5.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Τα 2 χαρακτηριστικά των ατόμων που μπορεί να μην κολλήσουν ποτέ κορονοϊό

Must read

Και όμως, φαίνεται πως υπάρχουν και αυτοί!

Ένα από τα πιο συχνά πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες στην προσπάθεια τους να βρουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ήταν να εισάγουν τον ιο απευθείας στον οργανισμό ορισμένων εθελοντών προκειμένου μετά να δοκιμάσουν πάνω τους την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ανέπτυσσαν.

Πάτρα: Η κατάθεση που ρίχνει άπλετο φως στην υπόθεση και φέρνει… σύλληψη

Προφανώς, οι εθελοντές ήταν άνθρωποι που δεν είχαν μολυνθεί στο παρελθόν και άρα δεν υπήρχε η πιθανότητα να έχουν ανοσία.

Εν μέσω αυτών των πειραμάτων λοιπόν παρατηρήθηκε κάτι εξαιρετικά αξιοπρόσεκτο: κάποιοι από αυτούς δεν προσβλήθηκαν καν από τον ιο. Και μάλιστα, πολλές φορές τους τον εισήγαγαν απευθείας από τη μύτη.

Έτσι, ένα μεγάλο ερώτημα δημιουργήθηκε: μήπως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα να μην κολλήσουν κορωνοϊό ποτέ; Και αν ναι, ποια είναι τα στοιχεία που τους ορίζουν;

Η πιθανότητα να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι φαίνεται από τα νούμερα. Είναι ενδεικτικό πως περίπου το 50% των πολιτών των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να βιώσουν όλα τα κύματα της πανδημίας χωρίς να νοσήσουν.

Και αν δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για όλους μιας και πολλοί ενδέχεται να κόλλησαν, να το πέρασαν ελαφρά και να μην το κατάλαβαν αν, το 50% είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός για να μην συνιστά μοτίβο.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν κολλήσει τη μια μετάλλαξη του κορωνοϊού καθίστανται αυτόματα ευάλωτοι στην ακριβώς επόμενη εκδοχή του αλλά παρ΄ όλα αυτά όχι απλά παραμένουν απρόσβλητοι αλλά και αυτό σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους που έχουν κολλήσει πάνω από μια μετάλλαξη του ιού!

Ποια είναι η εξήγηση για αυτή την αντίφαση;

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η εξήγηση συνδέεται με το απλό κρυολόγημα. Και αυτό διότι τα κοινά κρυολογήματα προκαλούνται από μια ολόκληρη οικογένεια ιών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα είδη κορωνοϊών, τα 229E, NL63, OC43, HKU1. Μια πρόσφατη μελέτη του Nature έδειξε πως όσοι έχουν παραμείνει απαλλαγμένοι από τον κορωνοϊό τείνουν να έχουν περισσότερα ανοσοκύτταρα γνωστά ως Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία δημιουργούνται από προηγούμενες επαφές με τους προαναφερθέντες κορωνοϊούς που προκαλούν κρυολόγημα.

Μια άλλη εκτίμηση, κομματάκι πιο απλοϊκή, ξεκινάει από την διαπίστωση πως τα γονίδιά μας επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται σε οποιονδήποτε ιό.

Αυτό ισχύει στο έπακρο για μια ομάδα εξαιρετικά μεταβαλλόμενων γονιδίων που ονομάζεται HLA, τα οποία διατηρούν τον κώδικα για τις πρωτεΐνες που επιτρέπουν στα κύτταρα να δίνουν σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι έχουν μολυνθεί και πρέπει να θανατωθούν.

Μια σειρά από μελέτες έχει δείξει πως άτομα με συγκεκριμένους τύπους γονιδίων HLA είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν κορωνοϊό. Με άλλα λόγια, ενδεχομένως το ζήτημα να είναι απλά… γονιδιακό.

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο: κάποιοι άνθρωποι έχουν ένα είδος φυσικής ανοσίας στον κορωνοϊό. Από όλα τα ευρήματα που έχουν προκύψει σε αυτή την νέα κατάσταση αυτό είναι μάλλον εκείνο που προκαλεί την μεγαλύτερη έκπληξη…

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα