουργία του έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά ένα ενιαίο κέντρο, συνολικής ενημέρωσης, προσέλκυσης εθελοντών αλλά και απλών ενεργών πολιτών, εθελοντικών οργανώσεων, φιλοζωικών σωματείων, οργανισμών και εταιρειών που μέσα από μια ενιαία, συντονισμένη και συντεταγμένη ενημέρωση, διαμορφώνουν ένα πιο γρήγορο πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης σε υλικά, εξοπλισμό, παροχή υπηρεσιών και πρώτων βοηθειών, φιλοξενίας, εκεί ακριβώς όπου υπάρχει ανάγκη την δεδομένη στιγμή.

Το «Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Εθελοντών» της «HELPHELLAS» με σημαντική εμπειρία συντονισμού ήδη στους Σεισμούς της Κρήτης, της Τουρκίας και της Συρίας, αλλά και στις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χώρα μας, μπορεί πλέον να βοηθήσει την Πολιτεία, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση την ώρα μιας φυσικής καταστροφής, λειτουργώντας ως ο ενδιάμεσος φορέας σε μη επιχειρησιακές δυνάμεις και να συμβάλει καθοριστικά στο συντονισμό και ενημέρωση μεταξύ αυτών που θέλουν να βοηθήσουν κι αυτών που θέλουν βοήθεια από την ευρύτερη Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και των ίδιων των πληγέντων από τις καταστροφές.

Η λειτουργία του ΕΣΚΕΘ στις πρόσφατες πυρκαγιές:

Μία απλή ανακοίνωση – έκκληση της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS και του Eθνικού Συντονιστικού Κέντρου Εθελοντών HELPHELLAS, στην σελίδα τους στο ΦΒ και στο Instagram, για είδη υποστήριξης για τους πυροσβέστες και τους δασοπυροσβέστες μας της πρώτης γραμμής στην Πάρνηθα και στο Μενίδι, ήταν αρκετή για να ξεκινήσει μία τεράστια αλυσίδα υποστήριξης γεμάτη αγάπη και φροντίδα για τους ανθρώπους που μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στα social media την Τετάρτη 23/8 στις 11 το πρωί. Μέσα σε λίγες ώρες είχε αθροιστικά περισσότερα από 3200 (τρεις χιλιάδες διακόσιες ) κοινοποιήσεις, ενώ μία ώρα αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, ενεργοί πολίτες και εθελοντές, που ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν. Ενώ μέσω του Εθνικού Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης και Αλληλεγγύης HELPHELLAS άρχισε η συλλογή βοήθειας στις Πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κομοτηνής.

Στην Αθήνα οι άνθρωποι έφθαναν στην έδρα της Ακαδημίας Εθελοντισμού, στην Κηφισιά, μέχρι τις 11 το βράδυ. Το ίδιο συνέβη και την Πέμπτη. Ήλθαν από τον Πειραιά, Νέο Κόσμο, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Αιγάλεω, Περιστέρι, Κηφισιά, Λαγονήσι κα. Ήλθαν άνθρωποι και έφεραν πράγματα, καθώς γύριζαν από τις διακοπές τους.

Άνθρωποι ακόμα και άνεργοι έφερναν πράγματα και δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν. Άνθρωποι που ήλθαν με τα πόδια, από κοντινές περιοχές, κουβαλώντας βαριές τσάντες. Άνθρωποι που δήλωναν ότι ήθελαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Γονείς που έφεραν τα παιδιά τους, «για να μαθαίνουν» .

Ανταποκρίθηκαν άμεσα εταιρείες που έφεραν τεράστιες ποσότητες από μάσκες και άλλα φαρμακευτικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ποτά, νερά και τροφές. Έφεραν επίσης πράγματα Δήμοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι οργανισμοί. Ταυτόχρονα ήλθαν να βοηθήσουν και άλλες εθελοντικές οργανώσεις όπως ο άλλος Άνθρωπος, η Έθεξις κοκ. Μέσα σε λίγη ώρα 10 “εθελοντές” άγνωστοι μέχρι πριν λίγο μεταξύ τους, ταξινομούσαν φάρμακα, φυσιολογικούς ορούς, δάκρυα για τα μάτια, τρόφιμα, ισοτονικά ποτά, νερά».

 

 

 

Περιγράφει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας ο κ. Γεώργιος Γαμπιεράκης χαρακτηριστικά :

« Δεχθήκαμε συνολικά σε δύο ημέρες στα τηλέφωνα μας 2.280 τηλεφωνικές κλήσεις !

Την πρώτη ημέρα φύγαμε δύο φορές για Πάρνηθα, απ’ ευθείας στο πεδίο, όπου προσφέραμε στους Εθελοντές του Ολυμπιακού Χωριού, τους Πυροσβέστες μας καθώς και στους Γάλλους πυροσβέστες που ήταν εκεί με φορτηγό Εθελοντή μας τροφή, νερό, χυμούς, ισοτονικά και ενεργειακά ποτά, ορούς.

Η ευγνωμοσύνη και η χαρά των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για μας … μια και οι προμήθειες μας ήταν περισσότερο από καλοδεχούμενες.

Λόγω του τεράστιου όγκου των προσφορών, την Πέμπτη, και σε συνεργασία με την Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αποστείλαμε πέντε παλέτες με είδη πρώτης ανάγκης για τον Έβρο και τρεις παλέτες για την Βοιωτία. Ενώ παραδώσαμε σε μεγάλη εθελοντική φιλοζωϊκή οργάνωση ξηρά τροφή για ζώα.

Στον χώρο μας υπάρχουν ακόμη τεράστιες ποσότητες ειδών, που θα φύγουν την Δευτέρα ξανά για τον Έβρο και όπου αλλού διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ανάγκη μεγάλη στο πεδίο που επιχειρούν δυνάμεις.

Αναγκαστήκαμε να πούμε σε ανθρώπους να μην μας φέρουν προς το παρόν άλλα πράγματα, γιατί δεν είχαμε πού να τα τοποθετήσουμε.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σύντομα την “Τράπεζα Ανθρωπιστικής Βοήθειας HELLAS HELPBANK” σε συνεργασία με το ΙΝΚΑ ΓΟΚΕ και το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας ΚΕΣΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με φυσική και ηλεκτρονική αποθήκη, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκρινόμαστε άμεσα και ακόμα πιο οργανωμένα στις μεγάλες φυσικές καταστροφές.»

 

 

Και συνεχίζει ο κ. Γιώργος Γαμπιεράκης:

«Η ανταπόκριση του κόσμου στην ανακοίνωση του ΕΣΚΕΘ της HELPHELLAS, ήταν κυριολεκτικά συγκλονιστική, ένα δυνατό άγγιγμα ψυχής. Μια ανταπόκριση που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και στις επόμενες δράσεις μας, δεδομένου ότι η Ακαδημία Εθελοντισμού ως τώρα λειτουργεί αποκλειστικά με Εθελοντές και δεν επιχορηγείται από πουθενά.

Στόχος μας είναι να γίνουμε ένας χρήσιμος θεσμός μεταξύ της Πολιτείας, του Ιδιωτικού Τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα που θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο αγάπης ανάμεσα σε αυτούς που χρειάζονται την στήριξη, την αλληλεγγύη και την αγάπη την ώρα της καταστροφής και σε αυτούς που την προσφέρουν με κάθε τρόπο.

Αλλά και ταυτόχρονα να αποτελέσει τον ενδιάμεσο φορέα αξιόπιστης ενημέρωσης και συντονισμού των εθελοντών και ενεργών πολιτών, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν καμμία απολύτως ενημέρωση και καθοδήγηση στο πώς και με ποιο τρόπο θα διοχετεύσουν πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια το χρόνο ή την υποστήριξη τους με οποιοδήποτε τρόπο την ώρα μιας κρίσης.

Και φυσικά να εξασφαλίζουμε ότι η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος επιβεβαιώνεται, έτσι ώστε οι προσφορές τους να φθάνουν εκεί που έχουμε υποσχεθεί εγγυημένα, οργανωμένα με διαφάνεια και υπάρχει εξακριβωμένη ανάγκη, με διασφαλισμένη και εγγυημένη διαδικασία μεταφοράς, διανομής και παράδοσης ».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα