13.6 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

“Μπόνους” για όσους πολίτες καταγγέλουν φοροδιαφυγή – Πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα

Must read

Μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα τίθεται σε ισχύ και προσβλέπει στη μείωση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Έχουμε να κάνουμε με την πλατφόρμα “Καταγγελίες πολιτών”, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr).

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο μενού “Εφαρμογές” και στην υποκατηγορία “Δημοφιλείς Εφαρμογές” υπάρχει η επιλογή “Καταγγελίες Πολιτών”.

Αυτή η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν καταγγελίες και πληροφορίες είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

  1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
  2. Φορολογικές παραβάσεις
  3. Τελωνειακές παραβάσεις

Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω αυτής της πλατφόρμας ανακατευθύνονται αυτόματα, ανάλογα με το θέμα τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω έρευνα.

Επίσης, στις περιπτώσεις που οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ανακατευθύνονται και εκεί.

Αυτή η πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της λαθρεμπορίας και των φαινομένων διαφθοράς, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών. Επιπλέον, παρέχει αρκετά οφέλη:

  1. Εξοικονομεί πόρους μέσω της αυτοματοποίησης της διαδικασίας ταξινόμησης των πληροφοριών.
  2. Βελτιώνει τη διαφάνεια στη διαχείριση των πληροφοριών μέσω της συστημικής καταγραφής και παρακολούθησής τους.
  3. Παρέχει στην ΑΑΔΕ πληροφορίες σχετικά με τα είδη και τις τάσεις των παραβατικών συμπεριφορών.
  4. Επιτρέπει τη χρήση των πληροφοριών σε συνδυασμό με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για τη διενέργεια στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων.

Αυτή η πλατφόρμα παρουσιάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, σε παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του υφυπουργού, Χάρη Θεοχάρη, και της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Μαρίας Ψύλλα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Σήμερα η ΑΑΔΕ κάνει δύο βήματα μπροστά. Ένα βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού και ένα βήμα για την αντιμετώπιση της παρανομίας, της φοροδιαφυγής. Σε σχέση με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό είναι σημαντικό ότι προχωρεί πια αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ψηφιακή πλατφόρμα για τις καταγγελίες σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Και δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία ψηφιακού εκσυγχρονισμού της ΑΑΔΕ. Υπάρχουν και άλλες πολλές. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε η σχετική πλατφόρμα για τη λήψη ψηφιακά του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας.

Η φοροδιαφυγή επίσης είναι μια μεγάλη μάχη τόσο για την ΑΑΔΕ, όσο φυσικά και για την κυβέρνηση. Η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής είναι από τις πιο βασικές πρωτοβουλίες, όχι μόνο του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης αυτή την τετραετία. Έχουμε μάλιστα σχετικό νομοσχέδιο αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με πολλές και διαφορετικές πρωτοβουλίες, γιατί το θέμα θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε ολιστικά. Μια από τις πρωτοβουλίες, σχετίζεται με αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε. Και είναι η επιβράβευση του πολίτη όταν επωνύμως καταγγέλλει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι η λεγόμενη “e-appodixi”. Αλλά βεβαίως υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες. Η γενίκευση των mydata, η υποχρεωτικότητα για όλους. Φυσικά στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση συζητάει και ένα καινούργιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δίκαιο, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρχουν -όπως συμβαίνει σήμερα- εργοδότες, οι οποίοι να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι ο υπάλληλός τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο φυσικά της κοινωνίας αλλά και όλους εκείνους τους πολλούς πάντως ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».

Νέος σεισμός 3 ρίχτερ κοντά στο Ξυλόκαστρο

Καιρός – Με υψηλές θερμοκρασίες μας αποχαιρετά ο Οκτώβρης. Ο Νοέμβριος φέρνει βροχές και καταιγίδες

Πώς μπορείς να ελέγξεις τις ηλεκτρονικές συσκευές των παιδιών σου

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα