Παρακάτω θα βρείτε τρία αγαπημένα μας φαγητά, που δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν πλήρως ως προς την αίσθηση του κορεσμού.
Αντίθετα, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μας προκαλέσουν γρήγορα την ανάγκη να ξανανοίξουμε την πόρτα του ψυγείου και να αναζητήσουμε κάτι άλλο για να φάμε.
Όταν επιστρέφουμε κουρασμένοι από την εργασία και αισθανόμαστε πεινασμένοι, μια πιθανή κατάληξη είναι να υιοθετήσουμε… γρήγορες λύσεις που, δυστυχώς, δεν μας παρέχουν την αίσθηση της κορεσμένης κοιλιάς. Αντίθετα, αυτές οι προχείρες λύσεις μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με περιττά λιπαρά και ζάχαρα.
Οι συχνότεροι “υποπτοι” που θα λειτουργήσουν ως αυτές τις εύκολες λύσεις είναι τα εξής τρόφιμα, τα οποία δεν μόνο δεν θα μας καλύψουν από πλευράς κορεσμού, αλλά θα μας φορτώσουν με άχρηστα συστατικά που δεν προσφέρουν κανένα οφέλος στον οργανισμό μας.
Λευκό Ψωμί
Θα περίμενε κανείς ότι το λευκό ψωμί θα ήταν αρκετά κορεστικό, τελικά φαίνεται να ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Η αιτία για αυτό είναι η χαμηλή περιεκτικότητα του λευκού ψωμιού σε φυτικές ίνες, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για την αίσθηση του κορεσμού. Επίσης, το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλεί μια απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πείνα πιο γρήγορα.
Για πιο χορταστικά γεύματα, μπορείτε να προτιμήσετε ψωμί ολικής άλεσης, πολύσπορο ψωμί ή προζυμένιο ψωμί, τα οποία περιέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών. Αυτές οι ίνες βοηθούν στον κορεσμό και στη διατήρηση της ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε πιο “γεμάτοι” και πιο ικανοποιημένοι με το γεύμα σας.
Τηγανιτές πατάτες
Είναι αλήθεια ότι η πατάτα, που είναι ένα λαχανικό, μπορεί να μην μας χορταίνει όταν είναι τηγανητή. Η απάντηση σε αυτό το φαινόμενο έγκειται στον τρόπο παρασκευής της. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια μερίδα τηγανιτών πατατών δεν θα μας χορτάσει επαρκώς. Αντίθετα, όταν την καταναλώνουμε βραστή ή ψητή στο φούρνο, η αίσθηση της πείνας μειώνεται.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε την πατάτα με μέτρο όταν είναι τηγανητή, ενώ εάν προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τη μαγειρέψουμε ή τα υλικά με τα οποία θα την θα τη συνοδέψουμε, η πατάτα όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά αντίθετα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Επιδόρπια γιαουρτιού
Προωθούνται ως η ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν μια ισορροπημένη διατροφή – ειδικά αν πρόκειται για επιδόρπιο χαμηλό σε λιπαρά και απαλλαγμένο από ζάχαρη. Ωστόσο, οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη δεν προσφέρουν την ίδια αίσθηση κορεσμού και δεν συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέσω πρόσφατης ανακοίνωσής του, έχει επισημάνει τους κινδύνους που συνδέονται με διάφορες γλυκαντικές ουσίες και συνιστά τον περιορισμό της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών.
Για να απολαύσετε ένα επιδόρπιο γιαουρτιού που θα σας χορτάσει αποτελεσματικά, συνιστάται να επιλέξετε ένα γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά και να προσθέσετε μόνο εσείς τρόφιμα που προάγουν τον κορεσμό, όπως ξηρούς καρπούς ή φρούτα.
Ποια “μεγάλα” ονόματα έμειναν εκτός Βουλής
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Αυτοί είναι οι 300 βουλευτές μετά τις κάλπες της Κυριακής
Η επόμενη ημέρα των εκλογών – Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και οι διερευνητικές εντολές
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Κακά τα νέα για τον καιρό αυτής της εβδομάδας – Τι θα γίνει στην Αττική