24.9 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος

Must read

Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές για την απώλεια βάρους που μπορούν να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε. Παρά το γεγονός ότι η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών αποτελούν βασικούς πυλώνες της επιτυχημένης απώλειας βάρους, ορισμένες συνήθειες μπορεί να αποτρέψουν την πρόοδό σας και να σας εμποδίσουν από το να επιτύχετε τους στόχους σας.

Αναδεικνύεται ως το Νο1 φρούτο που μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με διαιτολόγους, αλλά αναδεικνύεται επίσης το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν εκείνοι που επιδιώκουν να χάσουν κιλά, σύμφωνα με ειδικούς.

Το κύριο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι επικεντρώνονται υπερβολικά στην αριθμητική πλευρά της ζυγαριάς. Το να ζυγίζεστε καθημερινά μπορεί να αποτελεί σχεδόν ρουτίνα, αλλά μπορεί επίσης να σας οδηγήσει να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε αυτόν τον αριθμό, αφήνοντας τα συναισθήματά σας να ελέγχονται από τα δεδομένα της ζυγαριάς.

Ανεξάρτητα από το τι δείχνει η ζυγαριά, η πραγματικότητα είναι ότι δεν παρέχει πολλές πληροφορίες για την συνολική σας υγεία. Η Melanie Betz, MS, RD, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του The Kidney Dietitian, υπογραμμίζει ότι η υγεία δεν περιορίζεται μόνο στο βάρος, αλλά αφορά την ολοκληρωμένη σωματική και ψυχική ευεξία.

Τι είναι η χημική δίαιτα, πώς λειτουργεί - Έχει αποτέλεσμα;

Συμπληρώνοντας την παραπάνω σκέψη, η κ. Betz αναφέρει πως σε μια κουλτούρα που επικεντρώνεται υπερβολικά στο βάρος, είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να ξεχάσετε τις άλλες σημαντικές πτυχές της υγείας σας, αναφέροντας τις συνέπειες στην ψυχική και σωματική ευεξία.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η ζυγαριά δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη επιτυχίας στην απώλεια βάρους για πολλούς λόγους. Καταρχάς, δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη μέτρηση, καθώς το βάρος σας αποτελείται από ποικίλα στοιχεία, όπως λίπος, μυς, οστά και νερό, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής των ΗΠΑ.

Επιπλέον, το βάρος σας μπορεί να διακυμαίνεται καθημερινά λόγω πολλών παραγόντων, όπως η διατροφή, οι αλλαγές στα επίπεδα υγρών, τα επίπεδα στρες και ακόμα και ο εκάστοτε εμμηνορροϊκός κύκλος για τις γυναίκες, όπως επισημαίνει η Patricia Kolesa, MS, RDN.

Τέλος, η άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία απώλειας βάρους. Η σωματική δραστηριότητα, όπως η προπόνηση δύναμης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μυϊκού ιστού, ενισχύοντας την υγεία των οστών και την καύση του λίπους. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος μπορεί να μην αντανακλώνται αμέσως στη ζυγαριά, όπως εξηγεί η Alyssa Smolen, M.S., RDN.

Συνεπώς, η εμμονή με τη ζυγαριά μπορεί να περιορίσει την ολοκληρωμένη αντίληψη της απώλειας βάρους και των οφελών της. Αντί να επικεντρώνεστε αποκλειστικά στον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη και άλλα μέτρα επιτυχίας, όπως η βελτίωση της ενέργειας, της υγείας και της ψυχολογικής ευεξίας, όπως υπογραμμίζει η Kierra Brown, MS, RD.

Τελικά, η ελευθερία από την εμμονή με τη ζυγαριά μπορεί να οδηγήσει σε πιο θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και την υγεία σας, κάτι που μπορεί να μην αντικατοπτρίζεται πάντα στον αριθμό που εμφανίζεται στη ζυγαριά σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεπεράσετε την εμμονή με τη ζυγαριά και να επικεντρωθείτε σε μια πιο υγιεινή ζωή:

Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο υγείας

Παρακολουθήστε τις επιτυχίες σας χωρίς να δίνετε σημασία στη ζυγαριά

Αποφύγετε τη ζυγαριά ή ζυγιστείτε λιγότερο συχνά

Χάσε 3 κιλά χωρίς δίαιτα ακολουθώντας αυτές τις 8 συμβουλές

Ξεκινήστε ημερολόγιο υγείας
Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε την εμμονή με τη ζυγαριά είναι να θέσετε στόχους που δεν σχετίζονται με αυτήν και να τους καταγράψετε. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι να κάνετε έναν περίπατο μετά το δείπνο πέντε φορές την εβδομάδα ή να προσθέσετε φρούτα στο πρωινό σας. «Το ημερολόγιο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την παρακολούθηση της προόδου σας. Αφού ορίσετε τον στόχο σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε πιθανές δυσκολίες και να σχεδιάσετε το πώς θα τις ξεπεράσετε», λέει η Jasmin Ilkay, M.P.H., RDN, ειδικός διατροφής και επικοινωνίας τροφίμων.

Παρακολουθήστε τις μη-σχετικές με τη ζυγαριά νίκες
Ενώ καταγράφετε τους στόχους σας που δεν σχετίζονται με το βάρος στο ημερολόγιό σας, σκεφτείτε να προσθέσετε ορισμένα από τα οφέλη απώλειας βάρους που βιώνετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. «Αντί να κυνηγάτε έναν αριθμό στη ζυγαριά, ενθαρρύνω τους πελάτες μου να επικεντρωθούν σε αυτές τις νίκες», λέει η Katie Schimmelpfenning, RD, ειδικός αθλητικής διατροφής και ιδιοκτήτρια της Eat Swim Win.

Για παράδειγμα μπορείτε να σημειώσετε:

Ανάπτυξα νέους τρόπους για να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου χωρίς να καταφεύγω στο φαγητό.
Βελτιωμένη ενέργεια, συγκέντρωση και διάθεση.
Αυξημένος σεβασμός και εκτίμηση για το σώμα μου.
Κάθομαι στο τραπέζι για φαγητό χωρίς περισπασμούς, όπως οθόνες.
Ενσωμάτωση περισσότερων νέων τροφίμων για να προσθέσω ποικιλία στα γεύματα και τα σνακ.
Βελτιωμένη δύναμη, φυσική κατάσταση, αντοχή ή ευλυγισία.
Λιγότερο στρες και άγχος γύρω από το φαγητό και την εικόνα του σώματος.
Πιο άνετες κινήσεις του εντέρου.
Αυξημένη αυτοπεποίθηση και διάθεση.
Βελτιωμένο σάκχαρο αίματος, αρτηριακή πίεση ή χοληστερόλη.

Αποχωριστείτε τη ζυγαριά σας ή ζυγιστείτε λιγότερο συχνά
Μπορείτε να απελευθερωθείτε από την εμμονή με τους αριθμούς της ζυγαριάς είτε επιλέξετε να την πετάξετε είτε να την κρατήσετε. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε στον γιατρό σας και να αποφύγετε να κοιτάτε τη ζυγαριά κατά τη διάρκεια των μετρήσεων βάρους, ή μπορείτε να ζητήσετε να μην ζυγιστείτε καθόλου.

«Λέω συνέχεια στους ανθρώπους να πετάξουν τη ζυγαριά τους. Μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό να αφαιρέσετε εντελώς το βάρος από την εξίσωση. Εάν δεν ξέρετε καν πόσο ζυγίζετε, μπορεί να είναι ευκολότερο να εστιάσετε σε πιο σημαντικούς τρόπους μέτρησης της υγείας, όπως το πώς αισθάνεται το σώμα σας ή τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας», λέει ο Betz.

Εάν ζυγίζεστε καθημερινά, μπορεί να μην είναι εύκολο να σταματήσετε την κρύα γαλοπούλα, οπότε μια σταδιακή μείωση μπορεί να βοηθήσει. «Έχω πελάτες που ανεβαίνουν στη ζυγαριά μία ή δύο φορές την ημέρα. Συνιστώ να αρχίσουν να ζυγίζονται λιγότερο συχνά και να ανεβαίνουν στη ζυγαριά μόνο κάθε δεύτερη μέρα. Είναι πιο σημαντικό για κάποιον να νιώθει καλά με το δέρμα του, να έχει καλή ψυχική κατάσταση και ενέργεια από αυτό που λέει ο αριθμός στη ζυγαριά», λέει ο Berger.

Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός στη ζυγαριά μπορεί να δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το σωματικό μας βάρος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην εστιάσετε υπερβολικά σε αυτό και να συγκεντρωθείτε στο αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Μαρτίου

CNN για Ελλάδα: Από «ασθενής» της Ευρώπης, Χώρα-Πρότυπο για την ΕΕ

Πυρά Ρωμανού σε Αρβανίτη: Απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενορχήστρωσε και έγραψε το ψήφισμα κατά της Ελλάδας

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα