11.7 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Νόσος X – “Είναι σαν να περιμένουμε εναν μεγάλο σεισμό! Θα συμβεί, απλά δεν ξέρουμε πότε”

Must read

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης εξηγεί πως το υγειονομικό μας προσωπικό μόνο και μόνο για να εκπαιδευτεί θα χρειαστεί πάνω από δέκα χρόνια!

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί ότι η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που άρχισε να συζητείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 2018.

Ο στόχος αυτής της συζήτησης ήταν η προετοιμασία για μια ενδεχόμενη πανδημία που θα ήταν πιο θανατηφόρα από την πανδημία του 2019 και θα κινδύνευε το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα θεωρητικό σενάριο και δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο που αντιστοιχεί σε αυτήν την νόσο.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», προσθέτει ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις για την ανάγκη μακροχρόνιου σχεδιασμού πριν από την έκρηξη μιας επόμενης πανδημίας. Υπογραμμίζει ότι η απόκριση πρέπει να γίνει εγκαίρως, καθώς η τελευταία στιγμή είναι κρίσιμη και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια η εμφάνιση της επόμενης πανδημίας.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού μας έχει δώσει εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία, αλλά παράλληλα πρέπει να αποφεύγουμε την ψευδή αίσθηση αυτοπεποίθησης ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Αυτό δείχνει την ανάγκη για διαρκή προετοιμασία και προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών υγείας.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επαναλαμβάνει ότι στην Ελλάδα καταγράφονται θάνατοι με και όχι από τον κορωνοϊό, αλλά παρατηρεί ότι ο αριθμός των 200 θανάτων σε έναν μήνα αποτελεί ένα μεγάλο νούμερο που δείχνει τη σημαντική διάδοση του ιού. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 500 άτομα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για άλλες αιτίες εκτός από την Covid-19, και υπάρχουν 50 διασωληνωμένοι.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί ποτέ, αλλά θα παραμένει συνεχώς παρόν και θα δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία είναι διαχειρίσιμη αλλά όχι αμελητέα.

Ο ιός επηρεάζει κυρίως τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως άτομα άνω των 65 ετών και ασθενείς που υφίστανται βαριές θεραπείες. Αυτοί οι άνθρωποι θα χρειαστεί να λάβουν επαναλαμβανόμενα εμβόλια και, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία, καθώς υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές διαθέσιμες.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι η επιστήμη μας έχει επιτρέψει να επιμηκύνουμε τη ζωή μας, και οι ευάλωτοι σε τέτοιες λοιμώξεις πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν την αναγκαία προσοχή από εμάς.

Αττική: Οι 15 ακατάλληλες παραλίες για μπάνιο

Τροχαίο – σοκ στη Λ. Αλεξάνδρας με έναν νεκρό

Έτσι θα μάθετε ποιος σας παίρνει Τηλέφωνο με Απόκρυψη

Εκλογές 2023: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «τσακώνονται» για τα ποιος θα βάλει περισσότερους φόρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα