19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Δεν το φαντάζεσαι – Με αυτή την άσκηση ρίχνεις την πίεση και μειώνεις τα φάρμακα!

Must read

Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι με μια συγκεκριμένη άσκηση, μπορούμε να ρίξουμε τις τιμές της πίεσης!

Τα αποτελέσματα ενός νέου ερευνητικού έργου από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP) στη Βραζιλία επισημαίνουν τη σημασία της προπόνησης ενδυνάμωσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης μέτριας ή έντονης έντασης δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αποδείχθηκε αποτελεσματική στη ρύθμιση της υπέρτασης, χωρίς επιπρόσθετες παρενέργειες.

Η αερόβια άσκηση ήταν γνωστό ότι προσφέρει παρόμοια οφέλη, αλλά η νέα αυτή μελέτη επικεντρώνεται στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Giovana Rampazzo Teixeira του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του UNESP, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πάνω από 21.000 επιστημονικά άρθρα και διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση Cochrane, το αναγνωρισμένο “χρυσό πρότυπο” για τις συστηματικές ανασκοπήσεις.

Προηγούμενες ερευνητικές ανασκοπήσεις είχαν βρει συσχετίσεις μεταξύ της προπόνησης ενδυνάμωσης και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, αλλά αυτή η νέα μελέτη επέκτεινε τις γνώσεις μας, εξετάζοντας την επίδραση παραγόντων όπως η ηλικία, το επίπεδο της άσκησης, η ένταση και η συχνότητα.

Η μελέτη περιλάμβανε 253 ασθενείς με υπέρταση, με μέση ηλικία 59 ετών, και επικεντρώθηκε στην ανάλυση της επίδρασης της άσκησης στην αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη και μετά την προπόνηση σε ελεγχόμενες μελέτες. Οι μελέτες αυτές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα προπόνησης για περίοδο οκτώ εβδομάδων ή περισσότερο.

«Ενδιαφερθήκαμε κυρίως για τον όγκο και την ένταση που μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Συμπεράναμε ότι, κατά μέσο όρο, οκτώ έως δέκα εβδομάδες προπόνησης ενδυνάμωσης οδήγησαν σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 10 mmHg και της διαστολικής πίεσης κατά 4,79 mmHg» πρόσθεσε η δρ. Teixeira.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ σημαντικά, καθώς δείχνουν ότι οι τακτικές προπονήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Βάσει των δεδομένων, η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης γίνεται ορατή μετά από περίπου 20 προπονήσεις και οι βελτιωμένες τιμές πίεσης μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 14 εβδομάδες μετά το τέλος της προπόνησης.

Οι πιο αποτελεσματικές προπονήσεις ενδυνάμωσης περιλάμβαναν μέτρια ή έντονη άρση βαρών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Αυτή η “μέτρια έως έντονη” ένταση ορίζεται ως περισσότερο από το 60% του μέγιστου βάρους που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να σηκώσουν μόνο μία φορά (1RM). Για παράδειγμα, εάν το 1RM ενός ατόμου είναι 10 κιλά, το πιο αποτελεσματικό φορτίο προπόνησης θα ήταν περισσότερο από 6 κιλά.

«Στην κλινική πρακτική και στα γυμναστήρια, η προπόνηση ενδυνάμωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ως μη φαρμακολογική παρέμβαση, αρκεί να είναι γνωστά αρκετά για τις βασικές μεταβλητές και να λαμβάνονται υπόψη οι στόχοι του ασκούμενου» καταλήγει η καθηγήτρια.

Ναυάγιο Πύλος – Μαρτυρία για πάνω από 100 παιδιά στα αμπάρια του πλοίου

Συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο: Ο οδηγός του ΕΟΔΥ για τους γονείς, τα «άγνωστα» συμπτώματα και οι επικίνδυνες επιπλοκές

Ποιο ανδρικό σορτς είναι ιδανικό για διακοπές; Είναι οι αθλητικές φόρμες η πιο σωστή επιλογή;

Η Δυναμική Πορεία του Urban Mining στην Ελλάδα – Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα