25.8 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα 9 πιο υγιεινά τυριά – Πρώτο στη λίστα ένα ελληνικό

Must read

Το τυρί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι συχνά επικρίνεται για τις υψηλές θερμίδες και τα λιπαρά του, τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Υπάρχει μια πληθώρα τυριών, από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Είτε προτιμάτε μαλακά είτε σκληρά τυριά, η επιλογή είναι μεγάλη και ικανοποιεί κάθε γούστο και προτίμηση.

Τα 9 πιο υγιεινά τυριά – Πρώτο στη λίστα ένα ελληνικό

Φέτα
Η φέτα, ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12, σημαντικά για τη νευρολογική λειτουργία, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τον μεταβολισμό και τη σύνθεση του DNA.

Παρμεζάνα
Η παρμεζάνα είναι ένα σκληρό ιταλικό τυρί, ιδανικό για ζυμαρικά και σαλάτες. Είναι χαμηλό σε λακτόζη, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία, και πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σελήνιο και βιταμίνη Β12.

Τυρί Cottage
Το τυρί cottage αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και περιέχει υψηλά επίπεδα σεληνίου, σημαντικού για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και ως αντιοξειδωτικό.

Τσένταρ
Το τσένταρ, χαμηλό σε λακτόζη, είναι γεμάτο με βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α.

Ρικότα
Η ρικότα, το κρεμώδες ιταλικό τυρί, δημοφιλές στη μεσογειακή διατροφή, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α και ασβέστιο, ενώ είναι χαμηλή σε νάτριο.

Ματσέγκο
Το ματσέγκο, ένα παλαιωμένο τυρί από την Ισπανία, είναι χαμηλό σε λακτόζη αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Μπλε τυρί
Το μπλε τυρί περιλαμβάνει τυριά όπως Roquefort, Gorgonzola και Stilton, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μοτσαρέλα
Η μοτσαρέλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12 και περιέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης Α και σεληνίου, ενώ είναι χαμηλή σε νάτριο.

Κατσικίσιο τυρί
Το κατσικίσιο τυρί είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και δεν περιέχει υδατάνθρακες, καθιστώντας το δημοφιλές σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Είναι επίσης πλούσιο σε χαλκό και ριβοφλαβίνη.

Πόση ποσότητα τυριού να καταναλώνετε καθημερινά;

Οι ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας, το μέγεθος του σώματος και τους ατομικούς στόχους υγείας.

Γενικά, τα τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, οπότε η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Οι ειδικοί συστήνουν για ένα μέσο άτομο, χωρίς συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, περίπου τρεις μερίδες τυριού την ημέρα, δηλαδή περίπου 85 γραμμάρια, με προτίμηση στα τυριά χαμηλών λιπαρών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα