26.5 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Συντάξεις – Όλο το πλάνο και οι αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Εργασίας

Must read

Η νέα ηγεσία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επικεντρώνεται στη ψηφιοποίηση του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων και στην εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Ο διοικητής, Αλέξανδρος Βαρβέρης, έχει ως στόχο να επιτρέψει στους ασφαλισμένους να ανακαλύπτουν το ιστορικό τους εργασιακού βίου με ένα απλό κλικ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ. Στόχος είναι επίσης να μην δημιουργηθεί νέος στοκ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Έως το τέλος του 2023, έχουν υποβληθεί περίπου 125.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, και αναμένεται να φτάσουν τις 200.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ έχει καταφέρει να περιορίσει το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, με στόχο να μειωθούν στις 25.000 οι κύριες αιτήσεις, περίπου 30.000 οι επικουρικές, και να περιοριστούν τα εφάπαξ σε λιγότερες από 10.000.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμα η πρόκληση της έκδοσης διεθνών συντάξεων, με περίπου 17.000 αιτήσεις σε αναμονή. Ωστόσο, η έκδοσή τους προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Για να αποφευχθεί η δημιουργία νέου στοκ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο Αλέξανδρος Βαρβέρης επισημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του φορέα.

Έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ e-ΕΦΚΑ) και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου. Η συνδρομή των εργαζομένων είναι κρίσιμη για την επιτυχία αυτών των έργων. Τέλος, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του ΕΦΚΑ καταργεί τη χρήση χειρόγραφων εγγράφων και διαφορετικών πρωτοκόλλων, καθιστώντας τον φορέα πλήρως ψηφιοποιημένο.

Ο προγραμματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων περιλαμβάνει τέσσερις βασικές δράσεις:

  1. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, περιλαμβανομένων των ενσήμων πριν από το 2002, προκειμένου να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.
  2. Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του e-ΕΦΚΑ σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επικοινωνεί με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για ταχύτερη επεξεργασία των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
  3. Διασύνδεση του συστήματος “Εργάνη” με τον e-ΕΦΚΑ, γνωρίζοντας σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία των εργαζομένων, όπως ωράριο και αμοιβή.
  4. Δημιουργία ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στον ΕΦΚΑ, το οποίο θα παρέχει στους υπαλλήλους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ασφαλισμένους σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την άμεση εκκαθάριση των οικονομικών υποθέσεων.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων, αλλά αναμένεται ότι η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών δεδομένων θα οδηγήσει σε μικρότερες συντάξεις για μερικό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η καθυστέρηση στις διεθνείς συντάξεις και στις περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης παραμένει πρόκληση, αλλά υπάρχουν προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης.

Το μήνυμα του πιλότου της ομάδας Ζευς για την 28η Οκτωβρίου – «Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες»

Θρίλερ στον αέρα: Αεροσκάφος σε πτήση Μόντρεαλ-Αθήνα έχασε τη ραδιοεπικοινωνία

Χανιά: Συναγερμός μετά από πυροβολισμούς στον Άγιο Λουκά – Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα