12.9 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Θετικές εξελίξεις για τους φοιτητές ιατρικής: Διασύνδεση των Ελλήνων γιατρών του κόσμου

Must read

Το μέλλον προβλέπεται φωτεινό για τους Έλληνες φοιτητές ιατρικής που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε τους συμμετέχοντες του webinar με τίτλο:

«Ο Ιπποκράτης ενώνει τους Έλληνες ιατρούς σε όλο τον κόσμο», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου του 2021 και στο οποίο έλαβαν μέρος πρόεδροι ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων του εξωτερικού, εκπρόσωποι ενώσεων του Απόδημου Ελληνισμού, γιατροί και ερευνητές, πολιτικοί και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, αλλά και δημοσιογράφοι.

Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και τους Ελληνικούς Ιατρικούς-Βιοϊατρικούς Συλλόγους χωρών του εξωτερικού (Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρουμανίας, Κύπρου).

Σχετικά με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών

Όπως έχει εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Α’ Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών αποτελείται από μια ομάδα ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Πατούλη.

Στόχος του, μεταξύ άλλων, είναι να συνδέσει τα πανεπιστήμια της Ελλάδας με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και τους Ιατρικούς Συλλόγους της ομογένειας (π.χ. του Μόντρεαλ, της Μελβούρνης κ.ο.κ.). Να δημιουργηθούν συνεργασίες που θα δίνουν ευκαιρίες στους επιστήμονες να βρίσκουν εργασία.

Ένας ακόμη στόχος, όπως τόνισε Ο κ. Πατούλης στο σεμινάριο, είναι το να δίνονται ευκαιρίες για την εκπαίδευση και την μετεκπαίδευση των ιατρών, μέσω της διασύνδεσης Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και διεθνώς.

 

Η αξία της σύμπραξης με το εξωτερικό

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απολύτως απαραίτητο να δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να εξελίσσονται. Οι διάλογοι και οι συνεργασίες με το εξωτερικό και την ομογένεια είναι κομβικά στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του πεδίου της ιατρικής και στην Ελλάδα η οποία, εκτός των άλλων, παρουσιάζει πολύ θετικές ενδείξεις ως προς το να γίνει ένας κορυφαίος προορισμός για Ιατρικό Τουρισμό.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του στο σεμινάριο ο κ. Πάντος:

«Είμαστε από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχουμε συλλόγους Ελλήνων Ιατρών σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου», ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, έκανε λόγο για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών του εξωτερικού.

Παράλληλα, η ίδια η πρόεδρος του ΕΟΤ, η κυρία Άντζελα Γκερέκου, ανέφερε το εξής: «Όταν ο ιατρικός τουρισμός αναπτύσσεται με ρυθμούς 20 έως 30% κάθε χρόνο αποτελώντας την απόλυτη πρόκληση για τον παγκόσμιο τουρισμό, η Ελλάδα η πατρίδα του Ιπποκράτη, η χώρα που γέννησε την επιστήμη της Ιατρικής έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ταξινομείται στους πίνακες και την παραγωγή καλύτερων γιατρών διεθνώς, κατατάσσεται στην 14η θέση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για τις καλύτερες εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΥ προσφέρει υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου, με κόστος περίθαλψης εξαιρετικά ανταγωνιστικό».

 

Ο στόχος του σεμιναρίου

Βασικός στόχος, λοιπόν, ήταν να δημιουργηθούν διασυνδέσεις μεταξύ των ιατρικών σχολών σε όλον τον κόσμο, με την Ιπποκράτεια Ιατρική Φιλοσοφία και Ηθική και με γνώμονα την καθιέρωση της ιπποκρατικής ευαισθητοποίησης στην διεθνή ιατρική κοινότητα.

«Στόχος μας είναι να συγκεράσουμε την δυναμική των Ελλήνων γιατρών παγκοσμίως και να αναδείξουμε τα αποτελέσματα της σύγχρονης ελληνικής διηπειρωτικής συνεργασίας», είπε ο κ. Πατούλης. 

Επίσης, αποφασίστηκε να συμπράξουν οι δυνάμεις της ομογένειας, προκειμένου να μπορούν οι Έλληνες φοιτητές ιατρικής να βρίσκουν τις μεταπτυχιακές θέσεις που τους αφορούν στο εξωτερικό. Και, όπως ανέφερε ο κ. Πάντος, να το κάνουν χωρίς να πρέπει να στηριχθούν σε «γνωριμίες». Να υπάρχει, δηλαδή, ένα θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις διαδικασίες. Έκανε, επίσης, κάποιες προτάσεις για να λάβουν οι φοιτητές ιατρικής τη βοήθεια που χρειάζονται προκειμένου να βρουν τέτοιες θέσεις στο εξωτερικό, αλλά και για επιστήμονες του εξωτερικού, και κυρίως σε Έλληνες που διαμένουν εκεί, να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Αυτή θα είναι πραγματικά μια θετική εξέλιξη για τους φοιτητές ιατρικής οι οποίοι θα αποκτήσουν πολλές νέες ευκαιρίες για να διαπρέψουν.

 

Το εθνικό κεφάλαιο του εξωτερικού

Ο κ. Πάντος, τόνισε μεταξύ άλλων το εξής, το οποίο αξίζει να αναφερθεί. Πως ο Ελληνισμός του εξωτερικού είναι πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Δηλαδή, το γεγονός ότι τόσοι λαμπροί Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται διασκορπισμένοι και διαπρέπουν σε κάθε γωνιά του κόσμου είναι κάτι που δίνει μια οικουμενική διάσταση στο ελληνικό έθνος και που μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία. Ως ευκαιρία να μετατραπεί το μειονέκτημα της μετανάστευσης σε σημαντικό πλεονέκτημα.

Πράγματι, αντί να εγκαταλείπουν εντελώς οι Έλληνες φοιτητές ιατρικής, όπως και φοιτητές πολλών άλλων επιστημονικών πεδίων, τη χώρα είναι σημαντικό να διατηρούνται ισχυρές συνδέσεις μαζί τους. Όπως είναι απαραίτητο να τους βοηθά η γενέτειρά τους στο ταξίδι τους. Είναι σημαντικό να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με την ομογένεια.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα