Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιούργησε τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο!
Μάλιστα ο συγκεκριμένος επεξεργαστής λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο επεξεργαστής βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων, που επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες και αξιοποιεί πρωτότυπες τεχνικές εκπαίδευσης Νευρωνικών Δικτύων.
Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50GHz και με δυνατότητα κατανάλωσης ενέργειας 10 φορές χαμηλότερη από τους σύγχρονους GPU επεξεργαστές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Μεταδιδακτορικού ερευνητή στο τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ, Μιλτιάδη Μόραλη-Πέγιου, υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια για την κατασκευή υπολογιστικών συστημάτων με εναλλακτικούς τρόπους, καθώς οι τεχνολογίες μικροηλεκτρονικής έχουν φτάσει στα όρια τους ως προς το μέγεθος των ηλεκτρονικών τρανζίστορ.
Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι η χρήση του φωτός ως αντίστασης στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το φως είναι πιο γρήγορο από το ηλεκτρικό ρεύμα και δεν προκαλεί παρεμβολές στα ολοκληρωμένα οπτικά κυκλώματα.
Η χρήση του φωτός στην υλοποίηση των πράξεων πολλαπλασιασμού και πρόσθεσης επιτρέπει στους επεξεργαστές να λειτουργούν σε ταχύτητες πολλαπλάσιες από τους σημερινούς GPU επεξεργαστές της NVIDIA και TPU της Google, και έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί δεδομένα με τη μορφή φωτός για την υλοποίηση βαθιών νευρωνικών δικτύων, που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ανθρώπινων νευρώνων στο πεδίο της υπολογιστικής επεξεργασίας, με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη επεξεργασία της πληροφορίας.
Τον περασμένο Μάρτιο, στο μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο οπτικών επικοινωνιών (Optical Fiber Communication) που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α., παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας τριών υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, με την επίβλεψη του καθηγητή τους.
Οι τρεις αυτοί υποψήφιοι διδάκτορες, Απόστολος Τσακυρίδης, Γεώργιος Γιαμουγιάννης και Χρήστος Παππάς, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 350 φοιτητές από όλο τον κόσμο για το OFC Corning Student Award, ένα εγνωσμένου κύρους διεθνές βραβείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις υποψήφιοι διδάκτορες ήταν από τους επτά φιναλίστ του διαγωνισμού, και οι μελέτες τους αφορούσαν την επεξεργασία πληροφοριών με χρήση του φωτός, μια ανερχόμενη τεχνολογία που υπόσχεται πολλά πλεονεκτήματα.
Γλυκά Νερά: «Αυτός το έκανε» – Ο διάλογος των αστυνομικών για τον πιλότο
Μετά τις «Δήμητρες» του Βαρουφάκη, στα… τοπικά νομίσματα Τσακαλώτου
Ποια σοβαρή πάθηση μπορεί να κρύβει ο πόνος στη μέση και η πρωινή δυσκαμψία στους νέους
Λέσβος – Μαθητές κατασκεύασαν αεροπλάνο που ανιχνεύει πυρκαγιές!