27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Κώστας Σπηλιάδης: Τα 9 εστιατόρια Milos και η διεθνής επιτυχία

Must read

Ο γνωστός σεφ και επιχειρηματίας, Κώστας Σπηλιάδης έχει διανύσει μια πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως success story.

Χωρίς να συμβιβάζεται με οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα, με δημιουργικό πνεύμα και ευφυΐα, κατάφερε να «σαρώσει» στον κόσμο της διεθνούς γαστρονομίας.

Ίδρυσε τα επιτυχημένα εστιατόρια Milos, μια αυτοκρατορία, όπως την χαρακτηρίζει η New York Times, η οποία εκτείνεται από το Μόντρεαλ, μέχρι τη Νέα Υόρκη (με 2 εστιατόρια), την Αθήνα, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι, το Λονδίνο, το Μεξικό και προσεχώς το Ντουμπάι.

Η αρχή του ταξιδιού

O Κώστας Σπηλιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από τα Φίλια, ένα χωριό της Πελοποννήσου, και η μητέρα του προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη. Το 1966 φεύγει από τη γενέτειρά του και φτάνει στην Αμερική για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Τα πράγματα, βέβαια, δεν πήγαν ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο. Το πολιτισμικό σοκ ήταν μεγάλο, η πόλη τον έκανε να νιώθει πελαγωμένος και, στην αρχή, του έλειπε αφόρητα το σπίτι του.

Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν επίσης μεγάλες, καθώς, εκτός του ότι οι γονείς του μπορούσαν να του στείλουν περιορισμένα χρηματικά ποσά, ο ίδιος είχε φοιτητική βίζα και, επομένως, δεν μπορούσε να εργαστεί.

Τελικά, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ώστε να βρίσκεται κοντά στον αδελφό του ο οποίος σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

: Ο Κώστας Σπηλιάδης, ιδιοκτήτης των εστιατορίων Milos, κατάφερε να βάλει την ελληνική γαστρονομία στον παγκόσμιο χάρτη, κάνοντας την ομογένεια περήφανη
: Ο Κώστας Σπηλιάδης, ιδιοκτήτης των εστιατορίων Milos, κατάφερε να βάλει την ελληνική γαστρονομία στον παγκόσμιο χάρτη, κάνοντας την ομογένεια περήφανη

Το πέρασμα στον Καναδά

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα ήταν υπό το καθεστώς της χούντας. Ο Κώστας Σπηλιάδης, τάχθηκε με ένταση εναντίον της, παρά το γεγονός ότι η φοιτητική του βίζα απαγόρευε τέτοιες πολιτικές δράσεις.

Ύστερα, από τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο, χωρίς να έχει πάρει το πτυχίο του (παρά το γεγονός ότι θαύμαζε το ακαδημαϊκό περιβάλλον εκεί), κινδυνεύοντας να μην καταφέρει να ανανεώσει το διαβατήριό του και μην μπορώντας να επιστρέψει στην πατρίδα του (καθώς φοβόταν πως θα μπορούσε να συλληφθεί ή να τον στρατολογήσουν), έφυγε για το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου συνδέθηκε με την εκεί κοινότητα της ελληνικής ομογένειας που τασσόταν επίσης κατά της χούντας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την καινούργια μετακίνηση έπαιξε και το γεγονός ότι η ελληνική καταγωγή εκείνα τα χρόνια δεν ενέπνεε καμία εκτίμηση ή σεβασμό, ενώ ο Καναδάς είχε μια άλλη, πολυπολιτισμική, φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Ο Κώστας Σπηλιάδης ολοκλήρωσε εκεί τις σπουδές του και συνέβαλε στη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Centre-Ville. Το 1979 ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο της γαστρονομίας, ιδρύοντας το πρώτο από τα εστιατόρια Milos.

 

Ο Κώστας Σπηλιάδης ιδρύει τα εστιατόρια Milos

Ο Κώστας Σπηλιάδης ιδρύει τα εστιατόρια Milos
Ο Κώστας Σπηλιάδης ιδρύει τα εστιατόρια Milos

Ο Κώστας Σπηλιάδης δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της μαγειρικής σε μια εποχή που είχαν αρχίσει να επικρατούν καινοτομίες, όπως εκείνη της μοριακής γαστρονομίας, και οι σεφ αμφισβητούσαν τις παραδόσεις.

Ωστόσο, το σημαντικότερο για τον κ. Σπηλιάδη ήταν να αναδείξει την ελληνική κουλτούρα και να αποδείξει πως η ελληνική κουζίνα δεν ήταν αυτό που όλοι είχαν μέχρι τότε στο μυαλό τους (κατά βάση, το σουβλάκι και τα λαδερά φαγητά).

Επιθυμούσε να δώσει βάση στην απλότητα, στην υψηλή ποιότητα των υλικών και στα φρέσκα προϊόντα, με έμφαση στα θαλασσινά, επομένως δεν ακολούθησε τις τάσεις της εποχής.

Επίσης, ήταν σημαντικό για εκείνον να διατηρήσει την παράδοση της ελληνικής κουζίνας στο φαγητό του, εμμένοντας στην αυθεντικότητά της και να αποδείξει πως οι Έλληνες μπορούν να δημιουργήσουν φαγητό υψηλής ποιότητας.

Ο κ. Σπηλιάδης δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του στα εστιατόριά του. Πάντα μπορεί να κάνει μια ξαφνική εμφάνιση για να επιθεωρήσει την κουζίνα ή τη σάλα. Και αλίμονο αν και η παραμικρή λεπτομέρεια δεν είναι στην εντέλεια. Όπως αναφέρει ο ίδιος στους Times: «Απαιτώ την τελειότητα, επειδή η κουλτούρα μου απαιτεί την τελειότητα».

Σήμερα, συνεχίζει να δουλεύει ακούραστα, χωρίς σταματημό, και προσπαθεί να διατηρεί οικογενειακές αξίες στα εστιατόριά του, αν και όσο περισσότερο μεγαλώνει η επιχείρησή του, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η προσπάθεια.

Μέσα στα πλάνα του είναι να δημιουργήσει μια Ακαδημία ελληνικής γαστρονομίας στα Κύθηρα τα οποία αγαπά πολύ.

Όπως αναφέρουν οι Times, ο κ. Σπηλιάδης είναι καλλιεργημένος, με μια ρομαντική και καλλιτεχνική πλευρά, αγαπά πολύ τα εγγόνια του και, φυσικά, την Ελλάδα. Σκοπός του είναι να συνεχίσει να προάγει με κάθε δυνατό τρόπο την ελληνική γαστρονομία και αποτελεί έμπνευση για την ελληνική ομογένεια.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα