20.5 C
Athens
Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2026

Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης αρχιτέκτονας της τοξικότητας, όχι η ΝΔ

Must read

Σε μία έντονη προεκλογική κόντρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσουκαλάς, άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας περί τοξικότητας. Με δηλώσεις του, ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον «αρχιτέκτονα της τοξικότητας», υποστηρίζοντας σθεναρά ότι η ίδια η στάση και οι πολιτικές του πρωθυπουργού ευθύνονται για την όξυνση του διαλόγου και την παραγωγή ενός αρνητικού κλίματος στο δημόσιο βίο. Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν ως απάντηση σε προηγούμενες αναφορές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι οποίες προσπάθησαν να αποδώσουν ευθύνες στην αντιπολίτευση για τη δημιουργία μιας τέτοιας ατμόσφαιρας. Ο κ. Τσουκαλάς, εστιάζοντας στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, και ιδιαιτέρως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι αυτοί που καλλιεργούν ενεργά την ένταση και την πόλωση, απομακρύνοντας την πολιτική από έναν εποικοδομητικό διάλογο και ωθώντας τη χώρα προς ένα κλίμα δυσπιστίας και αποξένωσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει υιοθετήσει μια στρατηγική που αντί να προωθεί τη συναίνεση και την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων, επικεντρώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση και στην όξυνση της αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, αυτή η προσέγγιση δεν είναι απλώς μια αποτυχία, αλλά μια συνειδητή επιλογή που υπηρετεί συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, οι οποίοι όμως, μακροπρόθεσμα, αποβαίνουν επιζήμιοι για την ελληνική κοινωνία. Η επίκληση του όρου «τοξικότητα» από την πλευρά της κυβέρνησης, ανέφερε, αποτελεί μια προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας και απόδοσης ευθυνών σε άλλους, ενώ οι πραγματικές ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στον ίδιο τον τρόπο διακυβέρνησης και στον τρόπο που ο πρωθυπουργός επιλέγει να ασκεί την πολιτική του, δηλαδή με τρόπο που διχάζει και απομακρύνει.

Ο κ. Τσουκαλάς, θέλοντας να δώσει έμφαση στην κεντρική του θέση, ανέπτυξε περαιτέρω το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός, ως ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, έχει την ευθύνη να θέτει τον τόνο του πολιτικού λόγου. Με αυτόν τον τρόπο, η επιλογή του να υιοθετεί έναν επιθετικό και διχαστικό λόγο, ή να επιτρέπει σε στελέχη του κόμματός του να πράττουν το ίδιο, καθιστά τον ίδιο τον πρωθυπουργό την κύρια πηγή και τον ενορχηστρωτή αυτής της τοξικότητας. Η Νέα Δημοκρατία, αντί να επιχειρεί να αποπροσανατολίσει ή να μεταθέσει τις ευθύνες, θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη των δικών της επιλογών και να επιδιώξει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο, εστιάζοντας σε λύσεις και όχι σε ακρότητες. Η συνεχής προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος έντασης, σύμφωνα με τον κ.

Τσουκαλά, υποδηλώνει αδυναμία αντιμετώπισης των πραγματικών προκλήσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για τοξικότητα συνιστούν μια μορφή επικοινωνιακού παιχνιδιού, το οποίο αποσκοπεί στο να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες. Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ο κορυφαίος πολιτικός άνδρας της χώρας, είναι αυτός που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα και καθορίζει τον τρόπο που διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος. Εάν, λοιπόν, ο διάλογος αυτός χαρακτηρίζεται από τοξικότητα, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κ. Τσουκαλάς, τότε οι ευθύνες είναι πρωτίστως δικές του, και η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων αλλού είναι αβάσιμη και δεν βοηθάει την κατάσταση. Η ανάδειξη του πρωθυπουργού ως «αρχιτέκτονα» αυτής της τοξικότητας, καθιστά σαφές ότι η ευθύνη δεν είναι τυχαία, αλλά προϊόν συνειδητής στρατηγικής.

Κατακλείνοντας, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την εξουσία και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ πράττει με συνέπεια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σιωπήσει μπροστά σε αυτό που θεωρεί ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκαλύπτει και να καταγγέλλει, όταν θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιλέγει την πόλωση αντί της ουσίας. Η αναγνώριση της «αρχιτεκτονικής» της τοξικότητας από τον πρωθυπουργό είναι, κατά τον κ. Τσουκαλά, ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα, βασισμένο στην παρατήρηση της πολιτικής πραγματικότητας και του τρόπου που ασκείται η εξουσία στην Ελλάδα σήμερα. Αυτή η θέση θα συνεχίσει να διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες προσπάθειες η Νέα Δημοκρατία να αποσείσει τις ευθύνες της.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα