22.4 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Παραλύει η χώρα αύριο – Αναλυτικά τι θα ισχύσει για σχολεία, ΜΜΜ και άλλους κλάδους

Must read

Απεργία 16 Μαρτίου: Την Πέμπτη προχωρά σε 24ωρη απεργία η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωσή της που αφορά τα σχολεία, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) επισημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν «μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3» και καλεί τους εκπαιδευτικούς να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι αν και την Τρίτη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από αγωγή που κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο,  έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία, η ΑΔΕΔΥ απάντησε με “σκληρή” ανακοίνωση ότι η απεργία θα γίνει κανονικά.

 

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την ίδια στιγμή, μεγάλη συμμετοχή στην απεργία αναμένεται και από τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (λεωφορεία), το οποίο αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία της Πέμπτης με στάσεις εργασίας.

Η στάση θα είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, δηλαδή τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά από τις 9:00 έως τις 21:00.

Με τον τρόπο αυτόν θα εξυπηρετηθούν και οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Επιπλέον, λόγω της απεργίας που κήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια, καθ’ όλο το 24ωρο, ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Μετρό Τραμ Τρόλει

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες.

Το αργότερο μέχρι αύριο αναμένονται ανακοινώσεις από τα σωματεία εργαζομένων στο μετρό, στο τραμ και στα τρόλεϊ. Να σημειωθεί ότι τα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων στο μετρό θα πραγματοποιηθούν αύριο – επομένως αύριο αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις.

Χωρίς τρένα και σιδηρόδρομο

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, απαιτώντας παράλληλα να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών.

Απεργία στα πλοία

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της 16ης Μαρτίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με συνέπεια τα πλοία να παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια.

Η απεργία αρχίζει στις 00.01 της 16ης Μαρτίου και θα λήξει στις 24.00, όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΝΟ.

Απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 16 Μαρτίου θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ).

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωση περί συμμετοχής στην απεργία για τα Τέμπη εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε για την Πέμπτη 16 Μαρτίου η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Απεργούν οι δικηγόροι στην Αθήνα

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης για την τραγωδία στα Τέμπη και την αποχή από τις δικαστικές αίθουσες αποφάσισε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη παράσταση των προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα delivery και οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση καλεί την Πέμπτη τους διανομείς η ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου).

«Την Πέμπτη 16 Μάρτη απεργούμε και διαδηλώνουμε στο κέντρο της Αθήνας. Καλούμε στις 12:00 συγκέντρωση στα Χαυτεία (Αιόλου και Πατησίων). Δίνουμε προσυγκέντρωση στις 11:00 στα γραφεία του σωματείου μας, Σκυλίτση 10» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Επιπλέον, στην απεργία καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. «Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών είναι το ΠΡΩΤΟ μέλημα της πολιτείας και θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο και στα Τέμπη φάνηκε ότι δεν είναι» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους. Η ΠΟΕΕΤ καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση της Πέμπτης.

Στις 11:00 οι κεντρικές συγκεντρώσεις – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανελλαδικής γενικής απεργίας για τα Τέμπη θα γίνει στις 11 το πρωί της Πέμπτης στο Σύνταγμα.

Η ΓΣΕΕ τονίζει πως «ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη».

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ.

«Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», συμπληρώνει.

«Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά […] Η πολιτεία αν μη τι άλλο οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε απεργία στο Δημόσιο καλεί η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της και σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη (16/3), ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτήν των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ. «Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, καλεί τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τουλάχιστον 57 νεκροί και οι 4 τραυματίες, που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ να κρατηθούν στη ζωή, δεν αφήνουν την οργή να κοπάσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στη συνέχεια προστίθεται: «Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων».

Όπως επισημαίνουν,

«Απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:

Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
Δημόσιες, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.
Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.
Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.
Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.
Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.
Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας».

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα