Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Η μυρωδιά του πορτοκαλιού, της κανέλας και του γαρύφαλλου γεμίζει το σπίτι, ενώ η γεύση τους είναι πραγματικά αξεπέραστη. Αν θέλεις να φτιάξεις μελομακάρονα εύκολα και χωρίς δυσκολίες, δοκίμασε τη συνταγή που ακολουθεί – είναι απλή, γρήγορη και πάντα πετυχαίνει!
Υλικά (για περίπου 40 μελομακάρονα)
Για τη ζύμη
1 φλ. σπορέλαιο
½ φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. ζάχαρη
1 φλ. χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ φλ. κονιάκ (προαιρετικό αλλά δίνει άρωμα)
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
4–5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου – όσο πάρει η ζύμη, να μην κολλάει)
Για το σιρόπι
1½ φλ. μέλι
1 φλ. ζάχαρη
1½ φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας
1 κομμάτι λεμόνι
Για το σερβίρισμα
1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λεμόνι σε κατσαρολάκι.
Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε για 2–3 λεπτά.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο για να πετύχει το μέλωμα.
2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα λάδια, τη ζάχαρη, τον χυμό, το ξύσμα και τα μπαχαρικά.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι (θα αφρίσει).
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά – δεν ζυμώνουμε πολύ για να μην σκληρύνουν.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και να μην κολλάει.
3. Πλάθουμε και ψήνουμε
Πλάθουμε μικρά οβάλ κομμάτια.
Πιέζουμε την επιφάνεια με πιρούνι ή τρίφτη για να κάνουν σχέδιο και να τραβήξουν καλύτερα το σιρόπι.
Ψήνουμε στους 170°C για 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
4. Μελώνουμε
Μόλις βγουν ζεστά από τον φούρνο, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 10–15 δευτερόλεπτα.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και λίγη κανέλα.
Συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα
Μην παραζυμώσεις τη ζύμη. Γίνονται σκληρά.
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο για να πετύχουν.
Αν τα θέλεις πιο σιροπιαστά, άφησέ τα λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω.
Προσθέσε λίγο μέλι ακόμα στο τέλος για ωραία γυαλάδα.













