30 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Τέλος χρόνου για τα ακαθάριστα οικόπεδα: ΕΔΩ η αίτηση στο gov – Τα βαριά πρόστιμα

Must read

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Τι πρέπει να κάνετε για να μην πληρώσετε πρόστιμο.

Η προθεσμία για την καθαριότητα των ακαθάριστων οικοπέδων και τα πρόστιμα πλησιάζει, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου.

Την Κυριακή άνοιξε η πλατφόρμα στο akatharista.apps.gov.gr (ΕΔΩ) για τις δηλώσεις. Εκείνοι που αφήνουν τα οικόπεδά τους στη μοίρα τους και δεν τα καθαρίζουν απειλούνται με υψηλά πρόστιμα. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωσή τους στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων μέχρι τις 31 Μαΐου 2024.

Μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο πολίτης μπορεί τώρα να υποβάλει αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου του και να καταγγείλει ακαθάριστα οικόπεδα. Επιπλέον, ο δήμος καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Η διαδικασία για τα ακαθάριστα οικόπεδα και τα πρόστιμα

Οι Δήμοι θα έχουν το βάρος του ελέγχου, εντοπίζοντας ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού, ενημερώνοντας τους για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 1.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 54.000 ευρώ.

Αναλυτικά το νέο ΦΕΚ αναφέρει πως «οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, και βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και μέσα σε πάρκα ή άλση, καλούνται να καθαρίσουν τα ακίνητά τους και να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ. Επιπλέον, σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης, τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 54.000 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός των οικοπέδων

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά που βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους.
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ή απόρριψη των υπολειμμάτων καθαρισμού, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η καύση τους, ιδίως κατά την αντιπυρική περίοδο.

Βήμα – βήμα η διαδικασία για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Αρχικά μπαίνετε στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr

Για να εισάγετε μία δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου σας επιλέγετε Υποβολή Δήλωσης.

Στην εισαγωγή δήλωσης επιλέγεται αρχικά αν είστε α) ιδιοκτήτης ή β) επικαρπωτής / μισθωτής / υπομισθωτής.

Στη συνέχεια, εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγετε τον ΚΑΕΚ και πατάτε Αναζήτηση.

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορείτε να συνδεθείτε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, η ψηφιακή υπηρεσία θα συμπληρώσει αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου.

Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), τότε επιλέγετε Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87). .

Εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), μπορείτε να εισάγετε τις συντεταγμένες, Χ και Υ (πρότυπο ΕΓΣΑ’87) ενός σημείου σύμφωνα με τις οδηγίες που μπορείτε να βρείτε εδώ. Στη συνέχεια πατάτε Αναζήτηση.

Θα σας εμφανιστεί το παρακάτω ενημερωτικό μήνυμα:

«Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Το μήνυμα αυτό είναι απλά ενημερωτικό και σημαίνει ότι τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοπέδου (Νομός, Δήμος κλπ.) δεν μπορούν να συμπληρωθούν αυτόματα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και για αυτό θα πρέπει να τα συμπληρώσετε εσείς.

Στο επόμενο βήμα, Στοιχεία Δηλούντος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σας. Σε περίπτωση που κάποια από τα στοιχεία λείπουν μπορείτε να τα εισάγετε.

Στο επόμενο, 3ο , βήμα δηλώνετε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχετε εκτελέσει.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ/ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης θα πρέπει να συναινέσετε στο κείμενο «Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…» καθώς η υποβολή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Τέλος επιλέξτε Υποβολή. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης.

Ταυτόχρονα με την επιτυχή υποβολή, η δήλωση αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.
Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.

Στη σελίδα της Δήλωσης Καθαρισμού και στο πεδίο «Αρχείο Δήλωσης» μπορείτε να προβάλετε τη δήλωση σε μορφή PDF όπως ακριβώς είναι αποθηκευμένη στη θυρίδα του πολίτη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα