Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ένα εξαιρετικό σνακ για το πρωινό, καθώς μπορείτε να τα συνδυάσετε με γιαούρτι ή να τα προσθέσετε σε ένα νόστιμο smoothie.
Είναι ιδανικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας ή απλώς θέλουν ένα υγιεινό γλύκισμα.
Σε θέματα διατροφής, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και A, καθώς και σε μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες αυξάνεται όταν αποξηραίνονται, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμα για την πεπτική υγεία.
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διατηρούν την διατροφική τους αξία, ενώ έχουν επίσης μια μοναδική, μαστιχωτή γεύση και σκούρο μωβ χρώμα.
Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και φυσικό μέσο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Πέρα από τις φυτικές ίνες, περιέχουν και άλλα συστατικά όπως η σορβιτόλη, που βοηθούν στην ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας. Η κατανάλωση 5-6 τέτοιων φρούτων καθημερινά προσφέρει πάνω από 4 γραμμάρια φυτικών ινών.
Επιπλέον, τα δαμάσκηνα ενισχύουν την οστική υγεία χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο και βιταμίνη K. Είναι επίσης φυσικό αντιυπερτασικό τρόφιμο, με 732mg καλίου ανά 100 γραμμάρια.
Σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία, τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των οστών, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
Οι τρεις φάσεις της κακοκαιρίας – Ποιες περιοχές θα σαρώσουν οι καταιγίδες στην Αττική (χάρτες)
Θρασύτατοι οι διακινητές μεταναστών, τους περνούν μέσα από τα καμένα στον Έβρο και το διαφημίζουν!
Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν κατά 85% την απειλή καρκίνου – Επικίνδυνο και ένα την ημέρα