22.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Άνοιγμα Σχολείων – Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων. Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Must read

Με το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, εν μέσω της διασποράς της παραλλαγής JN.1 του κορονοϊού, υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Η παραλλαγή JN.1, που ανήκει στην οικογένεια ΟΜΙΚΡΟΝ, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.

Αντίμετρα και Συστάσεις

Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα και δεν υπάρχει σχετική σύσταση από τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για την πρόληψη της διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον:

  • Τακτικό Πλύσιμο των Χεριών: Πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού.
  • Αερισμός Χώρων Διδασκαλίας: Κρίσιμος για τη μείωση της συγκέντρωσης αερομεταφερόμενων ιών.
  • Αποφυγή Συγκεντρώσεων: Τήρηση αποστάσεων και προσπάθεια μείωσης του συγχρωτισμού.
  • Ενημέρωση Οικογενειών: Προσοχή στην επαφή των μαθητών με ηλικιωμένους, ειδικά όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Επιδημιολογική Κατάσταση

Οι τελευταίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 αυξάνεται, καθιστώντας απαραίτητη την τήρηση των προληπτικών μέτρων.

Στρατηγική Εμβολιασμού

Η Ελληνική κυβέρνηση, μέσω του νέου υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έχει τονίσει την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών, ειδικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού μένουν χαμηλά.

Όπως δήλωσε χθες πάντως ο υπ. Υγείας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, Είναι πολύ απλές, είναι πολύ κατανοητές, είναι πολύ ξεκάθαρες. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας είναι αρίστη. Η αναπληρώτρια Υπουργός, κυρία Αγαπηδάκη παρακολουθεί το θέμα πάρα πολύ στενά η ίδια. Η επιστροφή των μαθητών θα γίνει οργανωμένα και όποιος γονέας διαβάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις τηρήσει, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2023: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για πρώτο κουδούνι στα σχολεία, ενόψει της νέας χρονιάς.

Σχετικά με το αν υπάρχει έξαρση του Covid και αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, ο νέος υπουργός Υγείας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένας πανικός. Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα την οποία προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω. Υπάρχει μία αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, πού όμως; Ούτε στις εντατικές ούτε στους θανάτους.Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις εισαγωγές, διότι έχουμε ταυτόχρονα την κορύφωση δύο επιδημιών, του Covid και της γρίπης. Όμως, τα γενικά στοιχεία φέτος είναι πολύ καλύτερα από πέρσι, είναι απολύτως υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε πανικό και ανησυχία».

«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι το 1/10 από την εποχή που ήμασταν σε πίεση. Δεν υπάρχει ζήτημα. Να ακούν όμως οι ασθενείς τις συμβουλές των γιατρών τους και να μην κάνουν του κεφαλιού τους. Να τηρούν τις οδηγίες των γιατρών».

«Οι γιατροί υπολογίζουν ότι η κορύφωση αυτών των δύο επιδημιών θα γίνει σε περίπου 2-3 εβδομάδες από σήμερα. Άρα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα δούμε την κορύφωση αυτού του φαινομένου και από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει σιγά, σιγά να αποκλιμακώνεται ως τον Μάρτιο όπου θα έχει τελειώσει».

Η πολύ μεταδοτική παραλλαγή JN.1
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τη Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη και τον Ιατρό Γιάννη Ντάναση, οι οποίοι συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή, «Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι “οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση.”

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής αυτής περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση “brain fog”, δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Κλειστά σχολεία την Τετάρτη 8/3 - Ανακοίνωση ΔΟΕ για την απεργία

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τα τελευταία δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics) υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 περιλαμβάνουν:

καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με COVID από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης –κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι του COVID– αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι συμβαίνει με τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων
Αναφορικά με τη χρήση των αντιικών σκευασμάτων, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, είναι επιτακτική ανάγκη, να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για την COVID-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία. Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές και ναλαμβάνουν δωρεάν τα αντιικά , ό,τι συμβαίνει δηλαδή, και με τα αντιικά φάρμακα της γρίπης.

Να σημειώσουμε ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται να εκτελούν συνταγές αντιικών δια ζώσης, εκτελούν τις συνταγές μόνο με courier.

Το Δημογραφικό και οι Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα – Οι συνέπειες

Κάρπαθος: Το ΕΚΑΒ έσωσε ετοιμόγεννη εν μέσω κακοκαιρίας, τα γεννητούρια που θα μείνουν αξέχαστα

Το απλό και απολαυστικό “φάρμακο” της φύσης για την Μακροζωία!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα