18.2 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Εκλογές 2023 – Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις – Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Must read

Στην προεκλογική περίοδο, στην τελευταία στροφή και λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, καταγράφεται από όλες τις δημοσκοπήσεις καθαρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βλέμμα των κομματικών επιτελείων και των εταιριών δημοσκοπήσεων στρέφεται προς τους περίπου 450.000 νέους, των οποίων οι διαθέσεις δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί, καθώς και προς τη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων που ανέρχεται σε περίπου 10%. Αυτοί θα καθορίσουν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και θέλουν τα θετικά μηνύματα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις να αποτυπωθούν στην κάλπη. Έτσι, η ΝΔ θα έχει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκτήσει το “εισιτήριο” αυτοδυναμίας στις δεύτερες, επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουλίου.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει συνεχής αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να προκαλέσει έκπληξη και να πάρει την πρώτη θέση τη νύχτα της 21ης Μαΐου. Ως παράδειγμα, αναφέρουν τις πολλές φορές που οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν και επιμένουν ότι υπάρχει ένα ποσοστό που διαφεύγει της προσοχής. Επίσης, επισημαίνουν τη συνεχή τάση των δημοσκοπήσεων να αναγράφουν ποσοστά μικρότερα από αυτά που πραγματικά λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν την αναντιστοιχία των μετρήσεων με το κλίμα που εισπράττουν στις περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και υποψηφίων βουλευτών ανά την επικράτεια.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 6,7 μονάδες. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,3%, το ΚΚΕ στο 6,1%, η Ελληνική Λύση στο 3,7%, το ΜέΡΑ25 στο 3,5%. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 34,7-38,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 27,3-31,3%. Το ΠΑΣΟΚ από 7,8% έως 9,8%, το ΚΚΕ από 5,9%-7,9%, η Ελληνική Λύση από 2,7%-4,5%, το ΜέΡΑ25 από 2,6%-4,4% και άλλο κόμμα από 9,7%-12,7%.

Προβάδισμα της ΝΔ έδειξαν και οι τρεις δημοσκοπήσεις που βγήκαν το περασμένο σαββατοκύριακο, από 4,5 μονάδες της Prorataγια την Εφημερίδα των Συντακτών έως 6,5 μονάδες της GPOγια τα Παραπολιτικά και 6,7 μονάδες της Marcγια το Πρώτο Θέμα. Δεν έκρυβε εκπλήξεις η έρευνα της MRBγια το Newsbombη οποία δείχνει την διαφορά των δύο κομμάτων στις 5 μονάδες.

Ειδικότερα, στην έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,3%, ΤΟ ΠΑΣΟΚ 9,2%, το ΚΚΕ 6,6%, η Ελληνική Λύση 3,3% και το ΜέΡΑ 25 3,6%.Στην ίδια δημοσκόπηση το 37,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 27,1% στον Αλέξη Τσίπρα. Στο 30,2% ανέρχεται το ποσοστό όσων αδιαφορούν για τον νικητή ανάμεσα στους δύο μονομάχους, ενώ 5% δεν απάντησε.

Υπεροχή της ΝΔ καταγράφει και δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, παρά το γεγονός ότι το 53% λέει όχι σε μια νέα 4ετία Μητσοτάκη. Η ΝΔ προηγείται με 4,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,5%, έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9,5, το ΚΚΕ 7%, η Ελληνική Λύση3 και το ΜέΡΑ 25 3,5%. Μεταξύ των δύο διεκδικητών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα 5 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον επόμενο πρωθυπουργό.

Διεύρυνση της διαφοράς των δύο κομμάτων καταγράφει και η δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά με τη ΝΔ να προηγείται με 6,1 μονάδες.Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,3, ΤΟ ΠΑΣΟΚ 9,2, ΤΟ ΚΚΕ 6,6, Η Ελληνική Λύση 3,3 και το ΜέΡΑ 25 3,6%. Στην ίδια έρευνα οι πολίτες απαντούν αρνητικά στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για σχηματισμό κυβέρνησης με πρόσωπο κοινής αποδοχής, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία με ποσοστό 73,9% δηλώνει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός. Το 20,9% θα δεχόταν άλλο πρόσωπο για τον ρόλο αυτό.

Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, της MRB για λογαριασμού του Newsbombη διαφορά των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στις 5 μονάδες. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,7%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,5, το ΚΚΕ στο 5,8, η Ελληνική Λύση στο 3,5 και το ΜέΡΑ 25 στο 3,4. Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου κυμαίνεται το 13,4%. Στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ φτάνει στο 34,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,1% το ΠΑΣΟΚ στο 10,5%, το ΚΚΕ στο 7,1, η Ελληνική Λύση στο 4,7 και το ΜέΡΑ 25 στο 4,6%.

Στις 6,6 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Rass για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2%, το ΠΑΣΟΚ 9,8%, το ΚΚΕ 7,7%, το ΜέΡΑ25 3,2% και την Ελληνική λύση 2,7%. Στο ερώτημα για το ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 24,1 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 49,1% έναντι 25% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπερέχει συντριπτικά στην παράσταση νίκης. Στην έρευνα της Marc η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με ποσοστό 64,6, ενώ μόλις το 22,4% βλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην έρευνα της MRB το 60,7% βλέπει νίκη της ΝΔ και το 17,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παράσταση νίκης σύμφωνα με την έρευνα της Rass, το 71,1% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ και το 17,4% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έλληνας συνελήφθη στις ΗΠΑ για συνομωσία, λαθρεμπόριο και μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους

Mυστήριο με την οσμή αερίου σε περιοχές της Αθήνας – Τι μπορεί να συμβαίνει

Συναγερμός για τα γλυκαντικά από τον ΠΟΥ: Και η στέβια στη λίστα με τις ύποπτες ουσίες για καρκίνους και διαβήτη

Πως ο λέκτορας του ΑΠΘ δηλητηρίασε τη γυναίκα του – Το χρονικό της γυναικοκτονίας

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα