Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι
Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά

1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 αβγά
1/4 φλ. τσαγιού γάλα
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό
Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαφρύ και βελούδινο μείγμα.

Βήμα 2
Προσθέστε τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε, επίσης, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ.

Βήμα 3
Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, λίγο λίγο τη φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να έχετε μια μαλακή, αλλά όχι κολλώδη, ζύμη.

Βήμα 4
Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο 30 λεπτά. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 5
Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, αλευρώστε ελαφρώς μία καθαρή επιφάνεια και πλάστε τα κουλουράκια σε πλεξούδες.

Βήμα 6
Τοποθετήστε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αλείψτε με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε με το σουσάμι (προαιρετικά).

Βήμα 7
Ψήστε τα κουλουράκια για 15- 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια απόχρωση.

Βήμα 8
Αφήστε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.