34.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ελλάδα – Ακριβή για τους Έλληνες αλλά πάμφθηνη για τους ξένους επενδυτές!

Must read

Πλούσιοι από όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν ελκυστικές δυνατότητες επένδυσης στην ελληνική αγορά ακινήτων και μετοχών, παρά την απότομη ανοδική τάση των τιμών τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός ακινήτου στην αθηναϊκή Ριβιέρα μοιάζει απρόσιτη για τον μέσο Έλληνα, ακριβή για τον εύπορο που έχει συνηθίσει σε χαμηλότερες τιμές, αλλά εξαιρετικά οικονομική για τον ξένο επενδυτή με διαφορετικά πρότυπα τιμών.

Αυτή η κατάσταση είναι ταυτόχρονα παράδοξη και δυσάρεστη.

Από τη μια πλευρά, επιθυμούμε την αύξηση της αξίας που φέρνουν οι ξένοι επενδυτές, αλλά από την άλλη ανησυχούμε μήπως καταλήξουμε να αισθανόμαστε σαν τουρίστες στην ίδια μας τη χώρα. Επιπλέον, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε σε περαιτέρω αύξηση των τιμών σε ακίνητα και μετοχές. Οι πρόσφατες ενδείξεις κόπωσης στην αγορά μας έχουν πείσει ότι η ανοδική πορεία έχει φτάσει στο τέλος της, κάτι που φαίνεται να ισχύει για τους εγχώριους επενδυτές.

Στον τομέα των ακινήτων, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν πλέον εγχώριοι αγοραστές που να μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές των πολυτελών περιοχών ή ακόμη και στις τιμές που ζητούνται για παλαιότερα ακίνητα σε πιο λαϊκές περιοχές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απροθυμία των τραπεζών να παρέχουν καταναλωτική πίστη. Έτσι, η εγχώρια ζήτηση δεν πρόκειται να αυξηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τιμές θα πέσουν, ειδικά αν υπάρξει ζήτηση από το εξωτερικό.

Μέχρι πρόσφατα, η ζήτηση στα ακίνητα προερχόταν κυρίως από εκείνους που επιθυμούσαν να αποκτήσουν την Golden Visa. Ωστόσο, τώρα παρατηρείται μια νέα τάση από ξένους που επιλέγουν την Ελλάδα ως δεύτερη κατοικία, βλέποντας τη χώρα ως ένα όμορφο και ασφαλές μέρος για να ζήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά πρότυπα αξιολόγησης, και αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, οι τιμές μπορεί να ανέβουν ακόμα περισσότερο. Αυτό θα αυξήσει τα έσοδα των πωλητών, αλλά θα καταστήσει το όνειρο της απόκτησης στέγης ακόμα πιο απρόσιτο για την πλειοψηφία των πολιτών.

Στον τομέα των μετοχών, η κατάσταση φαίνεται πιο ξεκάθαρη. Ενώ εμείς μπορεί να θεωρούμε ότι οι τιμές έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο τους, ξένοι επενδυτές όπως οι Ιταλοί αγοράζουν μετοχές που εμείς πουλάμε. Η ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών μπορεί να φαίνεται μεγάλη σε εμάς, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετή σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές. Εάν υπάρξει ξένη επένδυση, οι σημερινές τιμές μπορεί να φανούν χαμηλές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μπορεί να αλλάξει την θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα και τις οικονομικές της προοπτικές. Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, αλλά η προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς λιμένα σε έναν ασταθή κόσμο έχει σημασία. Ωστόσο, μια νέα διεθνής χρηματιστηριακή κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά και να αποτελέσει τον μεγαλύτερο εχθρό στην περαιτέρω άνοδο των αξιών στην Ελλάδα.

To “Σύνδρομο του καλού παιδιού” – Τι είναι και πόσο επικίνδυνο αποδεικνύεται για τις νυν και τις επόμενες γενιές

Το φρούτο που μας κρατάει χορτάτους και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη!

Sim Swap Scam – Τι είναι, πως λειτουργεί και πως να προστατεύσετε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα