36.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Γονική άδεια νόμου 4808/2021 – Τι ισχύει και ποιοι γονείς τη δικαιούνται

Must read

Ο νέος εργασιακός νόμος 4808/2021 στην Ελλάδα προβλέπει μια σειρά από δικαιώματα για τους εργαζόμενους γονείς σχετικά με την άδεια σχολικής παρακολούθησης των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα:

  • Όλοι οι εργαζόμενοι γονείς, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, δικαιούνται αυτή την άδεια.
  • Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
  • Η άδεια χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής ή μαθήτρια.
  • Η άδεια δεν επηρεάζει τις αποδοχές του εργαζόμενου και δεν συμψηφίζεται με άλλες άδειες.
  • Οι γονείς μπορούν να απουσιάζουν για ορισμένες ώρες ή για ολόκληρη την ημέρα.
  • Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς εργάζονται, μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα χρησιμοποιήσει την άδεια ή αν θα την χρησιμοποιήσουν και οι δύο, με τον συνολικό χρόνο να μην υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες.
  • Εάν υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από άλλους νόμους ή συλλογικές συμβάσεις, τότε αυτές εφαρμόζονται.
  • Η άδεια αφορά επίσης τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο, που είναι πλέον διετής για τα νήπια που συμπληρώνουν τέσσερα έτη έως την 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής.
  • Η άδεια επεκτείνεται και στους γονείς παιδιών με αναπηρίες που φοιτούν σε ειδικές δομές εκπαίδευσης ή παρακολουθούν προγράμματα σε κέντρα φροντίδας και απασχόλησης.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς.

Νόμος 4808/2021 – ΦΕΚ Τεύχος A 101/19.06.2021
Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις.

Άρθρο 38
Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου

1. Εργαζόμενοι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, έχουν δικαίωμα για κάθε παιδί, ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς και γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του τέκνου, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (κδαπ ΑμεΑ) και ειδικά εκπαιδευτήρια, να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και μετά από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα, από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, κάθε ημερολογιακό έτος, με σκοπό να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, για την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης και της εν γένει παρουσίας τους.

[Βήμα-Βήμα Οδηγίες] Πιο εύκολο από ποτέ – Δες πόσα ένσημα έχεις μόνο με τον ΑΜΚΑ σου!

Ρυθμίστε το έντερο, ρίξτε την πίεση και δυναμώστε τα οστά σας με αυτό το γλυκό σνακ!

Οι τρεις φάσεις της κακοκαιρίας – Ποιες περιοχές θα σαρώσουν οι καταιγίδες στην Αττική (χάρτες)

Θρασύτατοι οι διακινητές μεταναστών, τους περνούν μέσα από τα καμένα στον Έβρο και το διαφημίζουν!

Προστατεύοντας το Επιχειρηματικό σας Απόρρητο  – Η Υπηρεσία Εμπιστευτικής Καταστροφής Αρχείου της GreenFence προσφέρει ασφάλεια και περιβαλλοντική υπευθυνότητα

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα