Η διατροφή αποτελεί τον πυρήνα για μια αποτελεσματική απώλεια βάρους. Εκείνο που καθορίζει τη σχέση ανάμεσα στο πεπτικό σύστημα και την απώλεια βάρους είναι πολυπλοκo, με τις σωστές διατροφικές επιλογές να συμβάλλουν όχι μόνο στην επίτευξη μιας λεπτής σιλουέτας, αλλά και στη βελτίωση της πέψης.
Το «She Finds» συνομίλησε με την ειδική σε θέματα απώλειας βάρους, Joanna Wen, για τρεις εντυπωσιακές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να μειώσουν τη δυσπεψία.
Το αβοκάντο, γνωστό για την πλούσια, κρεμώδη υφή και την εκλεκτή γεύση του, παίζει διπλό ρόλο στην απώλεια βάρους και την ανακούφιση από τη δυσπεψία. Παρά τις θερμίδες του, είναι γεμάτο με μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ενισχύουν την αίσθηση κορεσμού και μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης λαγνείας.
Όπως αναφέρει η Wen: “Τα αβοκάντο είναι γεμάτα υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, που μπορούν να καλύψουν την πείνα και να προωθήσουν την καλή πέψη. Επιπλέον, τα υγιεινά λιπαρά τους βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών, προωθώντας τη γενική υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους. Η συνδυασμένη παρουσία υγιών λιπαρών και φυτικών ινών μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας ενδεχομένως τη λαγνεία και συμβάλλοντας στην απώλεια λίπους”.
Το γιαούρτι, πλούσιο σε πρωτεΐνες, προάγει την αίσθηση κορεσμού, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης και πιθανώς μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Οι πρωτεΐνες του υποστηρίζουν επίσης τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα σημαντική για όσους επιδιώκουν την απώλεια βάρους.
Όπως εξηγεί η Wen: “Με την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και προβιοτικά, το γιαούρτι μπορεί να βελτιώσει το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών. Επιπλέον, η υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση κορεσμού, βοηθώντας έτσι στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και στην προσπάθεια απώλειας βάρους”.
Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την αίσθηση πληρότητας, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης και ενδεχομένως στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων. Επιπλέον, συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ουσιώδης παράγοντας για την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους.
Η Wen τονίζει ότι: “Οι φακές, πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση κορεσμού και πληρότητας, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης και την πρόληψη της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγιή πέψη, στηρίζοντας την κίνηση του εντέρου και την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών στις φακές μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι την ανεξέλεγκτη λαγνεία και βοηθώντας στην απώλεια λίπους”.
Προσωπικός Ιατρός. Ριζικές αλλαγές στην εγγραφή των πολιτών
Kαρκινογόνες ουσίες σε προϊόντα της Estée Lauder και της Reckitt Benckiser (Clearasil)