34.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Sim Swap Scam – Τι είναι, πως λειτουργεί και πως να προστατεύσετε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Must read

Είστε ενήμεροι ότι το smartphone σας μπορεί να αποτελέσει πύλη για κυβερνοεγκληματίες ώστε να διεισδύσουν στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς;

Αυτός ο τύπος απάτης είναι γνωστός ως ανταλλαγή SIM και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρπάξουν χρήματα από τον λογαριασμό σας. Η ανταλλαγή SIM εξαρτάται από την ταυτοποίηση μέσω τηλεφώνου. Σε μια επιτυχημένη ανταλλαγή SIM, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να παραβιάσουν τον αριθμό του κινητού σας και να τον χρησιμοποιήσουν για να προσπελάσουν τα προσωπικά σας δεδομένα και τους λογαριασμούς σας.

Πώς λειτουργεί αυτό; Ίσως προσπαθήσετε να συνδεθείτε σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που χρησιμοποιεί διπλό έλεγχο ταυτότητας. Αρχικά, εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Στη συνέχεια, η τράπεζα στέλνει έναν κωδικό στο κινητό σας για να ολοκληρώσετε την είσοδο.

Αλλά τι συμβαίνει αν οι απατεώνες μπορούν να αντικαταστήσουν την SIM κάρτα που συνδέεται με τον αριθμό του κινητού σας; Αυτό θα τους επέτρεπε να ελέγχουν αυτόν τον αριθμό – και θα λάμβαναν αυτόματα τον κωδικό για τον λογαριασμό σας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσετε τι είναι η ανταλλαγή SIM. Έτσι, μπορείτε να προστατευτείτε από αυτήν την απάτη – ή να αναγνωρίσετε αν έχετε πέσει θύμα.

Πώς λειτουργεί η απάτη ανταλλαγής SIM; Η απάτη ανταλλαγής SIM – γνωστή και ως διαίρεση SIM, simjacking, sim hijacking ή port-out scamming – συμβαίνει όταν οι απατεώνες εκμεταλλεύονται μια αδυναμία στον έλεγχο ταυτότητας και την επαλήθευση δύο παραγόντων, όπου το δεύτερο βήμα είναι ένα μήνυμα επαλήθευσης (SMS) ή κλήση στον αριθμό του κινητού σας.

Ας δούμε κάποια βασικά στοιχεία για την κάρτα SIM. Η κάρτα SIM (Μονάδα Ταυτότητας Συνδρομητή) είναι ένα μέσο αποθήκευσης δεδομένων σε τηλέφωνα GSM (Global System for Mobile). Χωρίς κάρτα SIM, το τηλέφωνό σας δεν θα μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Έτσι, ο έλεγχος του αριθμού του κινητού σας είναι πολύτιμος για τους απατεώνες. Για να κλέψουν τον αριθμό σας, ξεκινούν συλλέγοντας όσες περισσότερες προσωπικές πληροφορίες μπορούν για εσάς, συχνά από τα social media.

Στη συνέχεια, οι απατεώνες επικοινωνούν με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας, προσποιούμενοι εσάς, και ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει ή καταστρέψει την κάρτα SIM τους. Ζητούν από τον αντιπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών να ενεργοποιήσει μια νέα κάρτα SIM που βρίσκεται στην κατοχή τους.

Αυτό μεταφέρει τον αριθμό τηλεφώνου σας στη συσκευή τους με τη νέα κάρτα SIM. Ή μπορεί να ισχυριστούν ότι χρειάζονται βοήθεια για να τη μεταφέρουν σε ένα νέο τηλέφωνο.

Πώς μπορούν όμως να απαντήσουν στις ερωτήσεις ασφαλείας σας; Εκεί γίνονται χρήσιμα τα δεδομένα που έχουν συλλέξει για εσάς μέσω phishing, κακόβουλου λογισμικού, ή των social media.

Μόλις αποκτήσουν πρόσβαση και έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας, οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση στις τηλεφωνικές σας επικοινωνίες με τράπεζες και άλλους οργανισμούς και συγκεκριμένα, τα μηνύματα σας.

Στη συνέχεια, μπορούν να λάβουν κωδικούς ή νέους κωδικούς πρόσβασης που αποστέλλονται σε αυτό το τηλέφωνο μέσω κλήσης ή κειμένου για οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς σας.

Πώς παίρνουν τα χρήματά σας; Ενδέχεται να δημιουργήσουν έναν δεύτερο τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζά σας και στο όνομά σας – όπου, επειδή είστε ήδη τραπεζικός πελάτης, ενδέχεται να υπάρχουν λιγότερο ισχυροί έλεγχοι. Οι μεταφορές μεταξύ αυτών των λογαριασμών στο όνομά σας ενδέχεται να μην προκαλούν δηλαδή συναγερμούς.

Social media και SIM swap Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα social media σας για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με εσάς που μπορεί να τους βοηθήσουν να σας πλαστοπροσωπήσουν. Για παράδειγμα, εάν το πατρικό όνομα της μητέρας σας είναι απαντήσεις στις ερωτήσεις ασφαλείας σας, ένας απατεώνας μπορεί να ανακαλύψει αυτές τις πληροφορίες στο προφίλ σας στο Facebook.

Σημάδια ότι μπορεί να είστε θύμα της απάτης SIM swap Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε μια τέτοια απάτη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε προειδοποιητικά σημάδια, ώστε να μπορέσετε να κλείσετε άμεσα την πρόσβαση.

– Ένα προειδοποιητικό σήμα, είναι η δραστηριότητα κοινωνικών μέσων που δεν είναι δική σας.

– Δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις ή να στείλετε μηνύματα.. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι απατεώνες απενεργοποίησαν την κάρτα SIM και χρησιμοποιούν τον αριθμό τηλεφώνου σας.

– Έχετε ειδοποιηθεί για περίργη δραστηριότητα. Θα γνωρίζετε ότι είστε θύμα εάν ο πάροχος τηλεφώνου σας ειδοποιήσει ότι η κάρτα SIM ή ο αριθμός τηλεφώνου σας έχει ενεργοποιηθεί σε άλλη συσκευή.

– Δεν έχετε πρόσβαση σε λογαριασμούς. Εάν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας δεν λειτουργούν πλέον για τους λογαριασμούς σας όπως οι λογαριασμοί τραπεζών και πιστωτικών καρτών σας, πιθανότατα έχετε πέσει θύμα της απάτης. Επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας.

Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από το SIM swap

– Διαδικτυακή συμπεριφορά: Προσοχή στα mail σας (phishing) και άλλους τρόπους με τους οποίους οι εισβολείς ενδέχεται να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα για να τους βοηθήσουν να πείσουν την τράπεζά σας ή τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ότι είναι εσείς.

– Ασφάλεια λογαριασμού: Ενισχύστε την ασφάλεια λογαριασμού του κινητού σας με έναν μοναδικό, ισχυρό κωδικό πρόσβασης και ισχυρές ερωτήσεις-απαντήσεις που μόνο εσείς γνωρίζετε.

– Κωδικοί PIN: Εάν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας σας επιτρέπει να ορίσετε ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης ή PIN για τις επικοινωνίες σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να το κάνετε. Θα μπορούσε να παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.

– Εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, όπως το Google Authenticator, η οποία σας παρέχει έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, αλλά συνδέεται με τη συσκευή σας και όχι με τον αριθμό τηλεφώνου σας.

– Ειδοποιήσεις τραπεζικής και κινητής τηλεφωνίας: Δείτε εάν οι τράπεζες και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας μπορούν να σας ειδοποιήσουν για περίεργη δραστηριότητα.

– Τεχνολογία ανάλυσης συμπεριφοράς: Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογία που αναλύει τη συμπεριφορά των πελατών για να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν παραβιασμένες συσκευές, προειδοποιώντας τους να μην στείλουν κωδικούς πρόσβασης SMS.

– Call-backs: Ορισμένοι οργανισμοί καλούν τους πελάτες πίσω για να βεβαιωθούν ότι είναι αυτοί που λένε ότι είναι – και για να πιάσουν τους απατεώνες. Το SIM swap είναι ένας λόγος για τον οποίο ένας αριθμός τηλεφώνου μπορεί να μην είναι ο καλύτερος επαληθευτής της ταυτότητάς σας.

Είναι ένας παραβιάσιμος έλεγχος ταυτότητας. Η προσθήκη επιπέδων προστασίας θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της ασφάλειας των λογαριασμών σας και της ταυτότητάς σας.

ΟΗΕ – “Εγκλήματα Πολέμου” οι συνεχείς βομβαρδισμοί της Τζαμπαλίγια

Τι φέρνει η Κακοκαιρία “Π” – Που θα έχουμε και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα

Tέλη κυκλοφορίας 2024 – Πως θα τα τυπώσετε – Τι πρέπει να ξέρετε

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα