17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Υπουργείο Τουρισμού: Άμεση παύση λειτουργίας στο ξενοδοχείο Coco-Mat

Must read

Το υπουργείο Τουρισμού έκανε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης πως προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για να παύσει η λειτουργία του ξενοδοχείου «COCO MAT ATHENS BC» «λόγω μερικής ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας».

Πρόκειται για το ξενοδοχείο των αδερφών Ευμορφίδη, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Μακρυγιάννη και έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί πως «κρύβει» τη θέα προς την Ακρόπολη, ενώ και το ΣτΕ πιέζει για άμεση κατεδάφιση των δύο υψηλότερων ορόφων του.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού

Κατόπιν ενημέρωσης, σήμερα, του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου τουριστικών καταλυμάτων Αττικής (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής) από τον Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το υπ. αριθ. 15/2023 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης, η υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στις κατά νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου «COCO MAT ATHENS BC», λόγω μερικής ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας (σκέψη 8 του ανωτέρω πρακτικού του ΣτΕ).

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση το Υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος ως απόρροιας συμμόρφωσης του με αριθμ. 11/2022 πρακτικού συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Επιπροσθέτως, με το από 21/4/2023 έγγραφό της, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής απέστειλε προς το ξενοδοχείο κλήση σε παροχή εξηγήσεων προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχε επέλθει μεταβολή των στοιχείων γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος στο πληροφοριακό σύστημα notify business κατόπιν της μεταβολής στην υπ. αριθμ 15/2017 άδεια δόμησης του, και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

Είναι σαφές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού είχαν από την πρώτη στιγμή άμεσα κινηθεί ως προς τη διερεύνηση της νόμιμης λειτουργίας του ξενοδοχείου, όπως υποχρεούνται βάση της κείμενης νομοθεσίας.

Το χρονικό των αυθαιρεσιών

Από το 2021 κάτοικοι της Αθήνας προσέφυγαν σε νομικά μέσα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός της ανέγερσης κατασκευών που απειλούν την ομοιομορφία της περιοχής, όπως αυτή έχει οριστεί σε συμπόρευση με τους κανόνες προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Η ακυρωτική απόφαση είχε εκδοθεί από το ΣτΕ από το 2019 αλλά ουδεμία κίνηση συμμόρφωσης γινόταν. Ειδικότερα, τη χρονιά εκείνη ακυρώθηκε από το ΣτΕ η άδεια αναθεώρησης του 2017, καθώς δεν είχε ληφθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμοι αφού το κτίριο βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη.

Η εταιρεία Μπλε Κέδρος στη συνέχεια παρενέβη ζητώντας αναστολή της διαδικασίας. Εναν χρόνο αργότερα, το 2020, ο Δήμος Αθηναίων ανακάλεσε την άδεια αναθεώρησης που είχε ακυρωθεί το 2019. Πιο συγκεκριμένα, με χειρόγραφο έγγραφο, που δεν φέρει ημερομηνία και υπογραφή, προέβη στη μερική ανάκληση της απόφασης του ΣτΕ.

Σε αυτοψία του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών του δήμου διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές και επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Τον περασμένο Ιανουάριο, όμως, με απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων της Αθήνας έγινε δεκτή η ένσταση της εταιρείας Μπλε Κέδρος όσον αφορά στο ύψος των προστίμων. Στη συνέχεια, με σημείωμα του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών υπολογίστηκαν εκ νέου τα πρόστιμα τα οποία καταβλήθηκαν και το ξενοδοχείο εξακολουθούσε να λειτουργεί παρά τις αυθαιρεσίες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα