Σήμερα φαίνεται πως η ανησυχία σχετικά με την κατάχρηση ουσιών (αλκοόλ και ναρκωτικών) από βετεράνους στην Αμερική έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχουν περισσότεροι από 2.2 εκ. ενεργοί στρατιώτες και 23.4 εκ. βετεράνοι πολέμου στη χώρα. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που προσπαθούν να τους βοηθήσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η καθηγήτρια ψυχιατρικής και Ελληνίδα της ομογένειας, Ισμήνη Πετράκη, η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο 2021 David M. Worthen Career Achievement Award και στην οποία είναι αφιερωμένο το συγκεκριμένο άρθρο.
Βετεράνοι και εξάρτηση
Για τους βετεράνους πολέμου που επιστρέφουν στην πατρίδα τους είναι πολύ δύσκολο το να προσαρμοστούν ξανά στον προηγούμενο τρόπο ζωής τους. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder), εξαιτίας της τραυματικής εμπειρίας του πολέμου και, φυσικά, η εξάρτηση δεν επιλύει, αλλά εντείνει τα ψυχικά προβλήματα.
Άλλοι αντιμετωπίζουν σωματικά τραύματα και ορισμένοι αποκτούν εξάρτηση από τα φάρμακα που συνταγογραφούν για εκείνους οι γιατροί. Είναι προφανές πως οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται εξειδικευμένη και εκτεταμένη φροντίδα προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν φυσιολογικά τις ζωές τους.
Το VA Connecticut Healthcare System (VACHS) στο οποίο η ομογενής καθηγήτρια ψυχιατρικής, Ισμήνη Πετράκη, είναι διευθύντρια της Γραμμής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από τον Ιούλιο του 2010, βοηθά τους βετεράνους να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, ακριβώς αυτού του είδους τα προβλήματα, αλλά και να επανενταχθούν στην κοινωνία.
Σχετικά με την Ισμήνη Πετράκη
Εκτός του προαναφερθέντος ρόλου της, η Ισμήνη Πετράκη είναι καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale, αλλά και Διευθύντρια του Addiction Psychiatry Residency στην ίδια Σχολή. Πριν το 2010 υπήρξε Διευθύντρια του Substance Abuse Treatment Program του VACHS, μέχρι το 1996.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα εξής: Αρχικά, στο να εντοπίσει τις σωστές θεραπείες για τους ανθρώπους που έχουν λάβει «διπλή διάγνωση» (το dual diagnosis αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιον εθισμό, αλλά παράλληλα έχουν και κάποια ψυχική πάθηση ή συμπεριφορική διαταραχή). Κατά δεύτερον, να κατανοήσει τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που υπάρχουν πίσω από την εξάρτηση από το αλκοόλ.
Πριν από την πιο πρόσφατη επιτυχία της, η καθηγήτρια ψυχιατρικής της ομογένειας ήταν επικεφαλής της έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Yale για τη μελέτη φαρμακευτικών θεραπειών για βετεράνους που αντιμετωπίζουν εθισμό σε οπιοειδή και για την οποία η Σχολή έλαβε 40 εκ. δολάρια από δωρεές. Επικεφαλής ήταν και η Δρ. Σάντρα Σπρίνγκερ (Sandra Springer).
Οι δύο επιστημόνισσες τόνισαν πως η συγκεκριμένη μελέτη θα ήταν η πρώτη που θα αξιολογούσε τη συγκριτική αποτελεσματικότητα δύο τύπων βουπρενορφίνης (buprenorphine) για βετεράνους με εθισμό σε οπιοειδή.
Τα οπιοειδή οδηγούν καθημερινά πολλούς ανθρώπους στο θάνατο (λόγω υπερβολικής δόσης) και αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν επηρεάζει μόνο βετεράνους, αλλά και απλούς πολίτες.
Η ομογενής καθηγήτρια ψυχιατρικής βραβεύεται
Η ομογενής καθηγήτρια ψυχιατρικής, με μακρά πορεία στον τομέα της, έλαβε πρόσφατα το βραβείο 2021 David M. Worthen Career Achievement Award για την τεράστια συμβολή της στην επιστήμη της. Η προσφορά της επηρέασε σημαντικά και συνέβαλε στην εκπαιδευτική αποστολή του VHA. Η ομογενής Ισμήνη Πετράκη έχει εργαστεί ώστε να βελτιώσει και να διαδώσει τις καλύτερες εκπαιδευτικές πρακτικές στην Ψυχιατρική της Εξάρτησης, αλλά και τη σύνδεσή της με το νέο πεδίο, Addiction Medicine.
Έχει κληθεί να συμμετάσχει σε πολυάριθμες εθνικές επιτροπές εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα στο Accreditation Council for Graduate Medical Education και το American Academy of Addiction Psychiatry.
Η καθηγήτρια ψυχιατρικής έχει κληθεί επίσης από το American Board of Psychiatry and Neurology (ABPN) για να συμμετάσχει σε εθνικές επιτροπές εξεταστών, αλλά και να γράψει ερωτήσεις για τις εθνικές, γραπτές εξετάσεις επάρκειας του ABPN.
Το ακαδημαϊκό της έργο επικεντρώνεται σε ζητήματα εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό προγράμματος σπουδών για την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση το οποίο έγινε εθνικό μοντέλο εκπαίδευσης.
Η συμβολή της Πετράκη ήταν καθοριστική για τη σύναψη συμφωνίας με το Υπουργείο Άμυνας (DoD), το VA και το Yale σχετικά με την εκπαίδευση ψυχιάτρων εν ενεργεία στην υποτροφία του ψυχιάτρου εθισμού του VA Connecticut Healthcare System, καλύπτοντας ένα σημαντικό επιστημονικό κενό, γιατί το DoD δεν διαθέτει ειδικότητα ψυχιατρικής εθισμού.
Οι επιτυχίες της ομογένειας συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους. Είτε στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, είτε στην τεχνολογία, είτε στην ιατρική, οι Έλληνες του εξωτερικού συνεχίζουν να διαπρέπουν.