22.9 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Γιάννης Βλαχογιάννης & αλγόριθμος EVA εναντίον της πανδημίας

Must read

Συνολικά, και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Ο τουρισμός, όμως, αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας.

Προκειμένου, λοιπόν, να βοηθήσει τη χώρα του με το ζήτημα του τουρισμού, ο ομογενής επιχειρηματίας Γιάννης Βλαχογιάννης συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος EVA, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί να κλείσει εντελώς τα σύνορά της. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πραγματικά ολέθριο για την οικονομία.

Ποιος είναι ο Γιάννης Βλαχογιάννης

Γιάννης Βλαχογιάννης και αλγόριθμος EVA | Kalimera-ElladaΟ Γιάννης Βλαχογιάννης, είναι ομογενής startuper, συνιδρυτής και CTO της BugSense. Μετακινήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, το 2013, μετά από την πώλησή της στη Splunk.

Η BugSense είχε δημιουργηθεί το 2011 και όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (συνιδρυτής της εταιρείας), σε συνέντευξή του στο startup.gr: «Το Bugsense είναι ένα εργαλείο που συλλέγει και αναλύει αναφορές σφαλμάτων από εφαρμογές για κινητά. Στοχεύει στο να βοηθήσει τους mobile developers στην δημιουργία εφαρμογών για κινητά».

 

 

Η εταιρεία, που χρηματοδοτήθηκε με μόλις 100.000 δολάρια από Ελληνοαμερικανούς επενδυτές στη Σίλικον Βάλεϊ, εξαγοράστηκε στη συνέχεια για ένα επταψήφιο ποσό.

Το 2017, ο Γιάννης Βλαχογιάννης μετακόμισε στο Λος Άντζελες, ώστε να ασχοληθεί με την AgentRisk, την καινούργια του startup. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που διαχειρίζεται, με αυτοματοποιημένο τρόπο, επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Ύστερα, το 2020, η ελληνική κυβέρνηση εμπιστεύθηκε μια ομάδα επιστημόνων του εξωτερικού, μέρος της οποίας είναι και ο Γιάννης Βλαχογιάννης, για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση του προβλήματος εισόδου κρουσμάτων στη χώρα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν οι Κίμων Δρακόπουλος και ο Vishal Gupta από το Marshall School of Business του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και η Hamsa Bastani από το Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Τι είναι ο αλγόριθμος EVA

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος θεωρείται ο πρώτος του είδους του παγκοσμίως. Ο self-learning αλγόριθμος EVA βοηθά στην καλύτερη στόχευση των πιθανών κρουσμάτων που έρχονται από το εξωτερικό, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό των εγχώριων.

Ο αλγόριθμος EVA λειτουργεί ως εξής:

Πριν φτάσει ένας επισκέπτης στην Ελλάδα, πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα PLF (passenger locator form), δηλαδή μια διαδικτυακή φόρμα που συμπεριλαμβάνει βασικά στοιχεία για εκείνον, όπως το φύλο, τη χώρα προέλευσης κ.ο.κ.

Τα δεδομένα αυτά φτάνουν ανώνυμα στην EVA (το σύστημα ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με το GDPR) η οποία δημιουργεί ένα προφίλ ρίσκου για τον εκάστοτε επισκέπτη. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης λαμβάνει ένα QR code, ανάλογα με το οποίο είτε θα παραπεμφθεί για testing είτε θα συνεχίσει το ταξίδι του κανονικά.

Έτσι, τα tests επικεντρώνονται στους επισκέπτες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ρίσκο. Τα αποτελέσματα των tests, όσων διενεργηθούν, αποστέλλονται στο σύστημα, ανώνυμα και πάλι, προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και να διενεργεί καλύτερη στόχευση. Το σύστημα λαμβάνει υπόψιν του και το πόσοι επισκέπτες θα βρεθούν στο ίδιο σημείο εισόδου, αλλά και πόσα διαθέσιμα tests υπάρχουν εκεί.

Ο αλγόριθμος EVA μαθαίνει από real-time data, εξελίσσεται και προσαρμόζεται αμέσως, κάτι που είναι σημαντικό, εφόσον τα δεδομένα εν μέσω της πανδημίας μεταβάλλονται συνεχώς. Συμπληρωματικά, ο αλγόριθμος υπολογίζει το ποιες περιοχές είναι πιθανό να εμφανίσουν έξαρση κρουσμάτων, ώστε να προλάβει η πολιτεία να αντιδράσει.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως ο αλγόριθμος EVA δημιουργήθηκε εθελοντικά και διατέθηκε στη χώρα δωρεάν. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο κος. Βλαχογιάννης σε μια ανάρτηση στο Facebook σχετικά με τον αλγόριθμο: «Παρόμοιες χώρες που άνοιξαν “τυχαία” έκλεισαν πάλι σε 2-3 μέρες, χωρίς να έχουν καν τον τρομακτικό αριθμό τουριστών που έχει η Ελλάδα».

Καταλήγοντας, μέσα σε όλες του τις δραστηριότητες, ο Γιάννης Βλαχογιάννης, έγινε και ο software architect για τον αλγόριθμο EVA το οποίο υπήρξε άκρως βοηθητικό για την Ελλάδα. Τα τεχνολογικά άλματα και οι επιχειρηματικές επιτυχίες των Ελλήνων της ομογένειας είναι πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τη χώρα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα