18.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συντάξεις: Αν έχετε τόση σύνταξη παίρνετε 16.500€ αναδρομικά

Must read

Συντάξεις – Αναδρομικά : Ευχάριστα είναι τα νέα για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι αναμένεται να πάρουν αναδρομικά μόλις πληρωθούν οι συντάξεις του Απρίλη

 

Πιο συγκεκριμένα 50.000 συνταξιούχοι θα δουν αναδρομικά τα όποια θα φτάσουν και τις 16.500 ευρώ μαζί με τις συντάξεις του Απριλίου.

Η καταβολή αφορά στους συνταξιούχους που δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου, όσο και από τον νόμο Βρούτση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Τι δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά, όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους», δήλωσε σχετικά η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τα υψηλότερα ποσά θα λάβουν όσοι έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, καθώς λαμβάνουν αυξήσεις άνω των τεσσάρων ετών.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν πληρωθεί αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ για εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ (63.705 ευρώ το μέγιστο και 600 ευρώ το κατώτατο).

Σειρά στους επανυπολογισμούςκαι σε ανάλογου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν κι αυτοί στα τέλη Μαρτίου. Τον Απρίλιο και τον Μάιο ακολουθούν οι πληρωμές αναδρομικών σε 10.000 παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών.

Τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης. Οι επανυπολογισμοί θα ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.

 

 

 

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο , κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

 

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Θέμα χρόνου είναι να αρχίσουν οι συνταξιούχοι να βλέπουν περισσότερα χρήματα στις συντάξεις τους με τις αλλαγές που έρχονται αυτό το έτος.

Πιο συγκεκριμένα ο λόγος που οδηγούμαστε σε αυξήσεις στις συντάξεις είναι η μείωση των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Όλα δείχνουν ότι η µείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ (Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) στις συντάξεις, που υπολογίζεται άνω των 1.400 ευρώ και µε συντελεστές 3% έως 14%, οδεύει να είναι σημαντική, σημειώνει η «Απογευματινή».

Ήδη το επιτελείο οικονοµικών εµπειρογνωµόνων επεξεργάζεται τα οικονοµικά στοιχεία της παρέµβασης, καθώς αυτή η εισφορά έχει προκαλέσει ισχυρές εισοδηµατικές πιέσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική µελέτη θα είναι έτοιµη το Πάσχα, ώστε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές.

Η σχετική µάλιστα µείωση θα ψηφιστεί µε το νέο νοµοσχέδιο που έρχεται. Τα σενάρια πολλά, σηµαντικά και µε ουσιαστικές µειώσεις. Οµως ένα σενάριο έως αυτή την ώρα κερδίζει έδαφος και οδεύει σε οριστικοποίηση. Το σχέδιο αυτό είναι «η αλλαγή στην επιβολή της εισφοράς, όχι από το πρώτο ευρώ, αλλά στις κλίµακες υπολογισµού και στα ενδιάµεσα τµήµατα».

Οπως εξηγεί στην «Κυριακάτικη Α» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «οι κρατήσεις δεν θα µπαίνουν σε ολόκληρο το ποσόν της σύνταξης όπως ισχύει τώρα, αλλά στη διαφορά από κλιµάκιο σε κλιµάκιο».

Πάµε δηλαδή σε ουσιαστική µείωση της εισφοράς έως 80% και 90%, αναλόγως της σύνταξης.

Ηδη η υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, αναφέρει ότι «αυτό που θα εξετάσουµε είναι έναν δικαιότερο και αναλογικότερο τρόπο είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης µέσα από τις συντάξεις. ∆ηλαδή, το πώς θα καταφέρουµε ο τρόπος στον οποίο µειώνεται η σύνταξη -βάσει της ειδικής εισφοράς- να είναι πιο δίκαιος, ειδικά για τους χαµηλοσυνταξιούχους. Την άνοιξη θα ξεκινήσουµε τη µελέτη για το πώς µπορεί να επιτευχθεί αυτό».

 

Πόσο πρέπει να περπατάμε μετά τα 60;

 

 

Συντάξεις: Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων – Οι κλίµακες

Ειδικοί τονίζουν ότι «η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θα υπολογίζεται ανά 300-400 ευρώ της σύνταξης στην κλίµακα και όχι σε ολόκληρο το ποσόν, ακολουθώντας τα όσα συµβαίνουν µε τη φορολογική κλίµακα.

Ενδεχοµένως, οι κλίµακες να είναι περισσότερες και ελαφρώς µεγαλύτερες των σηµερινών, αλλά θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσµα στην αύξηση του εισοδήµατος των συνταξιούχων». Σήµερα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων µε υπολογισµό σε όλο το ποσόν σε σύνταξη 1.700 ευρώ και ποσοστό 6% έχει επιβάρυνση 102 ευρώ τον µήνα.

 

Η νέα εξέλιξη δεν θα αφορά ολόκληρο το ποσόν, αλλά το ποσόν των 300 ευρώ από τα 1.400 έως τα 1.700 ευρώ.

Αν µείνει το 6%, τότε στα 300 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι µόλις 18 ευρώ. Αν η κλίµακα πάει στο 10%, τότε η µείωση θα είναι 30 ευρώ.

Οι ειδικοί εξετάζουν και τη διεύρυνση των κλιµακίων από 300 σε 400 ευρώ. ∆ηλαδή ο πρώτος υπολογισµός να είναι από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.800 ευρώ, µε συντελεστή 6% ή 10%. Εδώ λοιπόν θα έχουµε, µε 6%, εισφορά 18-24 ευρώ, ή, µε 10%, κράτηση 30-40 ευρώ. Πριν η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ήταν 108 ευρώ.

Η διαφορά πλέον της µείωσης θα είναι µεγάλη. Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ισχύει σε 1.000.000 συνταξιούχους του ∆ηµοσίου, του ΙΚΑ, Ταµείων ∆ΕΚΟ και τραπεζών, του ΕΤΑΑ και του ΝΑΤ. Αφορά συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και οι κρατήσεις αρχίζουν από το 3%.

Οι κλίµακες εναλλάσσονται ανά 300 ευρώ σύνταξης. Τέλος, η φορολογία από 1.400 – 1.700 ευρώ έχει µείωση 3%, σε όλο το ποσόν, από 1.700 ευρώ έως 2.000 ευρώ κράτηση 6% και από 2.000 ευρώ έως 2.300 ευρώ κράτηση 7%.

 

Πώς κόβονται οι αυξήσεις

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι η κύρια αιτία που κόβονται οι αυξήσεις των συνταξιούχων, αφού το 7,35% σχεδόν µειώθηκε στο µισό, ενώ το 3,1% εξανεµίστηκε. Σύµφωνα µε ένα παράδειγµα, συνταξιούχος µε 1.399 ευρώ σύνταξη δεν έχει Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Με την αύξηση 3% πήγε στα 1.440 ευρώ. Οµως έχει πλέον ΕΑΣ 3% σε ολόκληρο το ποσόν και η σύνταξη πήγε στα 1.396. ∆ηλαδή έχασε και 3 ευρώ!

Τα οφέλη της µείωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων:

Μείωση της ΕΑΣ φέρνει αύξηση σύνταξης.

Φέρνει αύξηση της προσωπικής διαφοράς.

Οι νέοι συνταξιούχοι, που δεν έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν αύξηση στη σύνταξη άµεσα.

Η ΕΑΣ είναι η εισφορά που πάει στον «κουµπαρά» του Ασφαλιστικού.

Αυτή την ώρα το Ταµείο έχει 14,5 δισ. ευρώ.

 

 

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα