24.8 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Υπόγεια Μυστικά – Τα 5 άλυτα μυστήρια κάτω από την επιφάνεια της γης

Must read

Ανέκαθεν η ανθρωπότητα μαγνητιζόταν περισσότερο από τον ουρανό και τ’ αστέρια, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα όλα αυτά που συμβαίνουν κάτω από τα πόδια της…

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι πλέον δυνατόν να ανακαλύψουμε έναν ολόκληρο νέο κόσμο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Γης, γεμάτος με ανεξερεύνητα μυστήρια και έκπληξη – από υπόγειους ποταμούς έως εργοστάσια διαμαντιών.

Ένας κόσμος που προκαλεί την περιέργεια των επιστημόνων και εξάπτει τη φαντασία των θεωρητικών συνωμοσίας.

Παρακάτω θα βρείτε πέντε από αυτά τα μυστηριώδη φαινόμενα:

ΓΟΛΙΑΘ – Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Μοιάζει απίθανο, αλλά φαίνεται ότι κάτω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται μια τεράστια υδάτινη αποθήκη, που κρύβει αρκετό νερό για να γεμίσει τους ωκεανούς της Γης τρεις φορές! Η ανακάλυψη αυτής της ζώνης, γνωστής ως “Γολιάθ”, ξεκίνησε το 2014, όταν αμερικανικοί επιστήμονες εγκατέστησαν χιλιάδες σεισμογράφους για να ανιχνεύσουν τα σήματα από περίπου 500 σεισμούς. Τα δεδομένα παρείχαν ενδείξεις για την παρουσία “ringwoodite”, ενός μεταμορφωμένου πετρώματος που σχηματίζεται υπό εξαιρετική πίεση, περίπου 700 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. “Το ‘ringwoodite’ λειτουργεί σαν σφουγγάρι, απορροφώντας νερό. Υπάρχει κάτι εξαιρετικά ιδιαίτερο στην κρυσταλλική δομή του που του επιτρέπει να κρατάει υδρογόνο και να παγιδεύει νερό”, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο γεωφυσικός Στιβ Τζάκομπσεν. “Αυτό το ορυκτό έχει τη δυνατότητα να δέχεται ασύλληπτα μεγάλες ποσότητες νερού υπό τις συνθήκες που επικρατούν στο μανδύα της Γης”.

ΆΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Το 2020, μια ομάδα γεωφυσικών από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη από την εξέταση των αρχείων σεισμικών κυμάτων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν την ύπαρξη θερμών περιοχών με πυκνό πέτρωμα μεταξύ του μανδύα και του πυρήνα της Γης. Αν και αυτές οι “κατασκευές” είχαν ήδη εξεταστεί στο παρελθόν, η πρόσφατη έρευνα παρείχε πιο λεπτομερή εικόνα για τη φύση και τα χαρακτηριστικά τους.

Αναλύοντας δεδομένα από τον πυθμένα της λεκάνης του Ειρηνικού, οι ερευνητές του Μέριλαντ κατάφεραν να αναδείξουν μια προηγουμένως ανεξερεύνητη δομή κάτω από τις Νήσους Μαρκέζας στον Νότιο Ειρηνικό. Ο επικεφαλής της ομάδας, Ντόγιεον Κιμ, δήλωσε: “Επικεντρώνοντας συγχρόνως σε χιλιάδες αντηχήσεις που παρατηρούνται στην οριογραμμή μεταξύ μανδύα και πυρήνα, αντί για μεμονωμένες περιπτώσεις, καταφέραμε να αποκτήσουμε μια εντελώς διαφορετική οπτική για τα πράγματα”

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Σε βάθος κάτω από την Ανταρκτική βρίσκεται ένα ποτάμι που καλύπτει απόσταση 460 χιλιομέτρων, πολύ περισσότερο δηλαδή από την έκταση του Τάμεση στο Λονδίνο. Επιστήμονες απέκαλυψαν αυτό το “υδάτινο μεγαθήριο” μέσω ενός συστήματος ραντάρ που εγκαταστάθηκε σε αεροπλάνο. Οι αεροφωτογραφίες αποδείκνυαν ότι αυτός ο τεράστιος ποταμός κυλά κάτω από τα παγωμένα στρώματα της Ανταρκτικής και καταλήγει στη Θάλασσα Γουέντελ. “Όταν πρωτοανακαλύψαμε λίμνες κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής πριν από αρκετές δεκαετίες, φανταστήκαμε ότι ήταν απομονωμένες η μία από την άλλη,” δήλωσε ο Μάρτιν Σίγκερτ από το Imperial College του Λονδίνου. “Τώρα, αρχίζουμε να κατανοούμε ότι υπάρχουν εκεί κάτω περίπλοκα συστήματα, που συνδέονται μέσω εκτεταμένων δικτύων ποταμών, τα οποία θα ήταν ευδιάκριτα, αν δεν ήταν καλυμμένα από χιλιάδες μέτρα πάγου”.

“ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το 2022, ερευνητές ανέδειξαν την ύπαρξη ενός πιθανού “εργοστασίου” διαμαντιών στον πυρήνα της Γης. Μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησε ιδιαιτερα εξειδικευμένη τεχνολογία για να αναπαραστήσει τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας εντατικές ακτίνες Χ και λέιζερ, μπορούν να παράγουν την αντίστοιχη θερμότητα και πίεση που επικρατεί χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Εκτιμάται ότι περίπου το 90% του άνθρακα της Γης βρίσκεται στον πυρήνα της. Μερικές φορές, αυτός ο άνθρακας διαδραματίζει ρόλο σε αλληλεπιδράσεις με υδατικά μεταλλεύματα που έχουν προέλθει από τον ωκεάνιο φλοιό και έχουν καταλήξει στον πυρήνα. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν τι συμβαίνει όταν ο άνθρακας, το νερό από τα μεταλλεύματα και ο λιωμένος σίδηρος από τον πυρήνα συνδυάζονται υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες. Όπως αποδεικνύεται, το νερό και ο σίδηρος αντιδρούν για να δημιουργήσουν οξείδια και υδροξείδια, παρόμοια με το πώς σκουριάζει το μέταλλο εδώ στην επιφάνεια. Αλλά η μόνη διαφορά είναι ότι το δοχείο τήξης υγρών μπορεί να μετατρέψει όλο αυτόν τον άνθρακα σε διαμάντια.

ΆΓΝΩΣΤΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Καθημερινά περίεργα και μη εύκολα εντοπίσημα φαινόμενα όλων των ειδών περνούν πάνω από τη Γη – από σκιερά σωματίδια έως άγνωστα κύματα. Ωστόσο, τώρα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του πλανήτη μας, χάρη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και το δορυφορικό τους πρότζεκτ Swarm. Οι επιστήμονες του ESA, αναλύοντας δεδομένα συλλεγέντα από το Swarm, ανακάλυψαν έναν εντελώς νέο τύπο μαγνητικού κύματος. Αυτός ο πρωτόγνωρος κυματισμός σαρώνει την επιφάνεια του εξωτερικού πυρήνα με ταχύτητα 1500 χλμ ετησίως, ταχύτητα που μπορεί να ακούγεται αργή, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορη από ό,τι οι επιστήμονες περίμεναν. “Από καιρό οι γεωφυσικοί έχουν θεωρητικοποιήσει την ύπαρξη τέτοιων κυμάτων”, είπε ο Νικολά Ζιλέ, επικεφαλής της μελέτης. “Όμως, οι περισσότεροι πίστευαν ότι λαμβάνουν χώρα σε πολύ μεγαλύτερες χρονικές κλίμακες από ό, τι έδειξε η έρευνά μας. Μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου από όργανα που βασίζονται στην επιφάνεια της Γης έδειξαν ότι υπήρχε κάποιο είδος κυματικής δράσης, αλλά για να αποκαλύψουμε τι πραγματικά συμβαίνει, χρειαζόμασταν την παγκόσμια κάλυψη που προσφέρουν οι μετρήσεις από το διάστημα.”

Εκλογές 2023 – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εκλογική άδεια

Όλο το διαδίκτυο μιλάει για τον Ανδρέα Μικρούτσικο: Είπε για Βερνίκο και Eurovision όσα δεν τόλμησε κανείς

Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα – To τρόφιμο-βάλσαμο για την καρδιά που συστήνει ο γιατρός

Πιερρακάκης: Έτσι θα ψηφίσουμε με το κινητό στις εκλογές -Ως τις 21:00 το βράδυ το 80% των αποτελεσμάτων

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα