24.8 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Απόδημοι Έλληνες ενώνονται: ένα σημαντικό συνέδριο

Must read

Η φετινή χρονιά είναι άκρως σημαντική για την Ελλάδα. Φέτος συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που αποτελεί το σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ιστορίας της. Τόσο οι απόδημοι Έλληνες της διασποράς, όσο και οι Έλληνες που βρίσκονται στη γενέτειρά τους, γιορτάζουν την εθνική ανεξαρτησία· την αρχή των αγώνων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους.

Στη διάρκεια του χρόνου η ελληνική Πολιτεία, φορείς και οργανισμοί διοργάνωσαν πλήθος δράσεων για τον εορτασμό αυτής της κομβικής επετείου. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και μία ακόμη πολύ σημαντική πρωτοβουλία…

Ραντεβού στην Αθήνα

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ)

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων θα διεξάγει το 1ο  του συνέδριο, την Κυριακή 1.8.21 (συμβολική ημερομηνία, καθώς σχηματίζει τον αριθμό 1821), από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 19:00 μ.μ. Οι απόδημοι Έλληνες από όλες τις ηπείρους, Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, Ασία, Αφρική, αλλά και Έλληνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και αντιπρόσωποι των Εθνικοτοπικών Οργανώσεων δίνουν ραντεβού στην Αθήνα για να γιορτάσουν την επέτειο της Επανάστασης. Στις 18:21 εκείνης της μέρας όλοι οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, θα τραγουδήσουν τον Εθνικό Ύμνο.

Οι απόδημοι Έλληνες έχουν πάντα στο μυαλό και στην καρδιά τους τη χώρα από την οποία κατάγονται. Η προσπάθεια αυτή, λοιπόν, για την ένωση και τη συνεργασία των Παγκοσμίων Εθνικοτοπικών Οργανώσεων αναμένεται να είναι κομβική για τη συσπείρωση της παγκόσμιας ομογένειας και να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας και αλληλεγγύης των απόδημων με την πατρίδα.

Οι απόδημοι Έλληνες και η επέτειος των 200 χρόνων

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, όσο μακριά και αν μένουν, όσα χρόνια και αν λείπουν από την πατρίδα τους. Ένα κείμενο του Ελληνοαμερικανού συγγραφέα Κρίστοφερ Κόσμος (Christopher Cosmos), εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τα συναισθήματα που τρέφει η ομογένεια για την πατρίδα της.

Αφορμώμενος από την πόλη Ypsilanti (Υψηλάντι) του Μίσιγκαν, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τους ήρωες του Αγώνα, Αλέξανδρο και Δημήτρη Υψηλάντη, περιγράφει πώς οι απόδημοι Έλληνες έχουν πάντα στην καρδιά τους την Ελλάδα και πόσο σημαντική είναι αυτή η επέτειος για εκείνους.

Παραλληλίζοντας τα δύο αδέλφια με τους Έλληνες ομογενείς, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αυτή τη χρονιά, στις 25 Μαρτίου 2021 θα εορταστεί η 200η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης και Ανεξαρτησίας. Είμαι Ελληνοαμερικανός, μεγάλωσα στις κεντροδυτικές πολιτείες της Αμερικής, και πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, περίσταση και επέτειο για όλους εμάς που είμαστε μέλη της ευρύτερης ελληνικής διασποράς, καθώς και για άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν επηρεαστεί από αυτή τη μέρα και τα γεγονότα που εορτάζονται, είτε τα γνωρίζουν είτε όχι.»

Αλλά και: «Και έτσι πολλοί από εμάς, που δεν μένουμε μια στην Ελλάδα όπως οι αδελφοί Υψηλάντη, και δεν μένουμε εκεί για γενεές ολόκληρες, παρόλο που δεν ζούμε εκεί, πού βρίσκονται οι καρδιές μας;»

Η απάντηση είναι στην Ελλάδα. Τονίζει πως παρά τα ταξίδια τους τα δύο αδέλφια είχαν πάντα μια ισχυρή σύνδεση με την πατρίδα τους. Και πως έτσι και οι απόδημοι Έλληνες, ειδικά φέτος, βρίσκονται στην Ελλάδα με την καρδιά τους.

Σχετικά με το συνέδριο

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Θέματα

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της ομογένειας, όπως είναι ο ρόλος του απόδημου ελληνισμού στον 21ο αιώνα, η συνεργασία των οργανώσεων της ομογένειας, ο ρόλος του εθελοντισμού στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων και η αναγκαιότητα από οικονομική χροιά.

Στόχοι

Οι στόχοι του Παγκόσμιου Συμβουλίου είναι η συνεργασία και ο συντονισμός των τριτοβάθμιων παγκοσμίων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των πέντε ηπείρων σε ένα συμβούλιο που θα δραστηριοποιείται παγκόσμια. Ακόμη, η αλληλοενημέρωσή τους και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των μελών που έχουν ως στόχο τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού, της λαογραφίας και της ελληνικής ιστορίας, καθώς και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας. Αλλά και να αποκτήσει ο απόδημος ελληνισμός ισχυρή φωνή.

Οργάνωση

Την παρουσίαση και το συντονισμό του συνεδρίου έχει αναλάβει η κ. Νατάσα Βησσαρίωνος, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ενώ τη διοργάνωση έχει αναλάβει μια πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από τους κ. Διαμαντή Γκίκα (πρόεδρος), κ. Μιχάλη Μαγειρία, κ. Φωτεινή Μίχου, κ. Λίτσα Πισκερά και τον κ. Χρήστο Λαζαρίδη.

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το συνέδριο πρέπει να κάνετε γραπτή αίτηση εγγραφής, μέχρι τις 7 Ιουλίου 2021. Θα είναι ανοιχτό για το κοινό και, αν το επιτρέψουν τα μέτρα κατά της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί τόσο με φυσική παρουσία των ανθρώπων (σύμφωνα με το επιτρεπόμενο όριο), όσο και διαδικτυακά.

 

Car 'n Motion No Credit Card

Επιτυχίες της ομογένειας: οι Έλληνες επιστήμονες του CERN

 Booking.com

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα