25.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Τα 12 φαγητά που τρώνε στην Ικαρία και ζουν μέχρι τα 100

Must read

Στην Ικαρία κρύβεται το μυστικό της καλοπέρασης και της μακροζωίας

 

Ελληνες γιατροί και ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13% των Ικαριωτών στη μελέτη τους ήταν άνω των 80 ετών, σε σύγκριση με περίπου 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού

Το 2009, Έλληνες γιατροί και ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13% των Ικαριωτών στη μελέτη τους ήταν άνω των 80 ετών, σε σύγκριση με περίπου 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού και γύρω στο 4% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι άνθρωποι στο νησί είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 από τους Αμερικανούς.

Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, διάσημη σεφ και ιδιοκτήτρια σχολής μαγειρικής Diane Kochilas, έχοντας οικογενειακές ρίζες από την Ικαρία λέει στο CNBC, ποια είναι τα 12 φαγητά που τρώνε οι Ικαριώτες.

Αναλυτικότερα:

1. Φασόλια και όσπρια

Αυτά είναι από τα βασικά συστατικά του ικαριώτικου τρόπου διατροφής. Η προσθήκη τους στο καθημερινό πρόγραμμα γευμάτων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη μακροζωία και μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αποσύρει σταδιακά το κρέας από τη διατροφή του.

Παραδείγματα:

Ρεβίθια
Γίγαντες
Φακές
Φάβα
2. Σκόρδο
Οι σύγχρονοι Ικαριώτες το λατρεύουν. Η κόρη της Kochilas φτιάχνει ένα χυμό ωμού σκόρδου, τσαγιού βουνού ή φασκόμηλου, τζίντζερ και μελιού, το οποίο καταναλώνει προληπτικά όταν πέφτει η θερμοκρασία ή νιώθει ότι αρχίζει να έχει κρυολόγημα. Πρόκειται για συμβουλή οικογενειακού φίλου, ο οποίος είναι 91 χρονών.

Το σκόρδο κάνει σχεδόν τα πάντα πιο νόστιμα. Γλυκαίνει καθώς μαλακώνει και μαγειρεύεται, προσδίδοντας μια σχεδόν καραμελωμένη γεύση σε πολλά διαφορετικά φαγητά.

3. Σιτηρά
Τα σιτηρά ολικής αλέσεως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής της Ικαρίας.

Παραδείγματα:

• Πλιγούρι
• Farro
• Ζυμαρικά και συγκεκριμένα ολικής αλέσεως, χωρίς γλουτένη, πλούσια σε πρωτεΐνες, ή με βάση τα φασόλια

4. Βότανα
Στην Ικαρία οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα ντουλάπι γεμάτο με αποξηραμένα βότανα, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων εμπεριέχονται στη γνώση που μεταδίδεται από τη μια γενιά στην άλλη.

Παραδείγματα:

Φύλλα δάφνης
Ρίγανη
Αλμυρά
Θυμάρι
Μέντα

5. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι ένα σημαντικό συστατικό στην ελληνική μαγειρική.

Παραδείγματα:

Αμύγδαλα
Φιστίκια Αιγίνης
Καρύδια
6. Ελιές
Οι ελιές αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής από τους προϊστορικούς χρόνους.

7. Ελαιόλαδο
Πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή, και κατ’ επέκταση, τη αποδίδονται της Ικαρίας, αποδίδονται στο ελαιόλαδο.

8. Θαλασσινό αλάτι
Στην Ικαρία, πολλοί άνθρωποι, χρησιμοποιούν θαλασσινό αλάτι που συγκεντρώνεται στις μικρές φυσικές αλυκές που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής του νησιού εδώ και αιώνες. Έχει καλύτερη γεύση από το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο προέρχεται από ορυχεία και είναι επεξεργασμένο σε μεγάλο βαθμό.

9. Μέλι
Η καθημερινή κατανάλωση μελιού είναι ένα από τα μυστικά μακροζωίας των νησιωτών. Το μέλι είναι αντιβακτηριακό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε αντίθεση με τη λευκή ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι στην Ικαρία τρώνε μια κουταλιά κάθε πρωί.

10. Αποξηραμένα φρούτα
Τα σύκα και οι σταφίδες είναι δύο αποξηραμένα φρούτα που η Kochilas βάζει σε κάθε λογής αλμυρά πιάτα, ειδικά σε σαλάτες και πιάτα με ρύζι.

11. Γιαούρτι
Το γιαούρτι αποτελεί μέρος της διατροφής της Ανατολικής Μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το παραδοσιακό γιαούρτι στην Ικαρία παράγεται με κατσικίσιο γάλα και έχει νόστιμη ξινή γεύση και κρεμώδη υφή.

Ωστόσο σε όσους δεν αρέσει το γιαούρτι με κατσικίσιο γάλα, η Kochilas λέει πως το ελληνικό γιαούρτι είναι εξίσου πλούσιο σε προβιοτικά.

12. Φέτα και παρόμοια τυριά
Σχεδόν όλα τα τυριά που φτιάχνουν και τρώνε οι Ικαριώτες παράγονται με γίδινο ή πρόβειο γάλα, όπως η φέτα, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι φυσικά ζυμωμένο.

 

Τα αξιοθέατα στην Ικαρία

 

• Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μουντέ, στις Ράχες Ικαρίας.
• Το Μεγάλο Φράγμα Ικαρίας, στο χωριό Πέζι στη Λαγκάδα.
• Το Οινοποιείο Αφιανές στις Ράχες Ικαρίας. Εκεί θα δοκιμάσεις τα ξακουστά τοπικά κρασιά όπως το Μπεγλέρι και το Φωκιανό!
• Η Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας, στο χωριό Πηγή, στις Ράχες Ικαρίας. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τη νοστιμότατη χορτόπιτα που σερβίρει το μοναστήρι!
• Το Δρακόσπηλο, ένα σπήλαιο κοντά στο χωριό Περδίκι.
• Το Σπήλαιο του Χούτρα το Ράος, κοντά στο χωριό Πετροπούλι.
• Η Αρέθουσα βρίσκεται στο κέντρο της Ικαρίας. Είναι ιδανικό μέρος για πεζοπορία και για να δεις το δάσος από κουμαριές!
• Ο παραδοσιακός οικισμός της Ακαμάτρας έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική!

 

Πώς πάω στην Ικαρία;

Η Ικαρία έχει δύο λιμάνια προσέγγισης. Ο Εύδηλος εξυπηρετεί την βόρεια πλευρά του νησιού και ο Άγιος Κήρυκος τη νότια. Τα δύο λιμάνια απέχουν περίπου μια ώρα οδικώς μεταξύ τους. Το ταξίδι Πειραιάς – Ικαρία διαρκεί 7,5 ώρες ενώ αν ξεκινάς από τη συμπρωτεύουσα, το ταξίδι Θεσσαλονίκη – Ικαρία διαρκεί περίπου 20 ώρες. To αεροδρόμιο στην Ικαρία βρίσκεται στο χωριό Φάρος. Στο νησί θα βρεις ΚΤΕΛ, ΑΤΜ, super market, βενζινάδικα, φαρμακεία, ταξί κλπ. Ένας εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς, είναι το ωτοστόπ που συνηθίζεται σε περιόδους που υπάρχει υψηλή τουριστική κίνηση.

Τέλος, υπάρχουν πολλές επιλογές για ενοικίαση αυτοκινήτου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα