34.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Χάρτινα Καλαμάκια: Μια Εναλλακτική Λύση ή Ένας Κρυφός Κίνδυνος;

Must read

Τα χάρτινα καλαμάκια έχουν παρουσιαστεί ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα πλαστικά.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Βέλγιο υποδεικνύει ότι ίσως δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο φαίνονται.

Τα Ευρήματα της Έρευνας

Ερευνητές στο Βέλγιο διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των χάρτινων και μπαμπού καλαμακιών περιείχε PFAS, τις λεγόμενες “χημικές ουσίες για πάντα”. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι γνωστές για την αντοχή τους στους λεκέδες, τα λίπη και το νερό, αλλά είναι επίσης ανησυχητικές για την ανθρώπινη υγεία.

Τι Σημαίνει Αυτό για τον Καταναλωτή;

Η έκθεση σε PFAS έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως χαμηλό βάρος γέννησης, υψηλή χοληστερόλη, θυρεοειδοπάθεια και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ενώ οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι για τα επίπεδα έκθεσης που είναι προβληματικά, η παρουσία των PFAS σε καθημερινά αντικείμενα όπως τα καλαμάκια είναι ανησυχητική.

Τι Μπορούμε να Κάνουμε;

  1. Ενημέρωση: Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα προϊόντα που αγοράζουν.
  2. Επιλογές: Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις, όπως καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί, τα οποία δεν περιέχουν PFAS.
  3. Πίεση στους Κατασκευαστές: Οι καταναλωτές μπορούν να ασκήσουν πίεση στους κατασκευαστές για πιο ασφαλή και διαφανή πρακτικές.

Διαρρέουν σε Τρόφιμα και Νερό;

Δεν υπάρχει ομοσπονδιακό όριο για τα PFAS στις συσκευασίες τροφίμων στις ΗΠΑ, αν και ορισμένες πολιτείες έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων επιτρέπει τη χρήση PFAS σε ορισμένο εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και ως λιποδιαλυτικό μέσο σε χάρτινες συσκευασίες τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει προτείνει όρια για τα PFAS στο πόσιμο νερό, αλλά δεν έχει ακόμη εκδώσει τελικό κανόνα. Ο Keith Vorst, διευθυντής της κοινοπραξίας Polymer and Food Protection Consortium στο Iowa State University, δήλωσε ότι ορισμένα από τα καλαμάκια της μελέτης υπερέβαιναν τις προτεινόμενες συγκεντρώσεις της EPA για το νερό. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν αν τα PFAS διαρρέουν από τα καλαμάκια στα ποτά ή αν η χρήση ενός καλαμακίου προκαλεί κατ’ ανάγκη την κατάποση των χημικών ουσιών από κάποιον.

Επιπλέον, δήλωσε ο Vorst, έχει ανιχνεύσει πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε φορείς ποτών, δοχεία για το σπίτι και σακούλες ποπ κορν μικροκυμάτων. «Έχω έναν μικρό φόβο σχετικά με το “Εντάξει, ας επικεντρωθούμε τώρα στα καλαμάκια” όταν έχουμε πολύ, πολύ μεγαλύτερα ζητήματα που μολύνουν το περιβάλλον», δήλωσε.

Ο Peaslee δήλωσε ότι η ποσότητα PFAS που μεταφέρεται από τις συσκευασίες στα τρόφιμα και τα ποτά είναι γενικά ελάχιστη, ειδικά αν τα αντικείμενα δεν έρχονται σε επαφή για πολύ καιρό.

Τα PFAS μπορούν να διαρρεύσουν από τις χωματερές στο νερό και το έδαφος και να έχουν τοξικές επιπτώσεις στα ζώα, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής βλάβης ή των προβλημάτων αναπαραγωγής. Η μελέτη του Groffen εντόπισε μια συγκεκριμένη ένωση που είναι ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό, το τριφθοροοξικό οξύ, σε πέντε χάρτινα καλαμάκια και ένα καλαμάκι από μπαμπού.Ωστόσο, ο Groffen δήλωσε ότι τα καλαμάκια με φυτική βάση εξακολουθούν να είναι καλύτερα για το περιβάλλον από τα πλαστικά. «Εξακολουθώ να περιμένω ότι τα πλαστικά καλαμάκια θα ήταν πιο επιβλαβή για το περιβάλλον, επειδή φυσικά έχουμε και την αποικοδόμηση των πλαστικών σε μικροπλαστικά που μπορούν να καταναλωθούν από τα ζώα», είπε.

Οι ερευνητές που ερωτήθηκαν συμφώνησαν ότι τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι προτιμότερα από τα χάρτινα, τα μπαμπού ή τα πλαστικά, αλλά αμφισβήτησαν ότι οι άνθρωποι θα τα υιοθετήσουν ευρέως. «Αν μπορούσαμε όλοι να στραφούμε σε ανοξείδωτο ατσάλι, αυτό θα ήταν υπέροχο», δήλωσε ο Vorst. «Δεν νομίζω ότι είναι πρακτικό».

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η μετάβαση από πλαστικά σε χάρτινα ή μπαμπού καλαμάκια δεν είναι απαραίτητα μια ασφαλής εναλλακτική λύση. Είναι σημαντικό να εξετάζουμε προσεκτικά τις επιλογές μας και να είμαστε ενημερωμένοι για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας.

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ισχυρός σεισμός τώρα στην Τουρκία!

Βροχερός σήμερα ο καιρός – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Ζει από θαύμα! Πως επέζησε άνδρας από επίθεση αρκούδας στην Άρτα

Κι όμως υπάρχει! Το χάπι που καταργεί γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα