Βάλτε τα παπούτσια σας και ξεκινήστε να κινείστε, καθώς αυτή η φυσική άσκηση – σύμφωνα με νεότερες έρευνες – έχει αναλγητική δράση κατά του χρόνιου πόνου
Οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αγχολυτικό φάρμακο και να χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για την υπέρταση. Επιπλέον, φαίνεται ότι η άσκηση έχει εξίσου ευεργετική δράση για τον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE.
Σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα που παρουσιάστηκαν, οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο. Αυτό υποδηλώνει ότι όσο περισσότερη άσκηση πραγματοποιούν, τόσο μικρότερος είναι ο χρόνιος πόνος που αντιμετωπίζουν.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα Νορβηγών ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 10.000 ενήλικες συμμετέχοντες σε μια μεγάλη πληθυσμιακή έρευνα. Η έρευνα περιλάμβανε δύο διαφορετικούς γύρους, από το 2007 έως το 2008 και από το 2015 έως το 2016.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητας και εκτίμησαν την ανοχή τους στον πόνο. Για να μελετηθεί η ευαισθητοποίηση και το κατώφλι του πόνου, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα πείραμα όπου βύθισαν το χέρι τους σε κρύο νερό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας εμφάνισαν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο σε σχέση με εκείνους που ζούσαν καθιστική ζωή μεταξύ των δύο γύρων της μελέτης. Αυτό υποδηλώνει ότι η συνεχής σωματική δραστηριότητα συνδέεται με αυξημένη αντοχή στον πόνο.
Το υπάρχον ερευνητικό υλικό υποδεικνύει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση ή πρόληψη του χρόνιου πόνου. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες περιορίζονται σε μικρές ή στενά καθορισμένες ομάδες. Με τη χρήση ενός μεγαλύτερου δείγματος συμμετεχόντων, οι ερευνητές είναι πλέον πιο βέβαιοι ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη μέθοδο για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.
Περαιτέρω μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν υπάρχει κάποια αιτιώδης σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ανοχής του πόνου και ενδεχομένως να αποκαλύψουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον χρόνιο πόνο. Η συνεχής έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω ενδείξεις και κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο.
«Ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε να κάνετε ως μορφή άσκησης, το κλειδί για να μην πονάτε είναι να παραμείνετε δραστήριοι!» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Anders Årnes από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας στο Tromsø.
Ανήλικος επιτέθηκε με γροθιές σε τετραπληγική γυναίκα στην Πάρο
Ο καιρός σήμερα – Συννεφιά και τοπικές μπόρες
Πως η vegan διατροφή μας προστατεύει από την κακή χοληστερόλη – Τι δείχνουν νέες έρευνες