Σε ”κόκκινο” συναγερμό συνεχίζουν να βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις μας από το μεσημέρι της Τρίτης.
Τότε η Τουρκία εξέδωσε Navtex για σεισμολογικές έρευνες σε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου που περιλαμβάνει και κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από εκείνη την στιγμή έχει σημάνει συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και την κυβέρνηση. Αργά το βράδυ της Τρίτης η ελληνική πλευρά εξέδωσε διάβημα με το οποίο καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.
Θέση πήρε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το οποίο καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της.
Το γεγονός όμως ότι αναφέρθηκε σε «αμφισβητούμενα» χωρικά ύδατα δεν άρεσε στην ελληνική πλευρά γιατί ακούστηκε για πρώτη φορά η περιοχή σαν αμφισβητούμενη…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Ραγδαίες εξελίξεις: Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο
- Δήλωση-βόμβα Τούρκου αναλυτή: Πιθανή η ανάπτυξη πυραύλων στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου
Από την πρώτη κιόλας στιγμή όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο.

Από την στιγμή της ανακοίνωσης της τουρκικής πλευράς υπήρξε άμεση κινητοποίηση και ανάπτυξη του στόλου στο Αιγαίο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναλάβει τα οκτώ ελληνικά υποβρύχια τα οποία έχουν φτάσει στις ενδεικνυόμενες θέσεις από την πρώτη στιγμή λειτουργώντας ως οι «αθόρυβοι κυνηγοί» που ελέγχουν όλες τις κινήσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου βρίσκονται και δεκάδες τουρκικά πλοία που απέπλευσαν από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και η απόφαση του Ερντογάν για το Oruc Reis.
Το ερευνητικό πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας και ουδείς γνωρίζει αν ο Τούρκος πρόεδρος θα το βγάλει για έρευνες μέχρι και τις 2 Αυγούστου οπότε και λήγει η Navtex.













