Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η vegan διατροφή αποτελεί “όπλο” κατά της κακής χοληστερόλης!
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη επί των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο, και παρατήρησαν ότι αυτά μειώθηκαν κατά 10% (και η συνολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 7%) σε άτομα που ακολούθησαν μια χορτοφαγική διατροφή σε σύγκριση με εκείνα που περιλάμβαναν κρέας στη διατροφή τους.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ruth Frikke-Schmidt, καθηγήτρια κλινικής βιοχημείας και επικεφαλής γιατρός στο Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη της Δανίας, δήλωσε ότι “…αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της επίδρασης που έχουν τα φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες”.
Πρόσθεσε επίσης ότι “εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να ακολουθούν μια χορτοφαγική ή φυτοφαγική διατροφή από μικρή ηλικία, η δυνατότητα μείωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο που προκαλείται από στενωμένες αρτηρίες είναι σημαντική”.
«Αυτή η μεγάλη ανάλυση υποστηρίζει αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι η ένταξη περισσότερων φυτικών τροφών στη διατροφή σας είναι καλή για την καρδιά σας», δήλωσε στο CNN η Tracy Parker, ανώτερη διαιτολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς στο Μπέρμιγχαμ.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ωστόσο, η μελέτη επισήμανε επίσης ότι η επίδραση της διατροφής στα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να είναι περιορισμένη για τα άτομα που κληρονομούν μια τάση του ήπατος τους να παράγει υπερβολικά πολλή χοληστερόλη. Αυτό σημαίνει ότι η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζεται πιο έντονα από τα γονίδιά μας (DNA) παρά από τη διατροφή μας, όπως αναφέρει ο καθηγητής καρδιολογίας Robert Storey από το Πανεπιστήμιο του Sheffield στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο καθηγητής Storey δήλωσε: “Αυτό εξηγεί γιατί οι στατίνες είναι απαραίτητες για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο ή ήδη προσβεβλημένους από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη ασθένεια που σχετίζεται με την συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία”. Ο καθηγητής Storey δεν συμμετείχε στη μελέτη.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ VEGAN ΔΙΑΙΤΕΣ ΙΔΙΕΣ
Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι άνθρωποι που μεταβαίνουν σε μια χορτοφαγική διατροφή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα είδη τροφίμων που καταναλώνουν.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, Aedin Cassidy, “δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές δίαιτες ίδιες”. Μόνο οι υγιεινές χορτοφαγικές δίαιτες που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά και ολικά δημητριακά βελτιώνουν την υγεία, ενώ άλλες χορτοφαγικές δίαιτες που περιλαμβάνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι δεν έχουν αυτήν την επίδραση. Τέτοια τρόφιμα περιλαμβάνουν τηγανητές πατάτες και τηγανητά ντόνατς, καθώς και πολλά άλλα αρτοποιήματα και γλυκά.
Αν οι άνθρωποι έχουν δυσκολία να προσαρμοστούν σε μια χορτοφαγική διατροφή, η επιστήμονας διαιτολογίας Έμιλυ Πάρκερ συνιστά να εξετάσουν τη μεσογειακή διατροφή. Αυτή η διατροφή επικεντρώνεται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικά δημητριακά και ψάρια, με λίγα αυγά και ελάχιστα χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και πολύ λίγο κρέας.
«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων, βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και ελέγχοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», ανέφερε η Parker σε δήλωσή της.
Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη “Νόσο X” – Νέα θανατηφόρα πανδημία
Tα 5 αποξηραμένα φρούτα που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό
Κετογονική δίαιτα για καύση λίπους και αδυνάτισμα -Ποιες τροφές απαγορεύεται να φάμε