22.2 C
Athens
Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2026

«Σφουγγάρια» κατά των πλημμυρών: Nέα μέτρα για Ληθαίο και Πηνειό

Must read



Σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, στον ιστορικό Μύλο Ματσόπουλου, στελέχη και μηχανικοί από τον χώρο της τεχνικής επιστήμης συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν και να εξελίξουν καινοτόμες λύσεις στον αγώνα κατά των πλημμυρικών φαινομένων. Η 2η Τεχνική Συνάντηση του έργου «Spongeworks» επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα λειτουργούν ως «σφουγγάρια» για τις κοίτες του ποταμού Ληθαίου, αλλά και για ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του Πηνειού. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου συστήματος διαχείρισης υδάτων, ικανού να απορροφά και να συγκρατεί μεγάλες ποσότητες υετού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ξαφνικών και καταστροφικών πλημμυρών στις ευρύτερες περιοχές. Το συγκεκριμένο εργαστήριο, με την εύγλωττη ονομασία «Συν-διαμορφώνουμε τις Στρατηγικές Σπόγγου για τη Λεκάνη Απορροής του Πηνειού: Σχεδιάζουμε το όραμα», έδωσε το έναυσμα για έναν βαθύ και ουσιαστικό διάλογο.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν όχι μόνο στην τεχνική πλευρά των έργων, αλλά και στην ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση που απαιτείται για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα αυτών των πρωτοβουλιών. Έγινε σαφές ότι η επιτυχία τους εξαρτάται από την πολυεπίπεδη συνεργασία και την ενσωμάτωση διαφορετικών τεχνογνωσιών, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιοχών αυτών απέναντι στις αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Η φιλοσοφία των «έργων σπόγγου» βασίζεται στην εφαρμογή τεχνικών που επιτρέπουν στο έδαφος και στα φυσικά συστήματα να απορροφούν και να αποθηκεύουν νερό, μιμούμενα τη φυσική διαδικασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία υγροτόπων, την αποκατάσταση φυσικών κοιτών ποταμών, την εφαρμογή αειφόρων γεωργικών πρακτικών που βελτιώνουν την απορροφητικότητα του εδάφους, καθώς και τη δημιουργία «πράσινων» υποδομών εντός των αστικών περιοχών.

Η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων αποτελεί μια στροφή προς τη φύση και την αρμονική συνύπαρξη με αυτήν, αντί της απόλυτης εξάρτησης από «σκληρές» κατασκευές που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η συνάντηση στα Τρίκαλα αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση ενός κοινού οράματος και στρατηγικής. Οι μηχανικοί και οι ειδικοί ανέπτυξαν λεπτομερή σχέδια για την υλοποίηση αυτών των «έργων σπόγγου», λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του Ληθαίου και του Πηνειού. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την περαιτέρω διερεύνηση των τεχνικών λύσεων, την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων, καθώς και τη διασφάλιση της τοπικής υποστήριξης και συμμετοχής. Η επιτυχής εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών μπορεί να θέσει ένα νέο πρότυπο για την αντιπλημμυρική προστασία σε ολόκληρη τη χώρα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις.



Source link

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα