Το τρόφιμο που κατέχει έναν χώρο πάντα στην κουζίνα μας και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της κατάθλιψης, είναι γεγονός πως δεν είναι ευρέως γνωστό στον περισσότερο κόσμο.
Πολλές φορές, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική μας υγεία, όχι μόνο τη σωματική μας κατάσταση. Είναι, επομένως, αναγκαίο να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή μας, καθώς οι τροφές αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής μας, πέραν της απλής επιβίωσης.
Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε μια έρευνα στο Journal of Affective Disorders που περιλαμβάνει μια εκτενή ανάλυση σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Αυτή η έρευνα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης που έχουν διεξαχθεί σχετικά με το θέμα, και περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και την ψυχική υγεία περισσότερων από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ από το 2005 έως το 2016.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα είδη μανιταριών, αλλά αναδεικνύουν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και της μείωσης του κινδύνου κατάθλιψης και του άγχους, όπως προκύπτει από μικρές κλινικές δοκιμές σχετικά με το μανιτάρι Hericium erinaceus.
Εδώ είναι μερικά από τα σημαντικά οφέλη που συνδέονται με την κατανάλωση μανιταριών:
Στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν πόσα μανιτάρια είχαν καταναλώσει τις δύο προηγούμενες ημέρες. Η αξιολόγηση της κατάθλιψης βασίστηκε στις απαντήσεις που παρείχαν οι εθελοντές σε ένα ερωτηματολόγιο υγείας που είχε προετοιμαστεί.
Η παρατηρούμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και της μείωσης της κατάθλιψης ήταν ισχύουσα ανεξάρτητα από κοινωνικούς παράγοντες, οικονομική θέση, ή χρήση φαρμάκων.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα άτομα που ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν μανιτάρια ήταν γυναίκες καυκάσιας καταγωγής με πανεπιστημιακή μόρφωση. Ωστόσο, ο συσχετισμός αυτός παρατηρήθηκε μόνο όταν συγκρίθηκαν οι καταναλωτές μανιταριών με όσους δεν τα συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους.
Συνοψίζοντας, αυτή η μελέτη προσθέτει στην αυξανόμενη λίστα των οφελών που σχετίζονται με την κατανάλωση μανιταριών, όπως δήλωσε ο ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Joshua Muscat, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Ανοιξιάτικος και με… 19άρια μπαίνει ο Φλεβάρης – Τι καιρό περιμένουμε τις επόμενες ημέρες
Οι 3 τροφές που πρέπει να σταματήσεις να τρως αν είσαι πάνω από 40 και θες να αδυνατίσεις
Το φρούτο με τα θρεπτικά συστατικά που δεν θα βρείτε σε άλλη τροφή!